Min bak- och matlagningsteknik följer lite Cajsa Warg-filosofi; Jag utgår ofta från vad jag har. Jag är inte särskilt påverkad av hela hållbarhetstrenden (fast kanske mer än vad jag tror ändå), tycker att jag alltid ogillat att slänga matrester.
Det verkar ju bra dumt att först tjäna in pengarna, sedan lägga tid och energi på att inhandla mat och ingredienser för att sedan slänga en del av det i soporna! Nä, bättre då att hitta på det man kan när maten börjar tappa färskhetsdatum, men ändå är fullt ätduglig.
Både frukt och grönsaker kan man hacka upp och frysa in för att senare använda i smoothies eller grytor. Mjölk, grädde, keso och yoghurtrester brukar jag baka av, ofta blir ju en sockerkaka bara ännu bättre av lite sur grädde, hur skumt det än låter.
När jag för lite sedan hade kokt potatis i kylen som jag insåg att jag inte skulle äta upp kom jag att tänka på Kronans kaka som ju bakas just med kall, kokt potatis. Undrar om det gick att göra en rolig variant på den? Resultatet blev denna, en lite nyttigare men ack så smarrig kaka med de otippade ingredienserna potatis och kikärtor i. När familjen fick den serverad till söndagsfikat en eftermiddag, hade jag också gjort en bärsås till. Ingen gissade vad som var i, och ingen klagade, haha! De tyckte bara det var mumsfillibabba! 🙂
Receptet innehåller reklam/annonslänk för Hemköp.
”Potärtkaka”
Detta behöver du:
Cirka 200 gram kokt, kall potatis
En halv burk kikärtor (färdigkokta), dvs ca 190 gram. Beställ ekologiska HÄR.
1/2 dl rapsolja
3 ägg
2 dl socker (eller annan sötning, jag tog bara lite vanligt socker och resten ”sötströ”)
1/2 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Finrivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limejuice
Rapsolja till formen
Gör så här
- Pensla en form med löstagbar kant med olja. Bröa eventuellt med ströbröd eller mannagryn.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Riv den kokta, skalade potatisen fint. Häll av och skölj kikärterna.
- Mixa kikärtor och olja i matberedare. Tillsätt den rivna potatisen, limeskal och juice oich mixa lite till.
- Vispa ägg och socker plus vaniljsockret i en skål med elvisp.
- Vänd ner ärt- och potatismoset i äggsmeten och tillsätt mjöl och bakpulver.
- Häll över smeten i den oljade formen. Ställ in i ugnen i ungefär en halvtimme.
Under tiden kakan är i ugnen, kan du tina och koka bär till en bärsås eller om du har färska bär är det förstås jättegott till! Kanske vispar du lite grädde, tar en klick vaniljglass eller som jag brukar ”fuska” och göra – ta en klick matyoghurt (turkisk eller grekisk). Den är tjock, krämig och ger en fin smakbrytning mot det söta och är ett nyttigare alternativ till både grädde och glass!
Servera kakan när den svalnat med bärsås till och eventuellt något mer enligt ovan.
Hoppas det ska smaka!
Psst, jag såg att Hemköp (annonslänk) just nu har extrapris på ekologiska kikärtor, med rabattkoden NY200 så får du 200 kronor i nykundsrabatt också! Dubbelsmart! 😉