Höj din inre energi med varm stenmassage

Idag när jag vaknade kändes kroppen stel och full av spänningar. Jag fick yogastretcha nästan en timme för att väcka den till liv. Hur kan det vara så, att en dag kan kännas så annorlunda en annan, och att kroppen plötsligt kan bli stel trots idogt spaande med många massager?

Det är lustigt det här med spänningar, för jag tror inte att det alltid handlar om musklerna. Spänningar kan grunda sig i en känsla, en oro, kyla…så för att lösa upp dem måste även metoderna vara olika resonerar jag.

Jag minns situationer där jag blivit ännu stelare av massager; när kroppen liksom låst sig och sagt ”no more, det räcker nu!”, och säkert är det många som vet vad jag menar med att man kan få som en slags träningsvärk efter en riktigt djupgående och kraftig massage. Kanske var det därför som dagens spabehandling passade så bra, efter både kroppshumör och väder…Salt och Hav Spa hade nämligen bjudit in till hösttest av deras Hot Stone-massage, som jag alltså just kommit tillbaka från.

För den som inte prövat är Hot Stone en massageform där terapeuten använder sig av varma lavastenar. Stenarna är olika i storlek men alla lika släta och lena. Vissa hemsidor verkar hävda att de är polerade av väder och vind, vilket låter ganska otroligt. Gissningsvis har de fått hjälp på traven av någon maskin, men de är i alla fall fantastiskt sköna mot huden när de används tillsammans med olja eller massagekräm.

Tanken med de varma stenarna är, utöver den sköna känslan när de glider över huden, dels att den värmeenergi de alstrat under uppvärmningen ska överföras till kroppen och verka avslappnande, dels att de när de placeras ut över kroppens energifält, chakran, ska återställa kroppens balans. Massagen frigör också oxytocin (kroppens lugn-och-ro-hormon) samt ökar blod- och lymfcirkulationen.

Salt och Havs variant av stenmassage blandar massage med händer och stenar. Min terapeut, Anette, började med att stryka händerna mot huden innan hon lät den heta stenen få hudkontakt; ett mycket behagligt och hänsynsfullt sätt att låta kunden vänja sig vid känslan. Förvånad över effekten av den lätta beröringen kände jag hur olika smärtcentran löstes upp och hur kroppen kunde slappna av allt mer. Plötsligt kändes mitt ansikte till och med annorlunda när alla mikrospänningar försvann i det! När det var dags att vända på sig utfördes också en fin fotprocedur där smala små stenar genom lätta strykningar fick leta sig in mellan tårna och sitta kvar där :-).

Det är alltid intressant att uppleva hur en visst spa/ salong tolkar en viss behandling. Att de sätter sin egen prägel på den hör till vanligheterna. Ibland blir det bra, ibland mindre bra. Jag har prövat Hot Stone-massage många gånger och alltid är den lite annorlunda. Någon har varit magisk, någon fullkomligt usel. Och även om jag har fått stenmassager där man använt sig ännu mer av stenarna, till exempel genom att emellanåt bara låta dem vila under olika kroppsdelar, var Salt och havs tolkning mycket lyckad. En perfekt värmekur i höstrusket!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier