Hemmaträning – en trend som håller i sig

Tjej som utför hemmaträning med Kvix.

Digital gruppträning har exploderat under coronapandemin. Den kostnadsfria träningstjänsten Kvix lanserades våren 2020 och växer för varje vecka. Ett 40-tal livesända träningspass per vecka ger användarna möjlighet att hitta sina favoriter. Här finns allt från styrketräning och konditionspass till zumba, yoga och mindfulness.

– De flesta pass vi sänder kräver ingen utrustning annat än en skärm och internetuppkoppling, säger Linnea Ögren, community manager på Umeåbolaget Kvix.

Restriktionerna för att minska spridningen av coronaviruset har lett till en rejäl nedgång i svenskarnas vardagsmotion. Samtidigt som hemmakontor, social distansering och karantän lett till mer stillasittande, har en ny trend skjutit i höjden: hemmaträning.
– Hemmaträningen har gått upp ordentligt, digitalträning har gått upp flera hundra procent. En fjärdedel motionerar mindre, men dubbelt så många – ungefär 45 procent – motionerar mer, berättar författaren Michael Dalén, ekonomiprofessor vid Stockholms universitet, i en intervju med SVT:s Morgonstudion.

40 olika pass för varierad hemmaträning

I det futuristiska glaskomplexet i Umestans företagspark sitter ett gäng Umeåbor som gjort hemmaträningen mer tillgänglig för hela svenska folket. Den digitala träningstjänsten Kvix lanserades våren 2020 – bara veckor efter att pandemin brutit ut. Tjänsten erbjuder cirka 30-40 olika gruppträningspass i veckan, föreläsningar, crossfit, danskurser, yoga och mindfulness. Allt serveras direkt i din tv-skärm, mobil eller surfplatta.

– Vi ville göra välmående enkelt, kul och socialt. Efterfrågan fanns där redan innan pandemin, många vill hitta en väg till regelbunden och varierad träning utan att behöva ta sig till gymmet fyra gånger i veckan, säger Johan Thommas, grundare och VD på Kvix.

Gratis medlemskap

Medlemskapet i Kvix är gratis. Med cirka 40 livesändningar i veckan finns ett omfattande utbud av träningsformer för styrka, smidighet, kondition eller avslappning. Nivån på träningen varierar från nybörjare till avancerad, och bland instruktörerna finns flera av landets kända träningsprofiler, t.ex Carola Ranmo som blev Årets PT 2020, och Annika Sjöö, dansinstruktör från Let’s Dance.

– De flesta pass vi sänder kräver ingen utrustning annat än en skärm och internetuppkoppling. För att komma igång behöver du bara registrera dig på kvix.se så får fri tillgång till alla våra livepass, säger Linnea Ögren, Community Manager.
För den som har svårt att passa de livesända passen, och själv vill styra över sina träningstider, finns Kvix Anytime. På Kvix Antytime finns för närvarande över 900 träningspass och föreläsningar att ta del av till en kostnad av 149 kr/ månaden.

Ett utbud för kropp och sinne

En växande del av Kvix utbud fokuserar på mental träning och inspiration, bland annat med föreläsaren och författaren Micke Gunnarson. På temat “från utbränd till nytänd” delar han med sig av insikter från sitt eget liv, hur han efter många års strävan som chef, småbarnspappa och karriärist till slut föll ihop. Och reste sig. Han har även gett föreläsning om verktyg för föräldraskap och inre ledarskap. Hur kan vi stärka relationen med våra barn och hur kan vi tänka kring prestation, självkänsla och tillit. Att tillsammans hitta vägar bortom stressen och kraven vi många gånger upplever. Dessa föreläsningar och många fler finns också att ta del av på Kvix.se

– Vi vill skapa en helhetslösning för träning och hälsa som gör det lättare att ta sig tid att ta hand om hela sitt välmående. Den mentala biten är minst lika viktig som den fysiska, och därför har vi också ett stort utbud av inspirationsföreläsningar och pass inom yoga och mindfullness, säger Linnea Ögren.

Även om digitalträning fått en extra skjuts i samband med restriktioner och hemmakontor, tror Linnea Ögren att formatets utveckling bara börjat.
– Vi påbörjade arbetet med Kvix långt innan pandemin och är övertygade att hemmaträningen kommer fortsätta växa även efter pandemin är över. Vi blir allt mer medvetna om vikten av att röra på oss regelbundet. Nu upptäcker fler fördelarna med att enkelt hitta varierad och inspirerande träning – utan att behöva lämna hemmet.

——-

DET HÄR ÄR KVIX

Umeåbaserat företag som levererar livesända träningspass med professionella instruktörer via webben. Med kostnadsfritt medlemskap får du tillgång alla live-pass inom träning och wellness. Användaren väljer själv om den vill dela sin bild och interagera med instruktören, eller träna med kameran avslagen.

Som betalande medlem får du dessutom tillgång till alla tidigare sändning när du vill via Kvix Anytime. Och för närvarande finns det över 900 träningspass och föreläsningar att ta del av. Kvix Anytime kostar 149 kr/månad (ingen bindningstid).

Programutbud för Kvix hemmaträning:

  • Yoga – Flera former av yoga i olika svårhetsgrad
  • Dans – Zumba, House, magdans, balett, jive, jazz eller Hiphop.
  • Challanges – Peppa varandra i tidsbegränsade utmaningar
  • Styrka – Utveckla din styrka med allt från klassisk styrketräning till yoga 
  • Mindfulness – Meditation, andningsträning och avkoppling i skogen
  • Puls – Cardioträning via löpning, spinning, 3D Puls, cirkelträning m.m.
  • Rörlighet – 3D mobilitet, Morgonrutin, rörlighet för löpare m.m.
  • Mammaträning – PowerMama och mammaträning
  • Crossfit – inspirerande crossfit från nybörjarnivå till medelsvår.
  • Föreläsningar – Kost & träning, föräldraskap, personlig utveckling, sömn m.m.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier