Salzburger Hof, STS Alpresors stora ”flaggskeppshotell” i Bad Gastein. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Varje gång det dimper ner ett mail eller en broschyr från STS Alpresor (och det känns som det är rätt ofta 🙂 ) så kommer jag att tänka på vår senaste resa till Bad Gastein. Jag har varit där många gånger, sommar som vinter, och oftast bor jag på deras ”huvudhotell” Salzburger Hof (det gula man ser i alla annonser).

Jag har prövat Hotel Post också (deras läckra designhotell) och var mycket nöjd, men det är ju på Salzburger Hof som det finns spa! 2011 byggde de om sin bad- och behandlingsavdelning vilket verkligen blev lyckat. Jag minns Frau Brantners (osäker på stavningen men det var deras tidigare terapeut – en äldre dam – som jobbat där ”for ever”…nu har hon gått i pension) kraftfulla och snabba sportmassage, nu ersatt av mer stillsamma spavarianter. När vi var nere sist så njöt vi flera gånger i deras badavdelning, sonen tycker förstås som alla barn att det är jättekul att bada!

Salzburger hos spa

Deras stora poolavdelning har gigantiska fönster ut mot Gasteiner-dalen så utsikten är verkligen magnifik. Inredningen är också läcker med moderna inslag, takterrass finns också.

Vi hittade faktiskt en badavdelning till, längre ner i huset där vi hade rum. Den byggnaden var tidigare ett annat hotell men som Alpresor köpte för några år sedan och integrerade med Salzburger Hof via en lång glasgång.

relax

I den badavdelningen fanns varma keramikbäddar man kunde koppla av på, relaxhörna med sängar och många kuddar, flera olika bastur samt en varm pool som Isac älskade (barn vill ju gärna ha det riktigt varmt och gott i vattnet).

isac badar

Från gymmet som också låg här hade man vidunderlig utsikt och det gick också att gå direkt ut på en terrass för att svalka sig. Helt suveränt. Det bästa var att allt ingår när man bor här; ingen avgift för att bada, gymma eller basta.

gym

Att jag älskar Österrike är ingen hemlighet, min man har ju dessutom påbrå därifrån så vi åker ofta till Vorarlberg som delar av hans släkt kommer ifrån. Men Bad Gastein är också speciellt för mig! Hit kom jag så ofta ett tag att det fanns dem som trodde att jag jobbade för företaget 🙂 och vissa gånger har jag nosat upp saker att skriva om som inte ens guiderna kände till!

IMG_4358_low
Att leka Sound-of-music hör till! Här är jag med sonen i lederhosen och tyrolerhatt uppe på Stubnerkogel på drygt 2200 meters höjd! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Jag har åkt skidor och vandrat – både i dalen och på bergstoppar, åkt linbanor, mediterat med en guide på en bergstopp i Bad Hofgastein under en ”yin & yang-vandring”, vaskat guld, åkt allt från häst & vagn till veteranbilar (den joddlande hotellägaren i Grûner Baum har en fantastisk bil, en Gräf & Stift, som han gärna kör runt gäster i), varit på många spa liksom tagit behandlingar, badat radonbad och besökt Heilstollen…och gjort många av STS Alpresors fina utflykter – läget är nämligen väldigt bra och centralt till många fina sevärdheter och platser.

IMG_4145_low
Vad kan vara bättre än en alp-picknick när man tagit sig upp till toppen? Ett tips; det finns linbana 🙂

Jag blev vid ett tillfälle till och med tillfrågad om jag ville skriva en bok om området – vilket jag tog som en stor komplimang! Tyvärr föll projektet av olika anledningar vilket var synd, jag har en genuin gnista för regionen som liksom tänds automatiskt varje gång…den friska luften, landet, människorna, det naturliga förhållningssättet till motion liksom mat – jag bara älskar det!

En av anledningarna till att jag gillar orten är förstås den starka hälsotraditionen, Bad Gastein är ju en gammal kurort dit ”alla” kom i början av 1900-talet då järnvägen byggdes ut och nådde ända fram. Kejsare, kompositörer – och senare även många hollywoodkändisar. Att bada termalbad i ortens radonhaltiga vatten hör till och man kan också åka in i en gammal guldgruva och bara ligga och andas in den radonhaltiga, varma luften.

drickbrunn

Denna aktivitet är ytterst märklig – man åker in med ett litet tåg, endast iförd badkläder och en badrock för att sedan bli avsläppt på en station inne i berget. För oss svenskar som flyr allt vad radon heter känns det ju också minst sagt udda, men det här är en annan isotop har jag fått förklarat för mig, en annan sort som ska verka gynnsamt på immunförsvar och celler. Jag har flera gånger mött människor som intygat dess effekt och inte minst jag själv har märkt hur kroppen blir påverkad; i alla fall trött – jag somnar som en stock efteråt varje gång!

I närliggande Bad Hofgastein ligger Alpentherme som jag också besökt och skrivit om (tror de är alpvärldens största spacenter), och ett par hundra meter från Salzburger Hof ligger ett stort bad med spa och behandlingsmöjligheter, Felsenterme. Här finns både utomhus- som inomhusbad och en fin bastuavdelning. Ett litet obs dock är på sin plats; badkläder är inte tillåtna i bastuavdelningen (man kan komma undan med en handduk…). Man kan också ta termalbad på Salzburger Hof. Detta kombinerat med skidåkning vintertid eller vandringar sommartid gör det till ett perfekt resmål för den som vill ha en aktiv hälsosemester (med sköna inslag av njutningar i form av spa och god mat)!

IMG_4927_1

Den andra anledningen är att det är så vansinnigt trevligt och trivsamt på Hotell Salzburger Hof! STS Alpresor har lyckats skapa en alldeles unik känsla där, man känner sig hemma så fort man kliver in (hm…det kan ju förstås spela in när de minns en och man blir tilltalad vid namn samt att personalen är densamma år från år… 😉 ). Personalen är verkligen supertrevlig för att inte tala om maten. Livsfarlig :-). Ett tips är att om man bokar en resa till Salzburger Hof före den 31 oktober får man sju stycken femrätters middagar på köpet!

maten

Jag åker gärna tillbaka. Anytime! Vi får se när det blir av nästa gång :-).

One thought on “Spa och hälsa i Bad Gastein

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier