Vi lever i ett överparfymerat samhälle

Jag har blivit allergisk mot starka dofter. Ja, inte bokstavligen, utan känslomässigt. För 10 år sedan hade jag inte reagerat, nu värjer jag mig alltmer.

Jag vill minnas att jag skrivit om detta förut. Nu märker jag av det igen. Jag har kört Cajsa Warg-stuket och hällt upp en Dewberry shower gel från The Body Shop i handtvålspumpen i badrummet, men jag måste byta. Det går inte!

Inget ont om The Body Shop. Jag gillar flera av deras dofter. Men faktum är att jag reagerat på flera av dem också. Body Butter med blåbär fanns ett tag; oj vad mina ben kliade av den! Cellulitserum som de hade ett tag ger mig röda utslag på låren. Och som sagt, denna showergel från deras Orginials-serie doftar alldeles för starkt för min smak.

Jag tror att kroppen är som ett instrument som kan göras mer eller mindre känsligt. Ta alkohol till exempel; är du ovan reagerar du snabbt och kraftigt. Är du alkoholist kan du missbruka stora mängder. Med träning är det samma sak fast omvänt kanske man ska säga (eftersom man där VILL tåla mycket :-)): är du ovan klarar du bara lite, är du elitidrottare klarar du en hel del.

Jag började vänja min näsa vid naturligt aromatiska dofter för sisådär 12 år sedan. En lång invänjning och träning gjorde att jag så småningom blev bättre på att urskilja doftelementen men också på att känna skillnaden på en naturlig och en syntetisk doft. Man sa mig då att när kroppen vant sig vid de naturliga klarar man inte längre de syntetiska. Det lät lite humbug och fånigt tyckte jag. Då! Idag förstår jag vad experterna menade.

Hur många gånger har jag inte stått vid parfymdiskarna på Arlanda eller någon annan flygplats i världen och längtansfullt och omsorgsfullt valt ut vad jag trodde skulle bli min nya följeslagare och doftmässiga identitetssignifikator, för att bara bli besviken när doften ”satt sig” och visat sig kännas tvålig, konstlad och fel.

Den här utvecklingen är kanske lite opraktisk och störande ibland, men det känns också ganska fräscht och positivt. En förhoppning är att vi i framtiden kommer se mer av oparfymerade eller naturligt doftsatta produkter och minska på de motsatta. Det skulle säkerligen vara främjande både för miljö och allergiker.

4 thoughts on “Vi lever i ett överparfymerat samhälle

  1. Känner så väl igen det! Det skedde gradvis, men blev smärtsamt tydligt när jag till slut fick ge upp och skänka bort favoritparfymen, jag reagerade oerhört kraftigt och direkt på den! Många bodylotions och tvålar går också bort på grund av de starka parfymerna (och alla andra ämnen som jag väljer bort numera…). För att inte tala om städprodukter:-)) – har t ex bytt ut Ajax mot en allrengöring baserad på eteriska oljor av rosmarin!

    1. Rengöringen – vad heter den? Vore intressant att testa. Jag köpte nyligen en wc-grej för att undvika dålig lukt och imorse kände jag hur det stack i näsan ända ut i vardagsrummet (!) av den starka – kemiska – doften.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier