Vilka är Sveriges bästa spa?

Med över 200 besökta spa i erfarenhetsbanken nu är det många som vill veta vad jag tycker om Sveriges och världens olika wellnessanläggningar. Sitter just nu och skriver min femtiotolfte artikel om mina spafavoriter! Denna gång väljer jag mina 7 i topp i Sverige men senast igår fick jag ännu en beställning på en liknande artikel fast worldwide.

Det både svåra och enkla i utmaningen att välja sina favoriter i ett ämne man älskar är att väga för- och nackdelar, och besluta om vad som väger tyngst. Ett spa kan ju vara fantastiskt på alla sätt och vis, det finns inget att anmärka på alls – och ändå är det något som fattas. Den där känslan som planterar sig djupt inne i kroppen och bara säger ”hit, hit vill jag åka tillbaka, åhhh så mysigt det är/var”!

Designen kan vara aldrig så fin men om det praktiska falerar så hjälper det inte.

Spamenyn kan låta hur lyxig och lockande som helst men är terapeuterna oengagerade med tankarna någon annanstans och utan fallenhet för yrket så faller ju allt platt ändå.

Är faciliteterna trasiga, smutsiga, kalla (fast de skulle vara varma) och varma (fast de skulle svalka) så blir det samma ska där: man blir besviken.

Och maten plus boendet: jag har blivit så glad, så glad när jag märkt att allt fler spa förstått att man även vill bo harmoniskt och avkopplande, och kunna välja något inspirerande från restaurangmenyn när man rest iväg på sin måbra-helg.

En annan viktig faktor, om än svår att ”sätta fingret på” är den där tillgängligheten. Vissa spa kan konsten att fånga in kunden, se den och ge den vad den behöver. Man känner att man (trots att man betalar, kanske dyrt till och med) får med sig något viktigt – både i känsla och kunskap. Andra kan ha samma utbud men är dåliga på att förmedla det eller att få kunden att upptäcka att det finns. Man skulle kunna kalla det en hemma hos-känsla, det där som händer när den blyge vågar ta för sig och blir en trogen kund…

Mina listor kommer bara innehåller span som uppfyller i alla fall det mesta av ovanstående. En del kommer säkert höja på ögonbrynen och inte förstå varför deras spa inte är med. Men då kanske något av ovanstående fallerat, i alla fall för mig när jag varit där. Sen finns det ju många väldigt bra spa idag i Sverige men alla kan inte komma med varje gång. Jag önskar att jag hade möjlighet att besöka ett spa i veckan, eller i alla fall ett i månaden för att hålla mig uppdaterad, men det är svårt…

På fredag åker vi i alla fall och ser Selma spa+ och tar reda på hur de blivit efter sin långa renovering!

One thought on “Vilka är Sveriges bästa spa?

  1. Idag har jag blivit orättvist utskälld av ett stort svenskt spahotell. Jag är inte alls van vid den här sortens attacker, jag är faktiskt chockad. Inte minst att en marknadsmänniska beter sig på det här sättet (ska de inte göra pr för sitt hotell, iställe

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier