Cellophanes – färg, inpackning och glans för håret

Idag testade jag hårbehandlingen cellophanes från Sebastian. Jag gick till salongen (Sebastians utbildningslokaler på Riddargatan i Stockholm) i tron att det var en ny behandling jag skulle få prova, men väl på plats fick jag veta att den funnits sedan 70-talet!

Cellophanes är en vårdande glansinpackning med färg som till en början fanns i starka färger inspirerade av Marockos kryddmarknader. Produkten är helt utan väteperoxid och ammoniak och är därför populär både hos allergiker och gravida, men är förstås också perfekt för alla som bryr sig om miljön, sitt hår, hälsa och tycker det känns fräscht att få en fördjupad färg, glans och bättre hårkvalitet: inpackningen är nämligen mättad med nyttiga soja- och veteproteiner som håret bara älskar.

Jag hade förhört mig väl innan ska jag säga för sommarens hårupplevelser har inte bara varit bra. Snarare mardrömslika. Och även om ni inte har något intresse whatsoever i min hårhistorik måste jag ändå dra den för att ni dels ska få lite bakgrund, dels för att jag vill dela med mig av både bra och mindre bra saker som kan hända därute i hårsalongernas värld…

I början av sommaren skulle jag göra ett jobb för Amelia (som kommer snart i en av deras specialtidningar). Det var ett före-/efterjobb där jag testade flera olika behandlingar för hela kroppen, inklusive håret.

Bland flera kandidater valde jag ut märket Keune, ett holländskt hårföretag som har en keratinbehandling som lite likt brazilian blowout gör håret slätt och rakt men också boostar det med keratiner och allt detta på ett miljövänligt sätt.

I alla fall, tidspressad småbarnsmor som man är frågade jag om jag kunde färga håret på samma gång och fick svaret att det skulle gå bra. Det gjorde det INTE. Resultatet blev svart-grå-brunt flammigt, jättefult (bilder finns på twitter) och jag kunde inte alls glädjas åt eller bedöma keratinbehandlingen (men visst blev det slätt, rakt och fint…).

Min första långa hårsittning följdes av en ännu längre som jag fortfarande har nacksviter av: alla timmar bakåtlutad mot en hård porslinsvask tryckte på musklerna i nacken att jag fick fruktansvärda spänningar med jobbig huvudvärk som följd (som höll i sig en hel vecka, därefter har jag ”bara” varit stel). I alla fall; enda sättet att få bort en misslyckad färgning är att avfärga (eller färga ALLT svart vilket INTE var aktuellt).

Ni kan ju gissa själva; hårkvalitén jag byggt upp under många års sparande var ett minne blott och under de månader som följt har mitt numera spröda torra hår gått av och inte alls varit kul att ha att göra med, särskilt i vått tillstånd (tänk tuggummi). De produkter jag fick som ”plåster på såren”; keratinschampo, keratinbalsam och inpackning hjälper väl något, men ändå. Keune har känts som en svordom i mina öron efter detta – lite orättvis kanske för det är väl snarare hårteknikerns felbedömning som är skyldig. Någonstans känns det dock som samma sak eftersom hon är utbildad av Keune…

Nåja. Åter till dagens salongsäventyr. Många frågor ställdes innan. Jag ville prompt förklara min hårhistoria för frisören/hårteknikern Karin Adali från Sebastian (märket som har denna produkt Cellophanes). Hon lyssnade, vann mitt förtroende och så sågs vi.

Karin är ett under av proffsighet, noggrannhet och kunnande! Jag är grymt imponerad både av hennes expertis och person, supertrevlig tjej som skulle få sätta händerna i mitt hår anytime igen! 🙂

Först tvättade hon håret, därefter applicerades produkten i fuktigt hår. Sakta och noggrant, slinga för slinga penslade Karin på färgen. Sedan fick jag sitta i en rymdlik värmeapparat med täckt hår i 20 minuter innan det var dags att låta håret svalna i 5 minuter.

Den här värme/avkylande processen förklarade Karin hade att göra med att eftersom de inte använder starka kemikalier som öppnar upp stråets fjällstruktur, så är det istället värmen som gör jobbet. Att håret sedan får ”svalna” är för att inte för mycket av färgen ska släppa i den efterföljande tvätten.

När håret tvättats (mmm…tack för den sköööna skalpmassagen Karin!) fick jag balsam samt lite värmeskydd innan hon fönade och slutligen plattade det lite lätt med tång. I med lite glanswax och voilà – the new me!

Före och efter Cellophanes. Tonen är något mörkare (mitt val), definitivt fräschare och djupare.

Jag är grymt nöjd. Stort tack till Karin och Sebastian för att jag fick testa den här pålitliga sköna kuren som inte bara vårdar alltså utan ger färgen djup (jag ville ha det lite mörkare och det tycker jag Karin lyckades helt perfekt med). Dessutom känns det extra bra att den är så mild och skonsam, både mot mig, frisören som utför och miljön.

En ännu mindre smickrande före och efterbild; bara för att visa hur fint cellophanes maskerar de små grå 😉 Inte till 100% (endast 50% täckning utlovas) men de blir absolut mycket mindre synliga!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier