Nytt spa och gammalt hamam på Blue Hotel

13 heta spa av Heidi Rovén. Blue Hotel. Pressbild.
Entrén till Blue Hotel. Pressbild.

Tillbaka från Blue Hotel med allt annat än ”blue” känslor!

Idag har jag ägnat ett par timmar åt ett besök på Babor spa där jag fick testa den exklusiva anti-age-behandlingen ReVersive för ansiktet. Och resultatet? För det första har jag en hy som glöder, från att ha åkt dit med glåmigt blekrosa hy i allt annat än bra skick så ser jag nästan ut som om jag vore insmord med brun utan sol! Och det menar jag på ett bra sätt, jag har fått min ansiktsfärg åter, förmodligen tack vare den ökade cirkulationen. Men jag ser inte alls röd ut, utan bara frisk med en helt naturlig ansiktsfärg. Det är en av de direkta synliga effekterna, den andra – kanske ännu mer värdefulla – är den invärtes effekten. Jag mår så gott, så gott och känner mig avslappnad och harmonisk. Precis så där som bara ett bra spabesök och spabehandling kan åstadkomma 🙂 !

13 heta spa av Heidi Rovén. Blue Hotel. Pressbild.
Blue Hotel. Pressbild.

Men, vi ska ta det från början. Blue Hotel är hotell med spa, framförallt en konferensanläggning, som byggdes på 1960-talet. Fler och fler privatpersoner hittar nu hit i och med nysatsningen på spa och samarbetet med det tyska spamärket Babor (internationellt en jätte men inte mest känt i Sverige kanske, något det lär bli ändring på…). Från att tidigare endast ha välkomnat privata spagäster på helger öppnar man nu upp för behandlingar även på förmiddagar och har även fler paket både dagtid och kvällstid.

Visst kan man ha synpunkter på arkitekturen. Coolt tycker jag även om det från vissa vinklar ser lite ut som en industri med sina runda tegeltorn. Själv gillar jag 60-talet arkitektoniskt och läget är otroligt vackert. Från mig tog bilturen ut till Elfviks udde på Lidingö ungefär en halvtimme och ju längre ut jag kom desto mer ”ut på landet”-känsla fick jag. Bara det, med får och hästar i hagar och allt mer avsmalnade vägar och lägre hastigheter, går ju hand-i-hand med hela spakänslan som det är meningen att man ska uppnå vid ett besök så vill man åka kort men få en helt annan känsla är det toppen.

IMG_20150914_103441_low
Två ensamma Baborprodukter i omklädningsrummet och Rapsodine-produkter i duscharna. Men ingen handtvål…

Omklädningsrummen var fina men saknade toalett samt en vanlig handtvål vid handfatet. Det fanns rengöringsmousse och en body lotion, bomullspads samt tops, men i duscharna stod produkter från – hör och häpna – Rapsodine!!! Inget ont om dem, men de passade ju inte alls in, och vad gjorde de nu på Babors flaggskeppsspa – Babor har ju egna godsaker (*schampo kanske bara finns för män, så just det låter jag vara osagt…men duschkräm finns det vet jag)! Mycket märkligt.

Just detta med produkter hade jag funderat över innan. Skulle jag ta med egna? Men jag hade ju läst pressreleasen om att Babor Spa på Blue Hotel var deras nya flaggskepp i Norden, ett premiumspa, så jag förväntade mig inget annat än att det skulle digna av finfina produkter både i duschar och på toaletter, inte minst så att man fick prova (kanske bli förälskad i känsla och doft och styra stegen rakt mot shopen) och åtminstone invaggas på ett lyxigt sätt i hela Babor-andan.

IMG_20150914_102621-low
Babor Spa lounge på Blue Hotel. Foto: Heidi Rovén.

Trevlig personal var det i alla fall verkligen och jag blev visad in i ett härligt lounge-område med harmoniskt och fint möblemang och en bar uppdukad med vatten, både färsk och torkad frukt samt nötter. Typiskt ”spasnacks” med andra ord som är så värdefullt att ha tillgång till då man behöver energipåfyllning efter ett par bastubad och dopp.

