Helgens blodiga äventyr på Kolmården och Vildmarkshotellets familjespa

Vilken helg vi har haft på Kolmårdens djurpark! Jag kunde tyvärr inte kasta mig på bloggen imorse för Isac hade en feberstökig natt och har varit hemma från förskolan idag. Det är så typiskt, så fort man ger sig utanför ramarna på en lång eller kort resa så slår bacillerna till. Nåja, det verkar inte vara något allvarligt så vi får hoppas det ger sig snart.

I alla fall, vilken helg som sagt. Inbjudna som vi var fick vi lyxig backstage-tillgång till djuren, specialvisningar och samtal med personalen. Det var lika roligt för oss föräldrar som för Isac! Vi fick träffa elefanten Saba och mata henne med bananer, sitta inne hos Surikaterna och låta dem gå på oss för att få tag på små äppelbitar vi placerat ut, klappa kamelen Nikita och komma in i den nergrävda bussen med galler istället för fönster för att komma riktigt farligt nära de sibiriska tigrarna.

Solen sken och det var riktigt sportlovsväder, Isac fullföljde Barnens Vasalopp och fick medalj, vi lekte i lekparker, såg träsnidare med motorsåg och mycket mer. Tyvärr hann vi inte till delfinshowen, men som jag brukar säga – det är bra att lämna något ogjort så att man har anledning att komma tillbaka :-). Inte minst eftersom de till våren lanserar en ny show som de satsat 15 miljoner på!

Vildmarkshotellets familjespa – African Spa & Relax

Natten mellan lördagen och söndagen bodde vi på Vildmarkshotellet. Det har några år på nacken vilket inte stör mig sånär som på att man inte sett efter sådant som att delar av belysningen inte fungerade i badrummet på hotellrummet och att det var fula hål i väggen inne på herrarnas wc i omklädningsrummet till spat (Kristofer berättade det). Något som borde vara lätt åtgärdat.

De klassiska spabadrockarna saknade jag också, och svor lite över att jag inte hade med egna badtofflor (så orutinerat av mig men man är ju van vid att det finns). Senare förstod jag att både och finns, men man får dem bara vid behandling, eller om man vill köpa dem (tror i alla fall att det gick).

På lördagen efter ett par timmar i parken gick vi till African Spa & Relax som deras familjespa heter. Det var bättre och roligare än jag mindes det, förmodligen för att jag nu hade en egen liten krabat med mig att upptäcka det tillsammans med, min son Isac.

Bubbelpool med utsikt

Entrén är ganska anonym och lite trång. Man kan komma in till spareceptionen via en separat dörr men meningen är att man går via omklädningsrummen. Omklädningsrummen är väldigt enkla. Inga skåp, bara bänkar och små krokar. Just därför förvånar det mig att de tagit bort spabadrockarna, då det hade varit så logiskt att ha dem kvar. Om man kunde byta om på rummet och sedan bara trippa ner i bikini/baddräkt med rock och tofflor på hade man ju inte ens behövt hänga av sig något. Värdeskåp finns på en vägg inne i spat.

Inga märkvärdigheter i duscharna, öppet och enkelt men funktionellt. Väl inne så möts man inte av något häpnadsväckande heller först; spareceptionen, en bar, en liten rithörna (jättebra) och en vanlig pool. Innanför ett par glasväggar om man fortsätter en bit in höjs temperaturen och stämningen. I taket hänger marockanska lampor och lite möbler är utplacerade. Bubbelpoolen med vida utsikt över Bråviken var välbesökt – och Isacs favoritpool – men något för het för min smak (särskilt med tanke på hur många småbarn som satt i den). Genom ett effektfullt glasgolv anar man att det mesta händer på undervåningen.

Det är den stora spaavdelningen på undervåningen som det verkligt afrikanska temat öppnar sig. Här finns jättestatyer likt faraoner, brutna pelare, hieroglyfer på ”stenväggarna” (fejk förstås) och grottlika skrymslen. Vattenridåer, flera pooler (även en grund babyvariant samt ännu en bubblande) men inte minst den slingrande strömpoolen som likt Nilen ringlar sig fram under broar och förbi faraohuvuden och annat. Jag satte Isac i en sådan här badring med ”byxa” i som man liksom kan hänga i och så flöt vi omkring tillsammans runt, runt – hur kul som helst!

Jag blir lika glad när jag ser andra ha kul och njuta, och här fanns verkligen alla sorter: busiga barn i massor, ett par minst lika busiga pappor, snygga mammor som satt bredvid och drack ett glas vitt vin och så de påklädda (ofta utländska) mammorna som bara såg till sina barn medan de lekte.

Bastun var skön men jag fick bara chans till en 7 sekunders session innan sonen förkunnade att han inte kunde andas och ville ut. Jo en sak till – från den här kanalliknande strömpoolen kunde man även simma ut till en utomhuspool. Nu vintertid var den täckt men jag gissar att den är utan tak sommartid.

Som familjespa är utbudet fullt tillräckligt. Så mycket mer varken orkar eller hinner man innan barnen ger upp, däckar, behöver mat eller det är dags att gå till lunchen/checka ut/gå till middagen eller djurparken (beroende på vilken tid man spaar).

Förutom att de verkligen är ett spa som välkomna familjer året runt, och inte bara vid lov och helger som många andra spa, har de även en annorlunda spameny. Två av behandlingarna är nämligen familjebehandlingar. Vi testade Stora Savannen (max 2 vuxna och 2 barn/900 kr för 30 min) som inkluderar ett bubbelbad för barnen medan föräldrarna får välja mellan vårdande ansikts- eller fotbehandling (båda måste välja samma).

Vi valde fotbehandling medan Isac fick ett färgsprakande bad (med logona -produkter, men eftersom han är så liten valde vi bort bubblorna). Isac hade fått en egen söt liten poncho och tofflor som väl inne i rummet skulle av. De hade gjort så fint med ljus och en träorm som blev något att prata om och titta på.

Isac var lite avvaktande och tyst men lekte fint med de bilar och figurer jag hade med till honom. Under tiden fick vi lägga oss på varsin behandlingsbädd, något jag först blev lite förvånad och skeptisk till då jag trodde att vi skulle sitta upp och därför kunde ha ögonkontakt hela tiden med Isac. Vår terapeut Kristin intygade dock lugnande att hon skulle hålla ett öga på honom.

Fotbehandlingen bestod av fotbad, skrubb, inpackning och massage. Väääldigt skönt! Allt med produkter från Phytomer som är deras huvudmärke nu.

Efter ett tag ville Isac upp vilket han förstås fick. Vår terapeut Kristin var försiktig, tålmodig, respektfull. Hon hade verkligen ett väldigt fint sätt. Hon frågade om lov att lyfta upp honom, talade mjukt och försiktigt, torkade av Isac, svepte in honom i en handduk och sa att han kunde sitta på det lilla trappsteget vid badkaret och leka där så länge.

Det som hände sedan var både dramatiskt just då och lite bra, eftersom jag då fick se hur terapeuten hanterade situationen. Hon hade ironiskt nog berättat flera gånger om hur varje familjespastund var den andra olik och hur hon som terapeut fick vara beredd på att improvisera och vara flexibel.

En stund senare hörde jag Isac gny igen, jag tittade upp och såg att han var helt blodig! Ansikte, armar, mage – överallt! En sekund senare förstod jag ju att det bara var näsblod (det är ofattbart hur mycket blod som kan komma ur en så liten näsa!) men ändå, tyckte så synd om Isac som satt där och såg olycklig och förvirrad ut ”jag vill komma till din famn!” sa han hulkande, min lilla sötnos!

Återigen agerade vår terapeut med ett så fint lugn och var så mjuk mot Isac. Helt försiktigt tog hon raskt och fuktade lite papper och torkade av honom försiktigt. Sen fick han komma upp på britsen med mig och lägga sig mellan mina ben medan min fotbehandling avslutades. Jag strök honom över håret och – det här var helt otroligt – snart sov han! Bredvid låg Kristofer som snarkade han också, jag bara låg och smålog och sjönk in i en avslappnad dvala jag med…så där låg vi hela familjen, tillsammans, avslappnade till max och bara njöt! 🙂

När det var dags att gå fick vi alla presenter, Isac ett Blixten McQueen-cerat och vi ett par Phytomer-produkter. Det hade tagit betydligt längre än en halvtimme, så jag vet ju inte hur den här behandlingen känns ”i vanliga fall” när allt ska klämmas in på betydligt kortare tid – men av mig får den i alla fall högsta betyg!

Inte bara för den avslappnade effekten den hade på oss alla tre, eller för vår terapeut Kristins fina handlag (fotmassagen, ja allt var jätteskönt!) – utan framförallt för hennes professionalitet och fina sätt mot oss alla som familj och hennes förmåga att handskas med barn.

Kristin, du är väl värd Spabankens eget certifieringsdiplom som bara utdelas till de allra bästa!

Ps. Nu har jag inte skrivit något om hur nöjda vi var med den suveräna maten, succén med när Bamse kom till mini-discot eller lekrummen (både bemannade och inte, det fanns två samt filmrum). Allt sammantaget ger i alla fall betyget att har du inte varit här än; packa in familjen i bilen och åk hit!

One thought on “Helgens blodiga äventyr på Kolmården och Vildmarkshotellets familjespa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier