Jag gillar inte när det slarvas med språket. Jag är ingen språkexpert, jag gör själv misstag mest hela tiden, men när jag kommer på mig – eller andra – så kan jag bli störd, och intresserad. Jag ska förklara varför.

Ta till exempel uttrycket: ”Jag har inte tid.” Hur ofta använder du det uttrycket per dag (eller per vecka)? Många gånger skulle jag gissa. Och detta trots att det faktiskt aldrig ens är sant.

Jo jag menar det. En av de få saker vi har är tid. Vi har faktiskt det. Frågan är snarare vad vi använder den till. När vi säger ”jag har inte tid” menar vi egentligen ”det där är inget jag väljer att prioritera just nu”. Förstår du skillnaden mellan de olika sätten att säga det? Det blir all skillnad i världen, inte minst för att vi är tydligare gentemot oss själva.

Att säga ”jag har inte tid” känns stressande för det befäster att jag har en massa saker jag borde hinna med som inte är gjorda och hjärnan tänker mer på det där ”ogjorda” än allt som vi faktiskt får gjort. Men att säga ”det där är inget jag väljer att prioritera just nu” signalerar något helt annat. Det är en aktiv mening som talar om att jag har gjort ett val och att jag har förstått att jag kan göra ett val. Jag är alltså i kontroll över mitt eget liv och min situation. Det betyder i sin tur att det jag valt att göra istället är något jag vill, något jag prioriterat och alltså borde jag således befinna mig i en situation jag trivs med. Bara en sådan sak är avstressande!

Visst inser jag att det ibland kan finnas flera saker vi skulle vilja hinna med, och som kanske inte alla kan rymmas i agendan, men jag tror att det är viktigt att vara medveten om vad vi säger. Risken är annars att vi lurar oss själva till att tro att vi är offer, slavar under någon annans dygnsrytm där vi måste springa fortare och fortare för att hinna med.

Nej, ta tillbaka makten över ditt eget liv. Ta ansvar för din tid. Våga se mönster; där du befinner dig idag är frukten av de beslut du tog igår, och de beslut du tar idag formar hur din dag ser ut imorgon. Så enkelt är det.

Du har tid. Frågan är vad du väljer att lägga den på.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier