Åkerblads Gästgiveri – anrikt med nyrenoverat spaloft

Det finns ett hotell kvar som jag inte skrivit om efter min utflykt till Tällberg i december (då jag besökte Tomteland vilket blev en artikel i Expressen 22/12); Åkerblads Gästgiveri.

Det var Anna-Cari Gund på Garm Nordics och Yrkeshögskolan Hudvård & Spa som tipsade mig om stället först. De hade tagit in Babor som Garm är agent för i Sverige och Anna-Cari kände därmed till att de byggde om sitt spa. Babor, ett favoritmärke + nytt spa: mitt intresse var förstås genast fångat men det dröjde tills nu innan rätt tillfälle infann sig…

Åkerblads Gästgiveri visade sig vara ett fantastiskt hotell. Den trivsamma stämningen fanns från samma stund vi klev in. Vänligt bemötande, hjälpsam toppservice, sprakande brasor och urfina, nyrenoverade rum.
Jag bodde i en romantisk svit som gick i guldiga toner, väldigt sobert och lyxigt och jag bara gapade när jag klev in; rummet var som en liten våning nästan där man kunde gå ett varv runt från hallen till ett litet tv-rum med soffa och skrivbord, vidare till sovrummet med inbyggd tv i väggen, genom badrummet med DVD-spelare på väggen ovanför handfatet (eller var det en minitv?) och så ut i hallen igen.

Precis som Villa Långbers där jag också övernattade består Åkerblads av röda trästugor. Allt var otroligt idylliskt, inbäddat i snö och med sparkarna stående utanför, lyktor, kransar och annan juldekoration. Säkert har det faktum att gården ägts och drivits av samma familj sedan 1400-talet något med trivseln att göra. Och jag förstår dem, vem vill lämna ett sådant här ställe? Den som är intresserad av gårdens historia kan klicka in på hemsidan där man också kan läsa om kökets utmärkelser i White Guide, Munskänkarna och Sveriges Bästa bord. Jag tänkte istället gå över till att berätta om Åkerblads spa.

Tänk er den här gamla gården med anor tillbaka till 1400-talet – och så viljan att skapa en supermodern spakänsla med fungerande logistik! Det är lätt att förstå att det måste varit en utmaning, och att en till-/utbyggnad var nödvändig. Förstod jag det rätt fick de gräva ut i mark-/källarplan också. Ja, det är inget litet projekt de sysslat med. Och nu är det klart!

Spainitierade känner nog igen Per Öberg-stilen i nya omklädningsrummen…

Snyggt nog går det inte att se några direkta ”skarvar” i allt det nya. Antingen når man behandlingsavdelningen via det som de kallar skönhetsloftet, de övre planen, eller så kan man ta en hiss upp från pool-, gym- och omklädningsavdelningen. Själva poolavdelningen hör till det som fortfarande står på to-do-listan, här har de inte renoverat än, men så småningom ska även detta fräschas upp fick jag veta.

Deras skönhetsloft var riktigt läckert. Sobert och fint med mycket vitt, mörka golv och – lite otippat kanske – furu, som plötsligt känns nytt och nja, kanske inte hett, men i alla fall rätt – i denna miljö.
Specialbehandlad var den ursnygg och passade till de övriga lokala detaljerna som den lilla väskan från folkdräkten (inramade som små tavlor), knätofsar som hängde på de dörrar där behandling pågick och annat. Björkstubbar fick agera bord (kul! precis som jag planerat att ha i mitt lilla hemmaspa! mina stubbar står ute ännu men ska in så småningom så får vi se om barken håller sig kvar…).

I behandlingsrummen hade de valt att sänka taket överallt utom precis ovanför behandlingsbädden; och där i taket satt grova björkbräder med bark och allt kvar som dekoration! Som trenden är just nu hade Åkerblads också förstås satsat på en stor fin spasvit med stora fönster. Här fanns stort bubbelkar med ”kobra”, täckt med skiffer, en glasad vägg till en bastu vilket gav en väldigt luftig känsla och möjlighet till kontakt om man är flera som gör olika saker samtidigt. Här och där läckert järnsmide och så de grova bräderna i taket igen. Jag störtgillade det och ville förstås boka den direkt! Men, spachefen hade en annan plan för mig…

Den behandling jag slutligen fick testa var deras vichydusch i spakapsel. På menyn beskrivs den såhär: En behandling med avslappnande effekt med vattenstrålar, som punktvis duschar som ett stilla sommarregn över hela kroppen. Vichyduschen är värmande, cirkulationsstimulerande, utrensande. Behandlingen kompletteras med färgterapi för maximal avslappning.

Min upplevelse var tyvärr en annan. När jag tyckte jag stått ut länge nog bad jag till och med terapeuten att avbryta, och det händer sannerligen inte ofta att jag gör.

Jag har inget emot dessa kapslar. Testade en senast på hälsomässan som var helt kanonskön, men en hel del saker skiljde dem åt. Den på mässan hade doft (som fungerade), extra syreutblås, musikfunktion och varm (torr, man låg som på en vattensäng) vattenmassage i bädden. Dessutom satt färgterapifunktionen så att man såg den (om man tittade), det gav i alla fall någon slags upplevelse istället för att det färgade ljuset kapslades in med kroppen utan möjlighet att uppleva det visuellt. Så var det i Åkerblads kapsel.

Hos Åkerblads var bädden också rätt så hård och vattnet höll ojämn temperatur. Vitsen var visserligen att det skulle variera (för cirkulationens skull) men eftersom det varma plötsligt kunde bli brännande hett fick jag be terapeuten att dra ner temperaturen ytterligare vilket i sin tur gjorde att det kalla blev huttrande kallt…inte kunde jag slappna av heller eftersom jag låg där och var skraj att det plötsligt skulle skålla mig eller ge mig köldchock!

Tyvärr måste jag också berätta att skalpmassagen som gavs samtidigt var allt annat än skön…faktiskt den värsta jag fått. Det gjorde ont, och jag är inte ens håröm. Kändes som om hon trodde jag hade en peruk hon absolut skulle dra av, inte som en vilsam stimulering av hårbotten…

Därtill var meningen att man helst skulle ligga naken i denna kapsel, men med tanke på att terapeuten nästan hela tiden satt bakom mitt huvud (ett tag lämnade hon rummet) hade det känts ytterst märkligt och obekvämt! Så jag är glad att jag behöll bikinin på.

Jag tycker synd om Åkerblads som uppenbarligen vill mycket och väl men i min mening gjort en riktig felinvestering med denna mackapär. Den passar inte in i deras koncept och det fanns inget njutbart med behandlingen. Nej, på ett i övrigt toppenhotell med hög mysfaktor, jättefin ny spaavdelning, läcker spasvit och toppenservice var denna behandling ett riktig bottennapp.

En sak ska jag dock säga till dess försvar. Den kanske inte var vilsam men jag tror på att en behandling kan ha viss utrensande effekt. Nästa dag kände jag mig betydligt lättare och det märktes att allt ”kom igång” därinne i tarmregionen! 🙂 Men den effekten finns det förstås mycket annat som kan ge också. Ett rejält träningspass till exempel, och på ett sådant har jag betydligt roligare.

One thought on “Åkerblads Gästgiveri – anrikt med nyrenoverat spaloft

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier