Svårt få spakänsla på paradisets smutsiga beach

Det är lite ironiskt att jag som så lätt blir sjösjuk har fastnat för det här med kryssningar. Efter frukosten var jag tvungen att bege mig direkt tillbaka till hytten igen för horisontalläge. Nu ligger jag här med mina åksjukeband på (sådana man har runt handlederna) och försöker få mitt balanssinne att stabilisera sig.

Gungeligung. Vi är ombord på fartyget Birka Paradise sedan igår kväll. Hon kryssar från Stockholm till Mariehamn på Åland och tillbaka. En trevlig liten tur som jag faktiskt gör då och då när jag blir sugen på lite miljöombyte, avkoppling och spa. Jag gillar de andra Östersjö-fartygen också; Viking Lines och Tallink Siljas, men av olika anledningar. Alla har sin för- och nackdelar.

Birkas fördel är förutom deras spaavdelning Aqua Spa där man kan få fina Babor-behandlingar, deras Paradise beach med pooler, solsängar, låtsas-palmer och artificiella solar. Intill finns en bar och meningen är att hela stämningen ska ha lite Karibien över sig.

Jag minns på invigningskryssen 2004, då stod proffsiga Uncle Eric och Thomas Gylling för underhållningen med soca- och steelpansmusik. (Senare lärde vi känna dem och har faktiskt hängt med dem på Trinidad mitt under den stora årliga karnivalen i februari. Bättre guider kan man inte ha! Det var lyx :-).) Då, när Birkas beach öppnade var solstolarna i teak och ur högtalarna kvittrade fågelsång och andra tropiska ljud. Priset för att nyttja sol och pool var 40 kr. Ett par år senare låg priset på 70 kr, idag kostar det 150 kr.

En snabb prisstegring kan tyckas men jag reagerar inte nämnvärt över priset (just nu har de dessutom Happy Hour med 50% på allt). Birka har en unik produkt och i priset ingår även en handduk plus att det finns en stor panoramabastu i både damernas och herrarnas omklädningsrum. MEN, då ska upplevelsen vara fräsch, det var den inte igår.

Ingen alkohol i det här glaset inte. Det räckte att trampa runt i de kladdiga drinkresterna på golvet.

Söndag var en perfekt dag att spakryssa på; det har varit kolugnt ombord och vi hade till en början soldäcket helt för oss själva vilket kändes otroligt lyxigt, men städteamet från lördagens party hade inte gjort sitt jobb. Det är nämligen så att på kvällarna täcks poolen över, då tas solstolarna bort och hela däcket förvandlas till discogolv.

När vi gick upp på soldäcket igår fastnade nästan fötterna i klibbigt spill från gamla drinkar, man såg hur golvet hade blankare, rinniga fläckar och här och var låg det jordnötter utspridda. Solsängarna var smutsiga och i bastun stod urdruckna drinkglas med limebitar kvar travade i varandra, och när jag tog en simtur i poolen möttes jag av plastglas som guppade omkring. Men värst var när jag upptäckte att det även låg glasbitar på golvet runt solstolarna!

Upplevelsemässigt är vi nöjda, vi hade det jättemysigt, men hygienmässigt måste vi slå Birka på fingrarna. Vi rekommenderar en skärpning. Pooldäcket måste städas noga och skrubbas rent efter discokvällarna. Bastun måste kollas och rensas från gamla glas. Det här är ju ett område där det också vistas många barn varför det känns extra viktigt. Byt gärna ut det blekta, sunkiga plastskynket som hänger för dörren i omklädningsrummet när ni ändå håller på (vad kan ett nytt sådant kosta? 200 spänn?) till något färgglatt med karibiskt tema. Sådana detaljer lyfter. Sen kan vi komma tillbaka och inspektera igen.

Nu verkar vi ha kommit innanskärs igen, det gungar mindre. Dags att söka upp Internet ombord och publicera det här inlägget. Om ett par timmar är det dags för oss att besöka Aqua Spa och ta en behandling. Vi hoppas på bättre städade utrymmen där.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier