Vad har du under armarna: fukt, lukt eller inget av det?

Just nu håller jag på med ett stort deodoranttest! Självklart är det inte vilka som helst jag testar utan bara sådana fria från aluminiumsalter, vilka ofta tillförs som ingrediens eftersom de hämmar svettutsöndringen. Men genom att förhindra svettkörtlarna från att göra sitt jobb, hindras ju också kroppen från att rena sig från gifter och slaggprodukter…

Alltså, går det att hitta en deodorant som gör sitt jobb i alla fall på acceptabel nivå och därmed också gör att kroppens funktioner inte störs? Det är det jag testar, och det är jättespännande!

En del deos luktar skunk från början, vilket förstås då också svetten gör, andra kanske luktar mer after shave-aktigt. Eftersom det är deodoranter det är fråga om (och inte antiperspiranter vilka förhindrar själva svettningen) så får man stå ut med viss fukt under armarna – om man nu alls blir varm så här års (man går ju inte direkt omkring och svettas så länge det är minusgrader). Fast för mig personligen är detta en riktig morot – för att kunna bedöma deodoranterna måste jag träna varje dag tills jag blir riktigt svettig! 🙂

Jag har läst att andra som ”gått över” till mer hälsosamma deoformer tycker sig ha märkt en slags utrensning från kroppen den första tiden: först luktar de mer och sen verkar det upphöra. Vad man äter påverkar också; ex. starkt kryddad mat, vitlök etc. ger förstås också starkare kroppsodörer liksom viss medicin som kan påverka.

Spontant utan att vara helt klar med mitt test (som kommer att publiceras i en stor damtidning så småningom) hör följande deodoranter till mina favoriter just nu:

Santés kristalldeo: det luktar ingenting varken vid applicering eller efter en hel dags användning, man håller sig torr också). Pris: 99 kr/100 gr.
Sascos aloe vera deo: en racka puckar-produkt som för ett väldigt lågt pris gör ett suveränt jobb. Slår flera dyrare varianter med hästlängder. Pris: 45 kr/50 ml.
Weledas Citrus Deodorant: man blir i och för sig rejält blöt när man sprayar och det gäller att träffa rätt för att undvika för många sprut, men doftar himmelskt och ger en väldigt fräsch känsla. Pris: 129 kr/100 ml.

One thought on “Vad har du under armarna: fukt, lukt eller inget av det?

  1. Intressant test! Jag använder själv en kristalldeo sedan flera år, och är väldigt nöjd med det. Tänk på att gnugga en stund med den, bara! Den stoppar som sagt ingen fukt (vilket jag tycker är bra) men den gör däremot att det inte uppstår sur obehaglig doft genom att den motverkar tillväxt av bakterier. Kristalldeon är helt doftfri i sig själv, så jag kompletterar med en bra naturlig parfym under armarna för att vara på den säkra sidan. Och någonstans ska man ju ändå spraya lite väldoft, tycker jag. En favorit är då salvia, som inte bara doftar fräscht och behagligt utan som dessutom är renande, avsvalkande och dämpar svettningar.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier