Idag vill jag slå ett slag för ekologiska hårschampon. Jag tänker främst på schampon som valt bort starka tensider till förmån för mildare alternativ som inte innebär samma risk för irritationer, men det finns också andra ingredienser man kan vilja se upp med…

När det gäller mjällschampon till exempel så har jag läst att man ska undvika dem med zinkpyrition. Svenska Naturskyddsföreningen varnar för det på grund av att det är så farligt för fiskarna: ”Drygt en halv tesked (3 ml) av ett mjällschampo med 0,8 procent zinkpyrition i ett akvarium med 1000 liter vatten räcker för att döda hälften av fiskarna i akvariet inom fyra dygn”.

Bland de vanligaste tensiderna i schampon är Sodium Lauryl sulphate (även kallat SLS) värst. Enligt Shenet är ämnet varken bra för huden eller miljön (bryts ned men är bland annat giftigt för fiskar). Det kan också vara allergent och irriterande vid hudkontakt. Problemet är att ämnet inte bara tar bort smutsen utan också hudens skyddande fettskikt. Det kan ge både torr hud och klåda, och man lär också kunna få knottriga utslag i ansiktet (om man använder en ansiktsprodukt med SLS).

Bland de påståenden som florerar om denna tensid kan också nämnas att den skulle ge håravfall och cancer. Det sistnämnda skulle i så fall vara vid invärtes bruk men man har inte funnit något belägg för detta. Man ska i alla fall undvika tandkrämer med det i sig och det sägs att den ytterst lilla mängd tensid som kan bli kvar på en väl sköljd disk (i de fall då diskmedlet innehåller denna tensid) är tillräckligt för att rubba balansen i mage och tarm. Hur det än ligger till, när alternativ finns, varför chansa?

Dharmazones ekologiska schampo (119 kr/250 ml) har en friskt örtig doft och känns drygt att använda. Schampot innehåller stimulerande ekologisk rosmarin, vårdande lavendel och balanserande geranium. Förpackningen är dessutom rätt coolt unisex så den passar verkligen båda i badrummet.

Dermanords Hair & Body Schampoo Basil & Lime (110 kr/250 ml) kan alltså både användas till hår och kropp, och faktiskt även ansiktsrengöring och rakning. Även här känns doften unisex och förpackningen neutral. Dofterna kommer från eteriska oljor av just basilika och lime. Känslan är skön och håret blir mjukt efter tvätt.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier