Russian Banya – ny bastubehandling från Kerstin Florian

Viking Cinderella är först med nya behandlingen Russian Banya från Kerstin Florian.

Man brukar ju säga att det går troll i projekt som inte blir av, i detta fall är det snarare en tomte som figurerar i sammanhanget – om än en oskyldig sådan…men, låt mig återkomma till det. Redan på premiärkryssningen efter Viking Cinderellas förvandling var planen att jag skulle få testa på den nya spabehandlingen ombord, Russian Banya.

Nu blev det inte så, den privata bastun inne i det specialbyggda behandlingsrummet la av redan efter en behandling och felsöknings- samt renoveringsarbetet tog flera månader. Jag fick mig en Samezen istället på premiärkryssningen och fick sedan vänta. Och vänta. Till slut tyckte jag att jag lika gärna kunde vänta tills jag var ombord igen, vilket skedde förra veckan.

Den som är väl bevandrad inne på Cinderella Spa kommer kanske ihåg torrbastun längst in i spat, den som väldigt få hittade fick jag höra när jag nu var där sist. Detta utrymme samt där de tidigare allmänna duscharna låg har nu skärmats av och gjorts om till ett nytt behandlingsrum vikt åt denna behandling. Man kan göra den en eller två åt gången, hela tiden är en terapeut med och guidar gästen genom upplevelsen.

Med badkläder på kroppen och en specialtillverkad rolig bastumössa på knoppen fick jag börja i bastun. Min terapeut Lotta berättade lite om behandlingen, som beskrivs som att dricka en kopp örtte genom huden. Så vackert! För att vara en spabehandling används också ganska lite produkter på huden, istället slängs de på bastuaggregatet!

Produktmärket som används på Viking Cinderella, tillika en av våra största spaprofiler och grundare till många sköna och härliga spabehandlingar, är Kerstin Florian. Från en väldoftande träbalja med vatten och Kerstin Florians eucalyptusbad skopade terapeuten ut frikostigt av blandningen på kalkstenshällen på väggen samt aggregatet. Det pyste och fräste och ångade, men värmen var hela tiden mild och behaglig: under en Russian Banya är det inte mer än 55 grader inne i bastun just för att man ska kunna sitta länge utan att det ska kännas ansträngande.

Värmen. Hela syftet med det här ryska bastubadet är att det ska verka djupt renande. Som en superdetox. Den filtade bastumössan skyddar huvudet från värmen, och man får hela tiden påfyllning av vätska i form av varmt te (jepp, varmt, det blir mindre tufft för kroppen att ta hand om) samt vatten om man föredrar det. Värmen är som sagt mild, men känner man sig det lilla minsta yr eller påverkad så kan man ta en paus i det svala behandlingsrummet utanför (också det helt privat) eller ta sig en svalkande dusch.

Själva duschkabinen är byggd som en vattensluss och avsvalkningsyta mellan behandlingsrummet och bastun. Förutom dusch finns här en hink med kallvatten och en väggpall under att sitta på vilket är bra tänkt. Sen lutar man sig bara mot väggen, slutar tänka och drar till i snöret! Första gången var vattnet bara svalt men ju tuffare jag blev desto kallare vatten fylld Lotta på med :-).

Som ni förstår är en session Russian Banya alltså uppbyggd som en växelvis varm-kall upplevelse där man varvar bastuvärmen med svalkande vatten. Efter första bastupasset skrubbas kroppen len och ren med Kerstin Florians Turkish Body Scrub och efter att man sköljt av den är det dags för nästa bastupass.

Nu är kroppen redo för hjälp på traven med cirkulationsökningen och terapeuten börjar piska kroppen med några rejäla ekbladskvastar. Det låter brutalare än vad det är, mestadels är det bara skönt, inte minst när dofterna av trä, eucalyptus och ekblad sprider sig med den varma ångan i luften. Slagen följer en rytm som får ett ljud som nästan blir meditativt; svosh svosh svosh, svosh svosh svosh. Emellanåt stannade Lotta med ruskorna på kroppen och bara pressade dem mot huden. Sedan fortsatte hon igen, då och då i en annan rytm.

Jag log mig genom den här behandlingen…dofterna letade sig in i varje por i näsan och satt kvar även när jag lämnade bastun, den milda värmen var lätt att vistas i och att bli så grundligt ren är en njutning av stora mått. Personligen hade jag dock kunnat sitta både ännu längre och ännu varmare! Å andra sidan hade det kanske krävt längre tids återhämtning efteråt och det finns det ju inte riktigt tid till på en kortkryssning av detta slag där man vill hinna allt och lite till.

Som avslutning såg Lotta till att huden blev återfuktad med Satin Lotion och kroppsspray med kamomill – båda från Kerstin Florian. Efter en fin behandling känner man förstås tacksamhet. Men, på ryskt vis ska man inte tacka terapeuten fick jag lära mig, det är banyatomten man ska tacka. För jag var aldrig ensam i bastun, inte ens när min terapeut Lotta lämnade mig några minuter i fred. Under en Russian Banya har man alltid sällskap av en liten tomte som står i ett hörn i bastun. Och det är honom man ska visa sin tacksamhet efteråt.

Som en avslutande kick, en påminnelse varifrån denna badtradition kommer ifrån samt som en inre desinficering och extra cirkulationsökare, blir man serverad en vodkashot på slutet med en caviarkanapé! Lite udda men roligt och väldigt passande faktiskt.

Behandlingen är 80 minuter och kostar vid förköp 995 kronor. Bastumössan och ekruskorna får man ta med sig hem om man vill.

One thought on “Russian Banya – ny bastubehandling från Kerstin Florian

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier