En galax av möjligheter

Helgen ägnade jag åt mitt andra specialintresse, kryssningar. Ett perfekt sätt att glömma regnrusk och frånvaro av sommarkänsla för att inte tala om temperatur. Ombord var det tack och lov hett värre ;-).

Fartyget jag denna gång testade var Tallink Siljas Galaxy, byggd 2006 och med drygt 2100 bäddar. På många av Tallink Siljas fartyg kan man få behandlingar i regi av skönhetsföretaget hera, flera har också en spaavdelning, men trots att ingetdera finns på Galaxy så njöt vi i fulla drag!

På däck 2 finns till exempel en fin bad- och bastuavdelning. Damer och herrar har separata bastur, men man kan också hyra en privatbastu med eget omklädningsrum och duschar. Denna fick jag och sambon låna i en dryg timme vilket var en trevlig paus i shoppandet, fotandet och ätandet som vi annars ägnade oss åt ombord.

Efteråt slängde jag mig i poolen med betoning på slängde ;-). Hela avdelningen är faktiskt identisk med den på Baltic Queen, Tallink Siljas fartyg från 2009 som trafikerar Tallinn och som jag åkte med och bloggade om för bara två veckor sedan. Galaxy gör rena nöjeskryssningar på 23 timmar, även om man kan gå på och av i Åbo där fartyget gör ett kort stopp tidigt på morgonen.

Varför ska man då ta en kryssning med Galaxy? Tja, om man inte har något bättre för sig till helgen är det skäl nog. Hur kul man får ombord är upp till en själv. Hela utbudet finns. Och argumentet att man inte gillar smörgåsbord för att de blir sörjiga håller inte längre. Dels för att Tallink Silja sedan några månader gjort om sitt koncept så att mycket består av munsbitar och småportioner, till exempel i form av makirullar (sushi), gazpacho på glas och läckra laxcanapéer. Dels för att det finns fyra andra restaurangalternativ ombord.

Själva valde vi att gå till Happy Lobster, den fina fisk- och skaldjursrestaurangen ombord. Jag hade faktiskt aldrig varit där förut men är såååå glad att det nu blev av. Det var fullsatt i den lilla exklusiva matsalen med ett 60-tal platser, alla mer eller mindre med havsutsikt.

Vi bestämde oss raskt för en skaldjursplatå och in kom ett jättefat där ostron, räkor, hummer, kräftor, langoustine och pilgrimsmusslor med mera samsades på en isbädd i väntan på att vi skulle njuta av dem! Det var heeeelt fantastiskt, särskilt som vi sköljde ner läckerheterna med iskall champagne.

Nu är detta en spablogg och inte en matblogg men låt mig bara säga att jag varmt rekommenderar den. Den och privatbastun, men kanske inte i kombination ;-). Priset är dock nästan detsamma för de båda; skaldjursplatån kostar 375 kr, att hyra privatbastun går på 368 kr/1,5 timme.

Jag brukar inte vara särskilt imponerad av hummer men Galaxys var utsökt liksom musslorna som annars inte heller brukar vara någon favorit. Platån bjöd visserligen bara på ett ostron var (som jag äääälskar) men det var kanske bara tur. Annars hade restaurangens övriga gäster nog fått återuppleva den berömda scenen ur ”När Harry mötte Sally” 😉 så mycket njöt jag!

ps1. Kan man hoppa på en sista minuten-kryss ikväll med Galaxy är kostnaden den smått absurt låga summan 38 kronor…

ps2. Jag kommer fortsätta att kryssa i sommar och till hösten kommer ni kunna läsa den slutliga bedömningen och jämförelsen i Expressens söndagsbilaga.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier