Art Garden Spa – nyöppnat spa med stor potential

Jag har länge sugit på en riktigt fin spakaramell som jag nu ska ta och dela med mig av! Det är en av Sveriges nyaste spaanläggningar (förmodligen den allra nyaste) som just öppnat i Göteborg; Art Garden Spa.

Jag passade på att upptäcka den här anläggningen när jag ändå var i Göteborg i samband med TUR-mässan för att promota min kryssningsbok och mitt kryssningssamarbetet med RES. I sista stund bestämde jag mig, kontaktade dem för att försäkra mig om att det var öppet och fanns rum, och åkte dit.

Art Garden Spa ligger inrymt på hotell och konferensanläggningen Arken. Det känns lite märkligt när man åker dit eftersom man rör sig rakt ut i ett hamnindustriområde. Väl på plats befinner man sig dock mitt i en liten grön oas med bergsknallar, en skogspromenad utanför husknuten och en stilla damm fylld med näckrosor. Dammen är också hemvist åt en sällsynt salamanderart, och den uppmärksamme kan få syn på både duvhökar och harar i grönskan.

Men hänvisningen till trädgårdsliv består av mer än så. Grundtanken är att naturen är läkande och därför får den också fungera som grund både i inredning, behandlingar och aktiviteter. De fem elementen luft, jord, metall, eld och vatten finns med som en röd tråd liksom årstiderna och kontrasterna mellan mörker och ljus, värme och kyla. Överallt i spat finns växter. Man har till och med anställt en trädgårdsmästare som tar hand om dem och planerar också att hålla olika kurser i blomsterbinderi och växtkunskap.

Jag ska erkänna att jag var barnsligt nyfiken när vi klev in i spat genom porten av oljelampor, grönska och porlande vattnet. Eftersom det var söndagskväll var vi de enda gästerna på detta konferenshotell och hade därför den otroliga lyxen att ha spat helt för oss själva. Det första som gladde mig var materialen; åh tack för att jag slapp kliva in i ännu en grå skiffer-bunker! Nya val av stenplattor, träslag, färger och detaljer gjorde att min nyfikenhet bara växte innan jag ens lämnat omklädningsrummet. I tvagningsrummet, vars bronsfärgade tak gav både ett lyxigt och rogivande intryck, fanns generösa behållare av egenproducerade tvätt och kroppsvårdsprodukter. Utanför kunde man slå sig ned och ta ett fotbad i stora specialtillverkade keramikbyttor. När jag väl klev ut i den första loungen undslapp jag en lugn, lycklig suck och en spontan tanke for snabbt genom huvudet: ”tänk om detta är Sveriges bästa spa just nu?”.

Ägarna till Hotell Arken & Art Garden Spa är samma par som driver Varbergs Stadshotell & Asia Spa; Anna Riis och Lars-Olof Oskarsson. Får man kalla dem ”doldisar” i branschen? I så fall med tillägget skickliga! Utmärkande för det här paret skulle jag vilja säga är både ödmjukhet och mycket hjärta. Sällan hör man att ägare är lika engagerade och besitter såväl praktiska som organisatoriska och driftsmässiga kunskaper. En intervju och pratstund med Anna och Lars-Olof avslöjade att här är ett par med god känsla, ypperlig smak och fallenhet för att hugga i. Rädsla för att experimentera med material och byggnadsteknik lyste med sin frånvaro, plus att de hellre valt den långa/dyrare/krångligare vägen än nöjt sig med enkla lösningar. Och när man engagerar sig helhjärtat och gjuter in hjärta och kärlek i ett projekt kan det också bara bli så här lyckat!

Kortfattat bjuder Art Garden Spa på ett alldeles eget uttryck som bottnar i…en slags ärlighet och äkthet skulle jag vilja påstå. Ingen efterapning här inte utan på Arken har man vågat gå en egen väg. Spat är späckat med vacker konst som är till salu (tack vare Annas starka konstintresse, hon är också skapare till den vackra bysten i en nisch på ovanvåningen), här finns ett mörkerrum liksom ett ljusterapirum, stora bronsbadkar som så småningom ska bli värmande vilobäddar, heta källor, bubblande bad, isvak, hinkdusch och upplevelsedusch. Basturna ska kunna byta liv och doft. Vid vårt besök var de ”kryddade” med kanel, rosmarin, eucalyptus, is, och salt. Ytterligare någon ska tillkomma, plus att två utomhusbastur öppnar inom kort på terrassen. I den övre loungen finns konstböcker, frukt och te och den som vill träna har ett styrketräningsrum samt en rofylld lokal avsedd för lugna pass.

Jag ska lugna mig innan jag utser Art Garden Spa till Sveriges bästa just nu :-). De behöver putsa lite till på detaljerna, allt var faktiskt inte riktigt klart eller fungerande när jag var där. Och så måste jag testa minst en behandling först vilket det inte fanns tid till vid premiärbesöket. Jag har dock svårt att tro att jag skulle bli besviken; de sju behandlingsrummen (lika många som kroppens chakran) utstrålar trygg energi och istället för att (återigen) välja en enkel väg med färdigt produktkoncept har man istället tagit fram egna produkter i samarbete med Ingrid K; självklart naturliga, rena och utan syntetiska tillsatser.

Jag önskar dem all lycka till och ser redan fram emot ett återbesök!

4 thoughts on “Art Garden Spa – nyöppnat spa med stor potential

  1. Det låter och ser alldeles underbart ut! Varmt och välkomnande. Får jag lägga till min ”besöks-lista”, som bara växer och växer 🙂
    Hoppas allt är bra er!

    1. Precis; det är mänsklig värme man känner där (vilket kan saknas på många, i min mening allt för avskalade spa). Klart du ska besöka dem; men vänta lite till så kommer det bara vara ännu bättre 🙂

  2. Kul att läsa vad du tyckte. Jag tog en behandling när jag var där. Minns inte vad den hette men inleddes med fotscrub därefter helkroppsmassage. Ljuvligt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier