Trendrapport med Stefan Nilsson

Under Spadagarna 2012 på Yasuragi kunde man lyssna till en trendföreläsning av och med Stefan Nilsson. Här är en mycket grov sammanfattning.

För det första såg han två huvudtrender; en gråtonad, nedtonad, avskalad och en sportig, energisk, superfärgad (se min lite liknande analys från Spadagarna 2009 här). Sen delade han upp de olika strömningarna just nu i:

Pure (äkthet, tradition, naturmaterial, papper, gjutjärn, kalligrafi osv),

Protest (mer energisk trend, anti-konsumtion, anti-trend överhuvudtaget, lite farligt)

Upstairs/downstairs (mellanpriserna försvinner, det dyrare blir dyrare och det billigare blir billigare, vi blandar mer, specialistbutikerna blir fler…)

Future Perfect (Grönsakernas år, Meetless Monday, grönare menyer…)

Supersport (mycket färg och energi men inte trendigt att vara varken övertränad eller översmal utan man ska ha en hälsosam kropp).

2011 bedömde Stefan också som MAT-året framför andra. Vad vi stoppar i oss blir allt viktigare, vi vill kunna äta oss snyggare, bär och antioxidanter intresserar oss osv.

Några av de saker som fastnade mest i minnet hos mig från föreläsningen, var dels att badrummet är det nya skrytrummet, dels en snällhetstrend som florerar just nu: Random Act of Kindness – alltså en slumpvis ”snällhet” som olika företag använder sig av. Jättespännande och roligt!

Jaha, det var lite av vad jag hade antecknat från föreläsningen! Alltid spännande att höra en trendanalytikers tolkning av nuet och vad vi har framför oss.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier