Varbergs Kurort är inget hotell där man sover länge och ligger på latsidan! Frukosten serveras fram till klockan nio och roomservice vet jag inte vem man skulle muta för att få. Inte för att jag brukar vara någon sjusovare direkt men ja, klockan ringde tidigare än vad den gör hemma i alla fall imorse :-). Så har jag också hunnit med mycket, vilken härlig dag vi har haft!
Före frukost slank jag förbi badavdelningen och skrev upp mig på listan för det nya Core de Luxe-passet. Efter lite spirulinayoughurt och spirulinajuice (ja, varför inte köra på havstema med alger redan till frukost när de anammar tång och saltvattenbad i spa’t) så bytte jag om och begav mig till träningssalarna. När det blir varmare och är fint väder är det meningen att passet ska hållas ute på stranden men än så länge hålls det inne. Instruktören Katarina var jättebra; pedagogisk och tydlig när hon visade oss de bålstärkande rörelserna som utförs med hjälp av sådana där ”skumkorvar” som i vattensammanhang brukar kallas nudlar. Passet kostar 100 kr men efteråt får man med sig skumkorvarna hem och ett papper med bilder på övningarna så att man kommer ihåg. Föredömligt och bra!
Nästa punkt på programmet var att jag skulle få skapa min egen behandling tillsammans med terapeuten Elisabeth! Tid till förfogande: 80 min. Ja ni förstår ju själva vilket drömscenario! Oj oj oj… 🙂 Med tanke på att jag föreläst dagen innan om Spaterapeutens 10 budord så tyckte jag nästan synd om den stackars terapeut som skulle ”få mig på halsen” ;-), men Elisabeth klarade det galant och verkade inte det minsta besvärad trots att Kristofer smattrade med kameran som en kulspruta mot oss båda lite då och då, och bad om poser och leenden.
Behandlingen då? Jo, den går till så att terapeuten föreslår och med hjälp av frågor får fram hur man vill lägga upp behandlingen. I mitt fall blev det först ett fotbad med tallbarrsolja (mmm, friska härliga dofter), ett tångbad i träkar kombinerat med skrubb med de mineralrika tångruskorna, aromamassage, ansiktsmask plus lätt ansiktsmassage och lite akupressurtryck på hjässan. Kalaset kostar 1060 kr vilket blir en ganska normal timpenning om man jämför, dessutom tycker jag det var lyxigt att få vara med och styra behandlingens innehåll plus att man hinner en hel del på 80 min.
Efter behandlingen blev det lite vila och sedan lunch innan vi promenerade bort till kallbadhuset i Varberg utmed den vackra havspromenaden. När vi kom tillbaka passade det perfekt att bada och basta. De har en stor saltvattenpool, en mindre sötvattenspool och en kalldoppspool. Bland deras bastur finns en het på 85 grader, en ångbastu med eucalyptus (vet ej grader) och en ”pausbastu” på 50 grader som var skön att stanna i lite längre för att – just pausa!
Utöver detta finns förstås massor att säga som att jag till exempel gillar de mäktiga stentrapphusen, gångarna och den gamla sanatoriekänslan – ja jag vet att det låter galet men för mig är DETTA exotiskt till skillnad mot alla minimalistiska spa med buddhafigurer i varje hörn. Här finns inte bara historia och massvis med kunskap – att de deltar i forskningsprojekt, har ett eget kompetenscentrum med utbildning av terapeuter och är det enda spahotell som landstinget kan remittera till säger en hel del om deras kvalitets- och ambitionsnivå.