En trappa ner fanns hamamet kvar (jag passade på att se mig om, lika fint än som för åtta år sedan då jag var där sist – hjälpa vad tiden går!) och jag smög mig in i ångbastun en stund och gottade mig i värmen.

När jag skulle besöka toaletten upptäckte jag att även den saknade tvål vilket inte kändes bra alls med tanke på hygien, bad etc. När jag kikade in bakom övriga dörrar bredvid fann jag en urinoar (varför känns de så äckliga?!) samt två duschrum; utrustade med mera Rapsodine-produkter. Dock ingen handtvål.

toaletter blue hamam

I övrigt fick jag senare förklarat för mig att de använde Rituals Hamam-serie i spat (men man kan även få upphällt tre Babor-produkter på en träbricka för 95 kr och själv göra skrubb och mask där) så det var lite mish-mash av produktmärken (samt avsaknad av produkter) på ett spa som ska vara ett Babor-spa.

sjöbastun

Efter hamam-besöket fortsatte jag ut. Dels ner till deras sjöbastu vid en brygga med stege där man både kan ta ett dopp direkt i havet men också basta i ett litet hus med fönster. Jag gillar själva grejen, och bryggan var generös med stolar att slå sig ned på för en stunds kontemplation…riktigt härligt. Bastun hade ett par år på nacken, det syntes, och skulle nog må bra av en liten uppdatering, inte minst att döma av lukten. Men känslan, att bara kunna gå rakt ut från spat och genom skogen i sin badrock och nå detta är fantastisk.

blues nya spaterrass

Uppe vid själva hotellet har man byggt ut en terrass med en grund, varm källa i rostfritt stål samt att det finns ett lite orientinspirerat rum med soffor (eller om det bara var de varma, jordiga färgerna som fick mig att känna så…), ett duschrum (med Rapsodine-produkter!) samt en superfin bastu med stora fönster. Hela denna del är helt ny liksom den varma källan utanför. Och just därför var jag lite frågande till att man inte tänkt på de kringliggande detaljerna…

fula märken och slitage
Elsladdar, isolering och trasigt trä…inte vidare kul inslag i en nyrenoverad spamiljö. Foto: Heidi Rovén.

När jag kom ut igen från bastudelen la jag först märke till ett par högt sittande fönster precis mitt emot dörren jag kom ut ifrån; de var förtäckta med isoleringsmaterial?! Inte snyggt alls. Sen blev jag lite tveksam vilken dörr jag skulle ta för att komma mig in i huvudbyggnaden igen och tog fel och kom istället till detta (se bilderna här ovan till höger och vänster). Detta borde man snyggat till om man nu lägger pengar och kraft på att öppna upp ett nytt spa, eller hur?

Som det är nu känns det som att Blue Hotel har två delar; en exklusiv Babor-del med flott shop, ett så kallat skin lab med utrymme för grupper som under ledning av en terapeut får prova produkter på sig själva (mot kostnad), åtta nybyggda och jättefina behandlingsrum och en fräsch loungedel.

babor spa nya bilder
Flotta Babor spa-delen. Foton: pressbilder.

Den ”undre världen” är absolut inte sämre (jag älskar verkligen hamamet, det är så vackert och jag är grymt imponerad över hur välskött och fräscht det är) men det känns inte som att dessa två hänger ihop. Jag tror de skulle vinna på en att göra en mjuk ”överbryggning” av något slag.

Känslan är dock bra och mina synpunkter är detaljer, lätt åtgärdade. Miljön, läget och känslan är fin och jag kan absolut se mig själv med en grupp väninnor eller min man; bada, basta, snacksa och ta en skön behandling en fredag eller lördagskväll.

IMG_20150914_132416_low

Ps. Innan hemfärd testade jag också lunchbuffén i restaurangen. Om vi säger så här: jag föråt mig, så gott var det!

Först en mustig svampsoppa, sedan valde jag (det fanns fisk, vegetariskt eller kött) viltragu med svamp, potatis och lingon. Till det en massa grönsaker och sallader. Oj, jag stod mig långt in på kvällen idag!

I nästa inlägg ska jag berätta om den underbara och effektfulla ansiktsbehandlingen jag testade; ReVersive. Hoppas hinna lägga upp det inom kort!

One thought on “Nytt spa och gammalt hamam på Blue Hotel

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier