Ibland hinner jag inte med att läsa alla tidningar under veckan så nu satt jag nyss i soffan och gick igenom dem. En artikel som jag verkligen fastnade för och vill rekommendera är den om doktor Abraham Verghese som är aktuell med en roman om läkekonst; Skära för sten. Intervjun och artikeln av Agneta Lagercrantz var publicerad i onsdags i SvD men finns att läsa här på nätet.

Det jag fastnade för var de kloka orden och hans uppenbara vishet. Det sjönk rakt in. Det Abraham Verghese menar är följande (jag citerar): ”Nyckeln till helandet är en urgammal ritual som handlar om att tillåta en person att växelverka med en annan. Utan att det uttalas kommer de överens om följande: Patienten låter läkaren komma in i sitt system – på ett villkor. Att doktorn ifråga också har förtjänat rätten att göra det.”

Just detta tillåtande och denna växelverkan han talar om känner jag igen. Jag råkade själv ut för en riktig nybörjarfälla en gång för många år sedan på en resa i Sydamerika. För att göra en lång historia kort kan jag sammanfatta det genom att säga att jag satt bredvid en medresenär som mådde väldigt dåligt. Jag kände stark empati för henne och önskade att hon skulle må bra igen varpå jag ordlöst försjunken i mig själv försökte sända ljus och helande där hon satt alldeles bredvid mig. Sanningen var att jag inte hade den blekaste aning om vad jag höll på med och till min förvåning slog kvinnan mer eller mindre bakut och fräste mot mig och agerade ilsket resten av veckan. Jag blev väldigt förvånad – och förstås ledsen – eftersom jag endast ville henne gott.

Vid hemkomst tog jag upp situationen med en healingkunnig vän, som då förklarade att jag inte hade bett om lov, och att det var därför hon – egentligen utan att hon medvetet visste vad jag höll på men hennes inre visste – hade reagerat så starkt.

Jag lärde mig en läxa att man måste be om lov innan man går in i någon annan människas ”sfär” på det där sättet, även om det är för att ge läkande och omtanke. Ingen vet en annan människas resa eller vad som är bäst för henne.

Kanske är det en liknande slags tillåtelse Verghese avser, att en överenskommelse upprättas mellan läkare och patient och först därefter kan läkandet ske. Spännande hur som helst…nu vill jag gärna läsa boken.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier