Energibollar à la Spabanken

Ja förlåt grannarna. Nej det är ingen jordbävning, nej vi renoverar inte och har ingen elefant på baksidan i trädgården. Det är bara jag som är dunderförkyld, snyter mig en gång i kvarten och har hostat nätterna igenom i jag vet inte hur många dygn nu.

Tröttsamt minst sagt men i natt fick jag i alla fall sova – och vaknade tröttare än någonsin. Visst är det underligt hur kroppen fungerar?

Jag har smält gårdagens detoxdejt med Annika från Buddha Spa. Det är kaffet som oroar mig mest av allt som jag kommer bli tvungen att avstå. Jag dricker inte mycket (tycker jag själv) men den stora morgonkoppen är helig. Men jag tänker inte låta mig vara slav under något beroende, om än så oskyldigt som en kopp kaffe, så jag kastar mig in i det med hull och hår så snart vi har bestämt startdatum!

Jag blev faktiskt så inspirerad av allt hälsoprat igår att när jag kom hem ställde jag mig och experimenterade i köket med något jag velat testa länge: energibollar! Ni vet sådana där powerbars fast i ”bollform” som säljs på hälsofik lite här och var.

Det måste ju gå att göra själv tänkte jag och öste (efter lite nätsurfande för inspirationens skull ska erkännas) ner följande i matberedaren:

2 dl havregryn
en näve cashewnötter + ungefär lika mycket valnötter
4 msk kakao
rejält med aprikoser och dadlar, kanske ca 200 gr totalt
1 msk honung
vatten tills konsistensen blev bra att bearbeta bollar av (ca 1-2 msk)

Det blir lite tufft för matberedaren när aprikoserna kommer i så den som är rädd om sin maskin (eller skärbladet i alla fall) kanske skär dem för hand lite först. Sen formar man bollar och doppar dem i kokos eller något annat eller inget alls, som man tycker.

Det blir superhärliga chokladbollar helt utan vitt raffinerat socker och smör, bara fulla med en massa energi!

Ha en underbar tisdag!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier