”Spaavdelningen” ombord på St Peter Line

För en vecka sedan var jag på invigningskryssningen av Princess Anastasias visumfria premiärtur till St Petersburg, en resa som gick via Tallinn. Rederiet heter St Peter Line och fartyget är ett tidigare Viking Line-fartyg som man renoverat upp.

Fartyget är enkelt men fräscht, inga konstiga lukter i hytten (vilket jag annars är känslig mot) och bara att det går att göra en minikryss till Ryssland för en dryg tusenlapp (om man är minst två som delar hytten) är ju faktiskt väldigt bra. Visumfritt dessutom vilket de mig veterligen är först med.

Första natten gick bra. Jag och Isac trängdes i samma säng men han var lugn och snäll och jag sov faktiskt mer än hemma till och med! Kanske har det att göra med att Isac är en riktig globetrotter-baby som ääälskar när det händer saker. Han var med på middagarna på kvällarna och var hur snäll som helst fast det var sent, det var ju sååå spännande med allt folk :-). Estland var hans 19 besökta land, Ryssland hans 20:de!

En av de första saker jag gjorde när jag kom ombord var att leta mig ner till däck 2 och fartygets spaavdelning. Fast spa och spa…det var inte dåligt, men det är lite synd när man marknadsför saker som något det inte är. Till exempel tycker jag att det mer var en vanlig badavdelning (allt är inte spa bara för att det går att bada och basta), dels överensstämde inte bilderna de visar på hemsidan med verkligheten.

Några kobror (de kallas så dessa ”metallmunnar” som står upp i en böjd både likt en anfallande kobra invid poolerna på spa) som sprutade härliga fall med vatten fanns inte, och att sitta under palmerna med en drink gick inte heller – om man inte satt sig direkt på det kalla och våta kaklet på golvet förstås… Det som finns är en vanlig pool på 20-22 grader (brrr), en jacuzzi (något varmare) och en liten, rund för barn.
Omklädningsrummet var ombyggt och fräscht, bastun likaså, men någon utsikt hade man inte ut.

Entrén kostar 10 euro vilket är frågan om det är värt, kanske är inte all inredning på plats än, när det är det kanske det känns bättre. Gymmet utanför till exempel såg fräscht ut men var än så länge bara ett tomt rum, redskapen hade inte hunnit komma. Utöver de bastur som finns i respektive omklädningsrum finns bastu och det går även att hyra privata bastur för större sällskap. Det kommer också inom kort gå att boka massage, var de kommer att utföra den vet jag inte, jag såg inga behandlingsrum. Någon ”spameny” tror jag inte kommer att finnas. Utöver badmöjligheterna finns det på däck 6 en liten frisersalong där de bland annat klipper (10-20 euro beroende på hårlängd/frisyr) och gör manikyr för 23 euro.

Den här kryssningen ska man ta för att få besöka St Petersburg för en billig penning (och slippa det där med visum), inte för att ”spaa”. Buffetrestaurangen var sådär; för 325 kronor (middagstid) bör både kvalitet och utbud vara bättre. A la carte-restaurangen höll dock hög kvalitet; där åt jag både varm- och efterrätt och var mycket nöjd.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier