Ryskt bastubad med vodka

I The Banya badar man ryskt!
I The Banya badar man ryskt! Foto: Heidi Rovén.

Ytterligare en specialavdelning på Baltic Beach Hotel Spa  (Jurmala, Lettland) är deras ryska ”The Banya”, en hel avdelning tillägnad ryskt bastubad. Denna är det många grupper som bokar in sig på men det går även att få prova på den som privatperson (vissa dagar och tider tror jag).

_MG_8221_1
Håll huvudet kallt med en bastuhatt! Foto: H. Rovén.

För att bygga The Banya anlitades en verkligen mästare i bastubygge (med 50 års erfarenhet) som visste precis hur den ryska stilen är. Mitt i det första rummet finns en pool omgiven av bastur och vilstolar. Poolvattnet är rumstempererat havsvatten från Östersjön. Ännu en kall pool finns där vattnet bara håller 7 grader för den som vill svalka sig rejält.

I den varmaste bastun ställer de med jämna mellanrum in nybakt mörkt bröd för att doften ska sprida sig. I nästa använder de örter som får sprida sin doft i värmen.

På väggen utanför hänger bastuhattar i ull som man tar på sig för att skydda huvudet från en kraftiga värmen. Ett svalare isrum finns också som doftar eucalyptus, har kylda björkruskor och målade alpmotiv på väggen.

_MG_8225_1
Bastubädd, ”cocoon”, för den som inte vill ha för mycket värme. Foto: Heidi Rovén.

Vill man kombinera bastubadet med en behandling går det bra. Här finns flera behandlingsrum; ett med en bastubädd där huvudet ligger utanför för den som har någon form av besvär men ändå vill uppleva värmen mot kroppen och massagerum både för par och enskilda.

_MG_8230_1

I The Banya Banquett hall, som ser ut som en rysk trästuga, kan grupper beställa något att äta och dricka. Självklart står vodka på menyn! Roligt är också övrig inredning, på väggarna utanför hänger specialbeställda bastutavlor med yppiga kvinnor som njuter av bastubad 🙂 . Det går också att gå ut på en liten terrass där det finns en jacuzzi.

Besök på The Banya kostar mellan 44 -72 euro beroende på upplägg.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier