Arken Hotel & Art Garden Spa engagerade för ökad hållbarhet

Arken Hotel & Art Garden Spa i Göteborg är stolta över ha blivit en av tre nominerade till det åtråvärda Svenska mötespriset i kategorin “Årets Hållbarhetsinitiativ”. Denna nominering är ett kvitto på att ett outtröttligt engagemang för att främja hållbarhet, ger resultat och skapar positiv förändring över tid.

Vi är djupt hedrade över att bli en av de tre nominerade till Årets hållbarhetspris. Detta är en viktig milstolpe för oss och ett erkännande av det arbete vi har lagt ner för att driva positiv förändring,” säger Håkan Sedbo, Hotelldirektör för Arken Hotel & Art Garden Spa. ”Vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete med att främja hållbarhet och att göra ännu större skillnad i framtiden.”

Så arbetar Arken Hotel & Art Garden Spa med hållbarhet

På Arken Hotel & Art Garden Spa utgör hållbarhet en central del av hela verksamheten. Genom att satsa på ett eget vindkraftverk som producerar 9 GWh försörjer det hotellet med elektricitet. Vindkraftverken försörjer även systerhotellen inom Lotus Hotel Group med el – Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Hôtel Eggers och Billingehus i Skövde. Vindkraftverken står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara.

Minskad vatten – & energiförbrukning

Under 2023 minskade Arken Hotel & Art Garden Spa sin vattenförbrukning från 600 liter per gäst till 470 liter per gäst och elförbrukningen från 31,02 kWh per övernattande gäst till 30,14 kWh per övernattande gäst, vilket motsvarar en minskning med 2,9 %.

Med modern teknik styrs energiförbrukningen i alla byggnader på ett optimalt och resurssnålt sätt. Alla nyinstallationer ska vara energieffektiva och byggnationer skall utföras med högsta krav på miljöhänsyn. Det arbetas bland annat med energiåtervinning från kylar, frysar och bassänger på spa.

Miljömärkning

Hotellet har valt att samarbeta med Svanen och Nordisk Miljömärkning för att få tydliga riktlinjer och bra rutiner i det dagliga arbetet. Märkningen tar ett helhetsgrepp och ställer bland annat krav på energiförbrukning, minskning av avfallsmängder, vattenförbrukning och kemikalier. De har exempelvis bytt ut alla tvätt-, städ- och diskprodukter till 100% miljömärkta alternativ. Dessutom är hotellets sänglinne miljömärkt med EU Ecolabel och frottén är GOTS-certifierad. Det serverade kaffet är KRAV- och Fairtrademärkt.

Medvetna val i köket

Hotellet arbetar också aktivt med att minska matsvinnet i restaurang och kök tillsammans med företaget Generation Waste. Det är idag en självklarhet att redan vid planeringsstadiet undersöka vilka ekologiska, svenska, KRAV-märkta och närodlade ingredienser som finns tillgängliga och även se till att ta tillvara på hela råvaran.

36 elbilsparkeringar

Hotellet erbjuder 500 fria parkeringar och har installerat 36 elbilsladdare för att möta efterfrågan från medvetna besökare.

Vinnaren utses av Svenska Möten den 15 april

Vinnaren av Årets Hållbarhetsinitiativ kommer att annonseras den 15 april på Skogshem & Wijk. Arken Hotel & Art Garden Spa ser fram emot att delta och håller tummarna för att deras fortsatta satsning på hållbarhet kommer att erkännas ytterligare.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier