Jag kunde inte låta bli att tycka det var lite roligt att vi var tvungna att åka över Fylleån (jo det är sant, den heter så) för att komma till partyspat The Spa på Hotel Tylösand som vi besökte idag. Partyspa är min egen-påhittade term som jag tycker passar ganska bra i alla fall så här sommartid då det är fullt ös både i och utanför hotellet. Spaterrassen har utsikt över after beach-uppträdandet och ikväll har de konsert med Tomas Ledin. Det var helt slutsålt.

Själv åkte jag dit av en helt annan anledning, nämligen för att testa deras nya behandling Hjortron & Lera. Det var inte första gången som jag var på The Spa som deras badavdelning heter, men jag gick så gärna igenom allt igen; varma källor ute och inne, ång- och torrbastur, kneipp samt sköna relaxbäddar med möjlighet till bra läsning. Det höga besökstrycket gör i och för sig att det flyter omkring sand och gamla hudavlagringar i poolerna (mindre fräscht) men å andra sidan blir jag så lycklig när jag ser folk ”spaa” och njuta; unga, gamla, kvinnor, män, familjer, barn…! 🙂 Vi är trots allt bra på att gå på spa i Sverige verkar det som!

Ovan: jag i utomhuspoolen med utsikt över sanddynerna. Nedan: jag blir insmord med hjortron & lera.

Lycklig blev jag också av behandlingen Hjortron & Lera, en Ingrid K-skapelse med produkter från densamma. Jag är ju som bekant oftast ganska kinkig av mig, ”skadad” av mångåriga spatester där de vidunderligt bra upplevelser som man har då och då på sätt och vis ”förstör” för de som ”bara” är bra eller jättebra. Men jag försöker vara snäll och se saker i sitt rätta perspektiv också :-). Till exempel skulle jag vanligtvis förfasat mig över spagäster som tycker besöket mixar väl med att gå ut på terrassen och ta en öl och en cigarrett, men jag gissar att de egentligen var sommargäster som var ute efter party och bara passade på att bada lite på spat – inte tvärtom. Jag kollade heller aldrig upp om de verkligen fick röka där på spaterrassen eller bara gjorde det ändå…

Vad jag i alla fall skulle komma till var att behandlingen var kanonbra. Bra balanserad och utförd samt med supersköna, väl fungerande produkter. Doften var det jag föll först för. Frisk och fräsch men samtidigt trygg och omhuldande. Utöver hjortron består kompositionen i behandlingen av havtorn och tranbär fick jag veta av min terapeut Diana (verkar som om nordiska bär är inne med andra ord med tanke på gårdagens behandling på Torekov Hotell!).

Först smordes kroppen in med hjortronleran (fast den egentligen inte innehöll någon lera kom vi fram till, jag frågade nämligen vad för sorts lera det var), därefter packades jag in på sedvanligt sätt i plastfilm och sedan tjock värmefilt (egentligen är det något slags tjockt plasthölje men i alla fall…). Medan inpackningen verkade (immunstärkande, vitaliserande, renande, cirkulationsfrämjande med mera) fick jag en skön ansiktsmassage plus kort skalpmassage. Särskilt ansiktsmassagen var bra och jag ska tala om varför. En medelmåttig ansiktsmassage hade inneburit att oljan fördelats och strukits ut men utan känsla eller syfte. Sådant känner man. Om massagen görs med genomtänkt akupressur (bäst är de lymfdränerande som faktiskt nästan kan få en att se ett par år yngre ut efteråt!) eller i alla fall i ett skönt vackert mönster, så blir effekten mycket större. Vacker massage = vacker känsla!

Därefter blev jag lämnad själv en stund i inpackningen (även på Tylösand alltså, se mitt förra inlägg om huruvida detta är bra eller inte) och då terapeuten gick ut ur rummet tillfälligt drog hon även ner ljuset vilket var skönt. Jag blev faktiskt riktigt avslappnad och inte minst kände jag hur inpackningen verkade så okej, jag kan gå med på att det inte alltid behöver vara dåligt att bli lämnad ett tag :-).

Sen var det dags att vakna till liv och hoppa in i duschen. Inpackningen doftade fortfarande lika gott och var lätt att skölja av, jag kände ingen oro för produktrester och huden kändes mjuk och återfuktad efteråt. Men det var inte slut här. Nej, sen följde en noggrann, lång och välgörande helkroppsmassage! Nackdelen med många skrubbar är just att man bara blir lätt insmord efteråt, men här ingick alltså en full oljemassage som på så sätt kombinerade själva ”insmorningmomentet” med effektiv muskelavslappning. Diana, min teraput, var dessutom duktig och började mjukt för att successivt gå hårdare åt särskilt stela partier. En lite extra skön sak som jag gillade var att när hon masserat färdigt ryggen trollade hon fram en uppvärmd handduk som hon la över ryggen. Gissa om det var skönt och gjorde gott! Mmm.

Denna Hjortron & Lera kostar 845 kr för 75 min, Antioxidant som jag testade igår på Torekov Hotell kostar 1095 kr för 80 min. Hjortron & Lera var klart mycket mer värd sitt pris, dessutom bara 5 min kortare men 250 kr billigare. Dock, om vi nu ska prata pris, har Torekov Hotell ett bättre dagspa-erbjudande tycker jag. För 695 kr får du inte bara nyttja spat (som visserligen är mindre) och äta lunch, dessutom ingår en 50 min behandling! På Tylösand inkluderar dagspa-erbjudandet för 425 kr: spabesök, lunch samt spaaktiviteter. Om du även får vara med på pass och dylikt på Torekov Hotell vet jag inte, men kan fråga – ska dit imorgon igen.

Ps. Jag vill tillägga att jag inte lägger någon värdering i huruvida man föredrar partyspa eller inte (rökning tar jag dock avstånd från, det gynnar ingen och stinker). Jag har själv varit på Tylösand en annan sommar då jag efter en dag på stranden var på after beach med otroligt bra gung och party-sommarkänsla, vilket ju Tylösand är så bra på! Idag var bara inte en sådan dag. Jag tycker också det är bra att det finns olika slags spa med varierande stil, utbud och känsla – eftersom vi alla är unika individer som kan känna för olika slags stämning vid olika tillfällen, och beroende på vem vi åker på spa med.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier