Jag nosar på OCR, sporten som spänner från ninja till ultra.

Förra helgen besökte jag Väsby OCR-bana med familjen, en för mig ny plats och sport. OCR står för Obstacle Course racing och betyder hinderbanelöpning. Sporten kräver både teknik och styrka och är relativt ny.

Det råder lite delade meningar om när det hela började men 1987 är ett år som nämns som start för sporten. I Sverige lockade OCR-loppen över 30 000 deltagare under 2017. 2019 gick SOCRA (Swedish Obstacle Course Race Association) med i Svenska Friidrottsförbundet på prov till och med 2026.

Från ninja-lopp till ultra-distanser

Vad det går ut på är att ta sig fram/springa en slinga (i detta fall 2,1 km) samtidigt som man har utmanande hinder på vägen som man ska ”besegra”. Loppen kan se olika ut då det inte finns några fasta regler än. De korta loppen på 100 meter kallas ninja-lopp, men det finns också ultra-distanser som är riktigt långa. De flesta tävlingar ligger dock runt 5-15 km.

Vissa hinder kräver allt en liten stark ninja!

Denna bana som vi besökte ligger i Upplands Väsby, i skogen bakom Runbyskolan. Den har 11 hinder, alla orangea så de var hyfsat lätta att se och hitta. Hindren kunde vara allt från bågar man skulle ta sig ömsom över, ömsom under till rep längs bergsväggar och nätförsedda ställningar att klättra uppför och över.  

Planen: återbesök i torrt väder

Förra helgen medförde även fler utmaningar än själva banan, det var extremt blött då all snö börjat smälta. Vi klafsade fram i skogen i tung blötsnö och för min del handlade slingan till slut mest om att inte trilla. Det var med andra ord inte riktigt rätt dag för träning längs denna bana! Halvvägs dök också ett utegym upp, det är därifrån bilden högst upp är tagen där jag lyfter en stång.

Det är lätt att leka ninja vid hindren

Även om det var för blött i skogen så var det en bra rekogniserings-utflykt. Vi var överens om att vi vill tillbaka till våren när det torkat upp. Den dryga 2 kilometer långa hinderbanan var en lagom längd för alla och hindren var både roliga och olika svåra. Den som klarade av alla med bravur var vår äldste son som tog sig över och under lekande lätt. Jag gissar att han har sin parkour-kurs att tacka för det. 🙂 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier