Så äntligen. Det utlovade omdömet av Kosta Boda Art Hotel Spas nya signaturbehandlingar Art Glass Escape och Art Glass Feeling! Samt avslöjandet vilka nya produktmärken de har bytt till. Vi klarar av det direkt tycker jag :-); deras nya märken är amerikanska Bliss och franska Matis!

Men låt oss förflytta oss till där och då; Kosta Boda Art Hotel där jag var i veckan för att testa de här nya behandlingarna. Som jag skrev i föregående inlägg smet jag i förväg ner till spat. Det var jätteskönt, tyst och lugnt, en orörd avdelning och ”ostänkt” pool, rent och fräscht…

Den första jag möter är förstås solstrålen Nathalie Gill, Kosta Boda Art Hotels spachef! Hon har en härlig energi omkring sig, glad och naturlig! Säkert smittar det vidare bland personalen. Det var nämligen just personalen som kom med idén att man skulle kunna massera med uppvärmt glas. Och som den lyhörda chef Nathalie är, tog hon så klart det smarta förslaget till sig och vips hade två nya spabehandlingar blivit till.

Eller ja, vips och vips – det ligger förstås mycket arbete bakom dessa två behandlingar, alla moment, procedurer och vilka produkter som skulle ingå. Samt glaset; vad skulle man använda och hur skulle det se ut?

I ansiktsbehandlingen Art Glass Escape används ett par läppar i glas, formgivna av Åsa Jungnelius som också haft huvudansvaret för all glasdesign i spaavdelningen. I kroppsbehandlingen Art Glass Feeling används både läpparna av Åsa och ett huvud av Bertil Vallien. Det är sensuellt och vackert, plus att kunden efter avslutad behandling får en gåva i glas: Make up Lipstick, formgiven av Åsa Jungnelius.

När jag ville veta mer om allt det nya i spat berättade Nathalie om sin vånda inför produktbytet:
– Jag gillar verkligen Decléor! Men ”alla” har det. Vi kände att det var dags för något nytt. Alla vi som jobbar här provade oss igenom massor av märken och produkter, men fastnade inte riktigt för något. Så fick jag en presentation av Bliss. Först var jag negativ men när jag fick känna och dofta på produkterna ändrade jag mig genast till Wow! Nu älskar jag det.

Medan Nathalie menar att Bliss passar de yngre besökarna både i pris och stil så kompletterar Matis åt det andra hållet. Nathalie berömmer den nya spaserien från Matis som terapeuterna också tycker mycket om att jobba med; en viktig faktor att ta hänsyn till!

Art Glass Escape kallas ansiktsbehandling men är också något annat. Den som provar denna ska inte förvänta sig en ansiktsbehandling i traditionell mening med moment som djuprengöring och portömning. Här är det istället avslappningen som står i fokus och framkallas av en odyssé av sköna behandlingssteg och massagegrepp.

Först masseras dekolletage, nacke, öron och hårbotten med händer och Åsa Jungnelius fina glaspjäs Hot Lips. Det är både kul och skönt, liksom grymt avkopplande. Det är något med värmen som skapar avslappningen, samt att den lätta beröringen i alla fall fick mitt oxytocin att fullkomligt flöda.

En bit in i behandlingen flöt jag sakta bort till ett transtillstånd, det där drömlika där kropp och sinne når total avkoppling. Jag uppfattade hur mitt ansikte rengjordes enligt konstens alla regler, även den roliga läppbehandlingen som jag prövade för inte så länge sedan på Clarions Sign i Stockholm ingick. Detta är en nyhet från Bliss där läpparna behandlas med Bliss Foaming Lip Cleanser följt av Sugar Lip Scrub och Instant Lip Plumper.

Efter superskön ansiktsmassage la Nathalie Bliss Triple Oxygen Instant Energizing Eye Mask som är känd för sitt löfte om att ge den visuella effekten av 8 timmars sömn på 15 min! Dessutom ingår den härliga Triple Oxygen Instant Energizing Mask, masken som blir till ett frasigt bubblande skum som påminner om champagne!

Medan masken verkar tas händer och armar om hand med peeling och massage (här används bland annat Bliss underbara kroppslotion med blodapelsin och vitpeppar). Massagen utförs också delvis med Åsa Jungnelius Hot Lips.

När Nathalie hade tvättat av masken och applicerat fuktgivande kräm samt ögongel var det härliga över. Allt jag kunde tänka var (med den lilla del av hjärnan som fortfarande kunde skapa sammanhängande tankar! :-)): ”bara jag inte behöver röra på mig eller resa mig upp för jag är nog förlamad”!

Det här menar jag positivt. Och jag var inte den enda. Alla i vår pressgrupp hade fått fullkomlig knock-out av den här behandlingen. Så nog var det en Escape alltid med full avkopplingseffekt! När man går därifrån får man dessutom med sig en gåva i glas som minne: Make up Lipstick av Åsa Jungnelius. Jag blev extra glad eftersom jag redan har nagellacket från samma kollektion!

Art Glass Feeling testade jag direkt efteråt. Efter ett par rejäla glas vatten fick jag följa med en annan terapeut in till ett annat rum.

Först måste jag bara säga: kroppsbehandlingar är speciella. Om man ska göra något mer utöver massage, vad gör man då? Framförallt rör det sig ofta om skrubb eller inpackning. I det här fallet både och.

Det svåra är att kombinera avkoppling med dilemmat att en kladdig skrubb och inpackning måste sköljas av, vilket gör att kunden måste upp från sin ”dvala” (om man haft turen att kunna koppla av). Plus att det är lättast att genomföra allt detta om kunden är helt naken. Så det krävs att kunden känner förtroende och kan koppla av, plus en terapeut som kan sin handduksteknik. Som tur var lyckades vi i det här fallet pricka in alla rätt :-).

Behandlingen är på 90 minuter, mitt test var en 60-minuters version där inpackningen hade tagits bort. Så jag kan ju inte riktigt bedöma helheten. I alla fall så används Matis produkter, till att börja med en kroppsskrubb (nr 3, vilket jag tror är den grövsta – och det kändes…det rev lite väl på sina ställen, men jag är också ganska ”skrubbkänslig”). Min terapeut var jättebra på att skyla mig, jag kände mig aldrig bar eller blottad trots nakenheten.

När huden blivit ren och sidenlen var det dags för massage med Matis balm samt två varma glaspjäser; dels Hot Lips av Åsa Jungnelius, dels det karaktäristiska huvudet som återfinns i många pjäser av Bertil Vallien (just denna kan dock inte köpas ”lös”).

Båda behandlingarna har stort fokus på dekolletage, nacke och öron. I Art Glass Escape kan jag förstå det eftersom det är ansikte/huvud man inriktar sig på. I kroppsbehandlingen däremot hade jag hellre sett att man lagt fokus på fötterna. Dekolletage, hals, ansikte och öron är intima delar. Huden är tunn här, det är nära bröstområdet och hals och bröst är dessutom kroppens känsligaste chakran. Här är vi säkert alla olika men själv var jag tvungen att be terapeuten avbryta för att jag började må dåligt.

Utöver det tänker jag att det är viktigt att vara försiktig med det varma glaset och på ett mjukt sätt göra kunden beredd på när det kommer, särskilt om man är djupt avslappnad kan det annars komma som lite av en chock (min terapeut gjorde det dock jättesnyggt så det gick som en dans). Det krävs också en del övning för att få massagen med glaset att bli så skön och bra som den kan bli; att få glaset att mjukt glida över kroppen utan att stöta mot skulderben och ryggrad så att det känns kantigt. Det man vill åt är ju glasets lena yta och värmen som glider över hud och stela muskler.

Får de till det är behandlingarna imponerande unika. Att massera med varmt glas är en kanonidé där bygdens glaskultur och historia, i modern tappning och design integrerats på ännu ett sätt i Kosta Boda Art Hotel.

Prislistan och nya behandlingsmenyn är inte helt spikad ännu.
Art Glass Escape kommer förmodligen kosta mellan 1200-1300 kronor, Art Glass Feeling kommer att kosta cirka 1395 kronor måndag till torsdag och 1595 kronor fredag till söndag. Efter båda behandlingarna får kunden en glaspjäs i gåva; ett huvud, hot lips eller mini-läppstift. Värdet för dessa ligger runt 400-500 kronor.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier