I dagens Metro kan man läsa att läsarna röstat fram inte bara en upplevelse som årets julklapp, utan en spaupplevelse i synnerhet! Glädjande tycker Spabanken att så många förstått värdet med denna hälsofrämjande aktivitet :-).

Spa kan dock vara mer än vad du kanske tror. Eftersom jag ständigt är ute efter att spaifiera hela världen så brukar jag skoja och använda uttrycket lite hur som helst; att man ska vara spa eller prata mer spaigt eller liknande betyder att man ska vara lite mer zenlik, lugn, relaxad och avstressad – allt som är i motsats till uppskruvad och forcerad.

Ibland kräver feng shuisten i mig att jag måste spaifiera hemmet och då åker doftljus, aromalampan eller en relax-CD fram. Är det jag själv som behöver spaifieras så tar jag och gör allt från lite kroppsvård i badrummet till att springa ner på stan (okej, inte springa kanske då direkt…) till någon salong. Bäst är förstås när man med lite planering avsatt ordentligt med tid för att besöka en spaanläggning där man kan koppla av och njuta en hel dag eller en hel helg.

ESPA på Intercontinental Mar Menor i Spanien. Här skulle jag inte alls ha något emot att drälla några dagar…

Vad många inte tänker på är att den moderna definitionen av spa består av fyra hörnstenar; näringsriktig kost, motion, kroppsvård/behandlingar och vila för sinnet. Just det där sistnämnda tror jag är särskilt viktigt idag när vi bombarderas av intryck och många sitter i positionen att vara mitt i ett mediebrus eller till och med är den som skapar det kreativa flödet. Gissa om det då kan vara svårt att stoppa det där flödet för att få lite vila när man är ledig, och gissa också om det är nödvändigt att göra det, innan det är för sent. Att utbrändheten är utbredd idag är ingen överdrift.

Vad jag menar är i alla fall att jag tycker det är helt okej att ganska fritt innefatta olika saker i uttrycket spa, bara det får dig att må bra! Kanske just du upplever lugn och ett närmast meditativt tillstånd när du får stå vid grytorna och tillaga en god måltid åt dig och din(a) kära. Eller kanske hjälper en lång joggingtur dig att göra dig av med det där överskottsadrenalinet som ackumulerats under veckan. Dataaxlarna kanske behöver en massage för att sjunka några centimetrar eller så kanske du ska unna dig en alldeles tvfri kväll; ett par timmar fria från radioskval, dataskärmar, brus och intryck. Släng upp benen i soffan, lägg dig på golvet eller bara sätt dig och koppla av i favoritfåtöljen.

Själv vet jag att följande står på min önskelista ikväll: en sprakande brasa och soffmys med en kopp rykande glögg!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier