_MG_2011_1

Vad står på hyllorna i ditt badrum? Favoritschampot sedan 10 år tillbaka eller det som senast var på extrapris när du köpte mjölk? Andra ser hud- och hårvårdsprodukter som ännu en av många inredningsdetaljer och väljer efter utseendet på flaskorna. Men så finns en faktor till som påverkar en växande skara människor. Den som rör innehållet.

Man kan utan överdrift tala om en ny grön våg som sveper fram. Allt fler bryr sig om vad de stoppar ner i matvarukorgen när de handlar och tänker på besprutning, näringsvärde, vad de själva och sina barn får i sig. Också på dem som framställer produkterna i vissa fall eller dem som odlar växterna som legat till grund för goda dofter och annat (i det fall det rör sig om naturliga råvaror…). Och att det inte är djurtestat.

_MG_2025_1

Men vad finns det då att välja på, och hur ska producenterna sprida sitt budskap? Svar ett: ganska mycket numera, svar två: till exempel genom att låta en rad människor provbo en ekologiskt inredd lägenhet stuffad med miljövänliga produkter, från handdukarna i badrummet och kroppsvårdsprodukterna till sängkläderna i sängen och köksredskapen!

Precis detta skedde när Airbnb, en marknadsplats för uthyrning av privata hem, och Åhléns gick samman och inredd en sekelskiftesetta på 42 kvadrat samt fyllde och dekorerade den med produkter ur Åhléns hållbara Bra val-sortiment (produkter som tar extra hänsyn till människor och miljö). Denna eko-lägenhet ligger på Erstagatan på söder i Stockholm och jag övernattade där i förra veckan.

_MG_2099_1

Dels tyckte jag att det var ett roligt och smart samarbete av Åhléns för att sprida budskapet om sitt Bra Val-sortiment, dels missade jag förstås inte tillfället då jag förstod att badrummet skulle vara FYLLT av produkter som man fick prova… 🙂 .

Det stämde. Tre hyllor hud-, hår-, ansiktsprodukter och även lite make up stod bara där och väntade på att jag skulle ge mig hän och pröva dem – vilket jag förstås gjorde! Men innan jag stängde in mig i badrummets stilla vrå drack jag av den goda juicen i kylen (från Strå, nya juicebaren på Åhléns), mumsade lite på nötterna i skåpet, diskade efter mig med det fräscht doftande diskmedlet och slappade i den sköna soffan. På ett räcke hängde också ekotillverkade kläder om man ville prova – ja allt fick man använda och testa, men allt skulle också lämnas kvar…

flasktrio
_MG_2065_1

Jag var inte ensam i lägenheten utan hade med mig man och barn, och blev full i skratt när jag tänkte på återvinningstanken som sonen Isac förvandlade till tanken om att man kan använda saker på många sätt…en ”multi-use-tanke” – också en slags återvinningstanke. Till exempel testade han om inte skärbrädorna kunde bli till finfina bilbanor! Vilket gick alldeles utmärkt! 🙂

De märken som fanns att tillgå (utöver Åhléns egna Svanen-märkta städ- och diskmedelsprodukter som jag absolut kan tänka mig att köpa hem då jag redan varit inne på denna linje och för ett tag sedan köpte hem en hel låda produkter från Isabella Smith) var Weleda, Lumene, Estelle & Thild, Oliv, Björn Axén och Une Natural Beauty.

Det var kul, jag visste till exempel inte att Björn Axén hade en ekologisk hårvårdsserie (funkade riktigt bra, håret blev så mjukt så mjukt…), en sammandragande ansiktsmask från Estelle & Thild gillade jag också direkt liksom Weledas grejer…de doftar ju alla bara sååå fantastiskt och håller mycket hög kvalitet och har fin känsla tycker jag!

Dessa blev mina favoriter! Foto: Heidi Rovén.

Efter att ha duschat och tvättat sonens hår smorde jag in honom från topp till tå med en kroppsolja från Weleda med havtorn som doftade underbart.

Mig själv ”preppade” jag med allt möjligt, jag provade allt från kroppsskrubb (Estelle & Thild), schampo och mask (Björn Axén), ansiktsrengöring och make up remover (Lumene), ansiktsmasken jag nämnde samt ögonkräm (Lumene) och slutligen serum och ansiktsolja från Estelle & Thild.

Det blev även lite annat smått och gott men make upen och make up-borstarna prövade jag tyvärr inte eftersom det inte fanns någon spegel i badrummet (! det saknade jag verkligen !).

Lägenheten är tyvärr fullbokad och jag vet inte om samarbetet kommer att förlängas, men håll gärna utkik på Airbnb’s hemsida. Ursprungserbjudandet var i alla fall enormt förmånligt; hyr för 500 kr och få 750 kr tillbaka, i form av presentkort!

Min enda kritik mot boendet var att en lampa med trasig och slarvigt ihoptejpad (!) sladd ”small” när vi skulle tända den. Det blev alldeles svart på hyllkanten av blixten, och dessutom gick en propp så hälften av lägenhetens lampor och uttag fungerade sedan inte vilket förstås var störande. Annars var det väldigt mysigt och hemtrevligt inrett.

_MG_2025_1

Även från Airbnb’s sida har tanken varit att sprida kunskap om hur man kan minska sitt klimatavtryck i vardagen. Många av deras gäster och värdar är tydligen måna om gröna rengöringsprodukter, energisnåla hushållsapparater och hur de kan minska effekterna på miljön.

En god tanke och som sagt; riktigt smart samarbete för att sprida sitt budskap! Själv visste jag inte alls att Åhléns hade ett så omfattande miljöarbete med så brett sortiment av Bra Val-varor, men nu vet jag det och nästa gång jag ska fylla på med något grönt och skönt kommer jag definitivt ha dem i åtanke.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier