Idag fick jag ett pressmeddelande från pr-byrån Micael Bindefeld AB. Det handlade om Beauty Through Science-kongressen, Skandinaviens största läkarstämma för plastikkirurger som äger rum mellan den 11-13 juni på Grand Hôtel i Stockholm. För femte året står Akademikliniken som arrangör.

I år ska de bland annat behandla ämnen som skönhetsideal och plastikkirurgi om
fem år, de senaste skönhetsingreppen bland stjärnorna på Broadway och hur en konsultation numera utförs med hjälp av 3D-simuleringar.

Jag har berört temat medical spa tidigare här på bloggen. Det är inte stort i Sverige än, men många är nyfikna. Frågan är om det är rätt väg att gå? (Ni som läst tidigare inlägg vet att jag är mot att befintliga spa som redan lockar med en avkopplande atmosfär tar in denna typ av skönhetsingrepp på menyn – hur ska gästerna kunna slappna av med en ängslan i bakhuvudet att de kanske inte duger och ”borde göra något”?).

För det är just det. Spavärlden måste akta sig för att bidra till en ökning av samhällets redan höga utseendefixering. Vi har redan krav på oss med allt vi måste vara och göra, vilket i sig kan vara en anledning till att man åker på spa; för att komma bort och koppla av.

Det finns till och med dem som drabbas av en sjuklig besatthet av sitt eget utseende. Det kallas BDD eller Body Dismorphic Disorder, och faktiskt hade SvD en artikel om detta idag i sin serie Själens Spegel.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier