Grönt är skönt, så det så!

En härlig grönsakslåda på rotfrukter värmer gott i februarikylan! Foto: Heidi Rovén.

När det gäller hälsofilosofier blir jag sällan fanatisk i någon riktning, men prova på är alltid kul och precis som andra låter jag mig gärna inspireras av vad som händer runtikring.

Vart man än vänder blicken nu möts man till exempel av vegorecept, vegetariska menyer och gröna veckor. I matvarubutikerna, mattidningar, på restauranger, ja till och med på kryssningsfartyg – och på spa förstås! Grönt är inte bara skönt, utan trendigt så det förslår!

Jag tycker det här är jättehärligt; plötsligt har grönsaker gått från att ha varit ett nödvändigt ont och tallriksutfyllnad till delikatess! Den skicklige skapar nämligen fantastiska rätter av vad Moder Jord har att erbjuda…

Jag älskar både kött, fisk och skaldjur och har i dagsläget svårt att se att jag skulle sluta helt med detta. Kött saknar jag i och för sig sällan (jag har insett att det är de goda såserna och rödvinerna jag saknar, haha…) men fisk och skaldjur, ja det vill jag inte vara utan. I alla fall som det känns nu.
Grönsaker däremot har verkligen fått ett uppsving för mig! Jag försöker smita in fler och fler vegodagar i veckan (utan att säga något till familjen, hihi…), i recepten och vardagen. Och inte för att jag tvingar mig eller måste utan för att det känns så fräscht och jag mår så bra av det.

På vår senaste grann-afterwork till exempel hade vi inte bara de sedvanliga chipsen och ostbågarna på bordet utan jag hade även lagt fram grönsaksstavar att dippa i fetaostsås och hummus.

Rena beiga oldfashioned-pannkakor är det också sonen sällan får numera; idag är de både gröna (så jag mixat ner spenat) eller orangea (då jag blandat i finriven morot). Smakar inte mycket men ger fantastiskt fin färg, stuns och inte minst vitamininnehåll till en rätt jag annars tycker är rätt värdelös ur näringsinnehåll (vem tänker ”oj, jag har inte fått i mig mitt dagliga mjöl”?!). 😉

Ofta gör jag storkok på grönsakssoppor som jag sedan kan plocka fram när lunchfantasin sinar. I går plockade jag exempelvis fram en spenatsoppa ur frysen, tinade och kokade ett ägg till. Voilá – en bra lunch!

Och till middag svängde jag ihop en härlig kyckling&grönsakswok av färska grönsaker, vitlök och ingefära och slutkryddade med färsk koriander och lite lime (grundreceptet var faktiskt från Annika Panotskis detox-recept fast att jag valde andra grönsaker, lite vad jag hade hemma…blomkål, morot, sockerärtor…blev toppen!).

Just nu fylls huset av fantastiska dofter; i ugnen står en rotsakslåda à la Kajsa Warg! Den är inspirerad av de finska jullådorna med rotfrukter, grädde och sirap och jag tog både sötpotatis, morot och en kålrot jag hittade i kylen, tärnade och kokade alltihop innan jag mixade det till ett slätt mos och blandade med ägg och grädde-mixen samt lite kryddor. Överst lite ströbröd och smör…ja, någon kalorifattig historia blir det inte, men god!

Trevlig helg på er! Vilken grönsak är din favorit?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier