Allt fler spa låter fiskar göra pedikyren

Det finns ännu mycket att berätta om från Spadagarna i Varberg, till exempel Fish Spa! Fiskpedikyr som det också kallas har verkligen slagit stort, häromdagen gick jag förbi ett ställe på Dalagatan där de just hade ”fiskpedikyr” och jag har även sett det på många håll utomlands, till och med på Playa del Inglés på Gran Canaria!

Första gången jag stötte på den här behandlingen var för flera år sedan, i kurorten Druskininkai i Litauen. Där var det ett spa som hade skapat runda tunnor stora nog för hela kroppen med sådana här fiskar i. Ganska äckligt faktiskt, jag övervägde men efter att ha testat med bara handen kunde jag inte förmå mig att låta hela kroppen sjunka ner i vattnet för att agera fiskföda i en hel halvtimme! Hur len jag än skulle bli.

Den lilla nyckelfiguren i den här behandlingen är den turkiska fisken Gurra Ruffa. När man stoppar ner fötterna i badet, eller kanske man ska säga akvariet…, simmar massvis med små firrar fram och börjar smaska på huden. Fisken äter nämligen upp de döda hudcellerna vilket i sin tur är det som gör att man får fram len, ny frisk hud utan att behöva fila eller skrubba.

Så, hur känns det då? I Varberg vågade jag mig på att prova :-). Och ja, efter att ha vant sig vid den kittlande känslan så är det helt okej faktiskt. Jag valde att konstant prata och tittade bara ner då och då för att jag inte skulle få panik…det ser ju rätt så skumt ut med massvis av små fisk som står ut som metallspån kring en magnet runt fötterna på en!  Och resultatet? Jag hann inte sitta så länge, kanske en kvart, men jag kände definitivt av en förbättring. Huden kändes len och mjuk, så jag kan tänka mig hur fint det måste bli efter 30-40 minuter.

Mannen som tagit detta till Sverige heter Sammy Dale. Det är han som driver Smile Fish Spa på Stureplan i Stockholm. Där kostar det 300 kr för 20 minuter med fötterna i tanken. Det finns redan 22 Fish spa i Skandinavien och många fler står på tur att ta in konceptet. Viking Line börjar till exempel med det i oktober.

Hur kul det än är med tokiga och roliga nyheter som dessutom är effektiva går det inte att komma ifrån att det finns ett par frågetecken kring den här behandlingen. Ett är hygienen. Sammy Dale berättade dock för mig när jag träffade honom i Varberg att de använder UV-ljus som dödar eventuella bakterier i vattnet och att vattnet filtreras åtta gånger i minuten. Dessutom torkar man av fötterna med våtservetter innan man sänker ner dem i vattnet. En annan fråga är vad man tycker om att använda djur i behandling. Det finns idag inga regler kring detta så än så länge är det upp till var och en hur man resonerar. Kanske kunde man låta fikarna simma runt i ett mer trivsamt akvarium efter dagens slut och på natten när de inte ”jobbar”?

2 thoughts on “Allt fler spa låter fiskar göra pedikyren

 1. Hej!

  Mitt namn är Mimmi och jag driver Fiskpedikyren på Wallingatan.
  Angående inlägget så räcker det inte med att torka av fötterna med våtservetter innan. Det finns flera fish spa som gör på detta sätt men det är varken trevligt mot fiskarna eller hygienen överlag.
  Vi rekommenderar att fötterna tvättas av ordentligt på plats med en speciell tvål som även klarar av att ta bort eventuella fotkrämer och liknande, samt att man sitter i ett uppmjukande fotbad innan behandlingen för att fötterna ska bli ordentligt rena samt att det blir lite lättare för fiskarna att äta.

  Fiskarna tycker inte om att flyttas runt mellan olika akvarier och därför ska man helst ha dom i samma akvarium hela tiden. Skillnaden mellan seriösa fish span och andra är att dom som bryr sig om fiskarna ser till att behandlingarna sker i större akvarium där fiskarna har möjlighet att både röra på sig och vila, samt att akvarierna inte är helt genomskinliga eftersom garra rufa fiskar blir otroligt stressade över att inte ha någon mörk yta att kunna ”gömma” sig på. Ursprungligen kommer dessa fiskar från grottor i Turkiet.

  Garra Rufa fiskar som mår bra är mörkare i färgen och på nätterna ligger dom ned på bottnen av akvariet och ”sover”.
  Dom är även väldigt ljuskänsliga, och eftersom många av dom små
  genomskinliga akvarierna använder sig av ett neonljus (i vissa fall dygnet runt) så är det inte konstigt att deras fiskar är vita eller väldigt ljusa i färgen. Det beror på stress.

  Sammy öppnade förresten upp sitt fiskspa som nummer fem i Stockholm, och det har funnits i vissa delar av landet (exempelvis Malmö, Skövde och Örkelljunga) långt innan det kom hit till Stockholm. Han är alltså under inga omständigheter först, även fast han tycker om att låtsas som att han är det 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier