Ljusare tider – både ute och på spa

Det är oerhört skönt nu när ljuset blivit starkare och dagarna längre, men ändå kan det finnas dem som fortfarande lider av att vi är inne i det mörka halvåret. En del blir till och med sjuka, deprimerade. Åkomman de lider av kallas SAD (seasonal affective disorder eller årstidsbunden depression) och beror på att deras mängd serotonin är för låg (eller att melatoninhalten är för hög, beroende på hur man ser det).

En av de behandlingsformer som används för att lindra dessa personers besvär är ljusterapi. Samtidigt som det pågår en undersökning om effekterna av ljusterapi på Karolinska universitetssjukhuset, har behandlingsformen börjat plockas upp av allt fler spa.

Ett av de spa som börjat med denna behandling är Varbergs Kurort, vilket man kanske kan tycka är lite förvånande med tanke på att de ligger förhållandevis långt söderut i Sverige.

Behandlingen ska hos dem i alla fall gå till så att kunden, klädd i badrock och sittandes i en skön massagefåtölj, får vila i ett ljusbad på 8000 LUX under 25 eller 45 minuter. Ljusupplevelsen kombineras med musik, doft, ljus och frisk luft på olika sätt; det finns tre olika teman att välja på.

Tanken med ljuset är att produktionen av melatonin ska avta medan mängden serotonin ska öka, något som då skulle påverka den med SAD positivt. Resultatet av Karolinskas ljusstudie ska presenteras år 2010.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier