Danska Rivieran – lust och fägring stor

Små badhytter i Tisvildeleje, byn där innefolket lär hänga på sommaren längs den danska rivieran…Foto: Visit Denmark.

Förra veckan var jag i Danmark på en underbar resa som på bara ett par dagar gav massor av upplevelser hem i bagaget. Området jag utforskade i sällskap med en trevlig grupp av både norska och svenska journalister var Nordsjaelland, eller den danska rivieran som det också lite mer poetiskt brukar kallas :-).

Besöksmålen låg tätt, vädret visade sig från sin vänliga sida och friska salta vindar blandade sig här och där med dofttunga moln av prunkande vårblomster. Vi besökte fina badhotell, intressanta slott och muséer samt charmiga badbyar som Hornbaek, Gilleleje och Tisvildeleje; det ligger ett 30-tal av dem längs den 230 km långa kusten.

Varje morgon gav jag mig ut på en joggingtur längs havet och avslutade med ett minst sagt uppfriskande morgondopp (vattnet höll cirka 13 grader!). Härligt när man väl bestämmer sig och den där sköna känslan (jo för efteråt ÄR det skönt!) sitter i hela dagen.

Bland de fantastiska personligheter vi träffade fanns bland annat hotelldirektören Pia Remillard på Helenekilde Badehotel, den skånske vinbonden på Domain Aalsgaard, chokladproducenten Peter Beier (med egen kakaoodling på Dominikanska Republiken), Danmarks ende parfymör Zarko Pavlov och så drottningen av snygga gummistövlar och regnjackor Ilse Jacobsen som numera också driver spa!

Jag tänkte dela med mig av lite av allt detta i ett par inlägg men sammanfattningsvis vill jag bara säga att det är ett område väl värt att utforska, supercharmigt och fint samt som sagt smidigt att ta sig runt i. Vill man inte hyra bil kan man cykla. Eller gå; delar av pilgrimsvandringen till Santiagao de Compostela går faktiskt här.

Jag har precis lämnat en stor artikel till Amelia om hela resan som kommer komma ut under sommaren, så håll koll här så lovar jag att tipsa när den är på väg ut i tidningsställen! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier