Clearly Gone; ny ekologisk och svensk hudvård

Jag blir ofta ombedd att testa allt från skönhetsprodukter till spaanläggningar. Ibland för en artikel, ibland för att producenten är nyfiken på hur de står sig i konkurrensen och ibland för att jag ska tycka till om möjliga förbättringar.

Senast fick jag en förfrågan om att testa några helt nya hudvårdsprodukter; svenska och ekologiska. Nyfiken som jag är sa jag förstås ja, och har därför sedan en tid nu tvättat och smort mig med Clearly Gone som produkterna heter.

Produkterna är intressanta av flera anledningar, inte bara för att de som sagt är svenska och ekologiska. De har dels extremt få ingredienser, dels ett brett användningsområde. I skönhetsvärlden är ju annars det vanliga att man tar fram en uppsjö produkter med varsitt specifikt syfte. Varken särskilt ekologiskt eller ekonomiskt, men säkert lönsamt för producenten. Här verkar det stå en helt annan filosofi bakom som känns sund och tilltalande.

Rengöringen Natural Cleanser består bara av två ingredienser; ricinolja och olivolja – båda ekologiska. Oljan masseras in i ansiktet och torkas sedan av med en trasa, gärna deras egen rengöringsduk. Känner man sig torr i hyn efteråt (?!) kan man smörja sig med deras Natural Moisturizer. Den består av bara en enda ingrediens; ekologisk kallpressad jojobaolja.

Om företaget NutraVendo är väldigt kunniga eller bara smarta (eller både och) har jag ingen aning om. Att förpacka ren olja och kalla det rengöring respektive återfuktare kan ju kännas lite förvånande. Någon kanske till och med skulle känna sig lurad – eller rent av bli sur!

Oljerengöringen löser säkert upp smuts, fett och smink, men utan rengöringsduken skulle nog resultatet bli ganska smetigt och kladdigt. Duken, som är av polyester och polyamid, ska motverka finnar, pormaskar, orenheter och ta bort döda hudceller, minska rynkor och ge en jämnare hudton. Som utbildad textilingenjör blir jag jättenyfiken på hur den är tillverkad för att klara allt detta, men stämmer gör det säkert. Det är ju inte första gången jag ser en sådan här rengöringsduk på marknaden.

Min hy känns visserligen ren efter proceduren men är det oljan eller duken? Och även om jag upplever att jag blir ren så känns min blandhy efter ett par timmar lite väl fet igen. Jag har hört förut att fet hy ska bekämpas med rik återfuktning snarare än uttorkning och tror nog det stämmer, men ren olja? Därför har jag inte heller behövt använda den återfuktande oljan så ofta, men när jag gjort det har den känts mycket lätt och skön.

Framförallt tilltalas jag av det generösa tänket bakom produkten: förutom att den är bra för torr hy och motverkar oljig hy så kan den också användas till naglar, nagelband, läppar, hår och hårbotten, massage eller för att ta bort smink. Istället för att de hade lanserat fem olika oljor till.

Sammanfattningsvis är jag positiv även om jag inte tror att jag kommer att fortsätta använda dem just nu. Jag tror dock de blir toppen fram till hösten och vintern då min hy brukar bli torrare.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier