Såhär i Halloween-tider vill jag berätta lite kort om en traditionell, riktigt blodig spabehandling som är på väg tillbaka, nämligen koppning. Förr kallades behandlingen åderlåtning och var vanlig ända fram på 1850-talet. Proceduren gick ut på att man tappade kroppen på blod, med koppor eller med blodiglar, i syftet att få ut det sjuka.

I Finland finns idag fortfarande särskilda kopperskor som arbetar med att tappa blod, dock ej med blodiglar. Istället punkteras huden manuellt och sedan täcks de små hålen med en slags sugkopp som genom vacuum drar ut blodet. De frälsta menar att man mår mycket bättre efteråt, att man känner sig pigg och stark. Tanken är att man stimulerar kroppen till att bilda nya blodkroppar när man tappar den på gammalt blod.

Vacuummassage ingår i flera av Centralbadets ansiktsbehandlingar.

Här i Sverige känner jag inte till att det skulle finnas spa där man ägnar sig åt att tappa blod från sina besökare, däremot har sugkopparna åter blivit populära. Undertrycket som bildas i huden vid användningen gör att blodgenomströmningen ökar och hjälper till att transportera bort slaggprodukter från bindväven. Framförallt används koppning när man vill öka cirkulationen under huden som vid spända muskler och celluliter.

Det enda jag testat som haft inslag av detta är Centralbadets nya ansiktsbehandlingar där en vacuummassage med små ”koppor” ingår i flera av varianterna. Mycket skönt och effektivt, efteråt känns det som om huden fått sig ett litet lyft :-).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier