Wellnesskryssning med pilgrimsvandring och vackra vyer på floden Rhen

Att jag gillar att kryssa är inte direkt någon hemlighet. Jag driver till och med ett separat online-magasin för detta, Seafun.se! Ett par dagar i mars fick jag möjlighet att kombinera mina två intressen spa och kryssningar då jag fick möjlighet att testa en wellnesskryssning med flodrederiet Viva Cruises på floden Rhen.

Med mig hade jag en fotointresserad väninna som precis som jag gillar det goda livet – ja för vem gör inte det. 😉 Vi prickade in en värmetopp och fick soliga dagar med över 20 grader – i Tyskland! I Mars! Inte speciellt sannolikt, och desto större var vår tacksamhet för dessa fina dagar.

Så hur var det då? Ja, detaljerna kring denna kryssning med Viva Moments skriver jag mer om på Seafun men här hade jag tänkt gå in på själva wellness-upplevelsen lite närmare.

Låter lusten styra

För det första är det en ren wellnessupplevelse i sig att flyta fram i sakta mak på en flod. Det blir aldrig sjögång, stillheten är ofta totalt och vyerna rogivande. Om man som jag är småbarnsförälder är det ju som balsam för själen att bara komma bort överhuvudtaget och låta öronen få vila i ett par dagar. 😉

Ett flodfartyg är inte stort, alltså går man inte bort sig eller behöver distraheras av olika lockande aktiviteter. Vår lust och sinnesstämning fick styra helt.

Å ena sidan kan man tycka att bristen på program gjorde att det kändes lite…naket. Vi är ju så vana vid att allt serveras och är uppstyrt. Å andra sidan kan jag inte tänka mig något mer avkopplande, en resa helt fri från måsten. Ahhh…  

Wellness cuisine à la Viva

Vid frukost stod en läcker buffé uppdukad och hur nyttig du gjorde den var förstås upp till dig själv. Wellness kan dessutom tolkas fritt. Kanske finner just du störst njutning i att få unna dig en croissant till frukost, kanske vill du bara fylla tallriken med färsk frukt. Juicer fanns, liksom smoothies som serverades till bordet med olika smaker varje dag.

När vi ändå är inne på mat kan jag berätta att de på denna wellness-kryssning hade en särskild wellness-meny med low carb-rätter. Lika goda som vanliga menyn men lite mer lean om man säger så. Jag åt inte bara men ofta dessa rätter och var riktigt nöjd. Här nedan några exempel på vad som kunde serveras.

Förrättssalladerna var riktigt goda:

Jag beställer nästan bara fisk och skaldjur numera.

Jag säger aldrig nej till en god dessert!

Charmiga byar längs Rhen

På vår 4-nätters kryssning gjorde vi tre stopp; i Boppard, Rüdesheim och Bonn. Kryssningen startade och avslutades i Düsseldorf i Tyskland.

Boppard charmade med sina korsvirkeshus, små shoppinggator och serveringar längs kajen. Solglasögonen min väninna köpte var 10 gånger billigare än sin ”snygghetsfaktor”. Men så har vi också båda svart bälte i shopping… 😉

Denna varma dag passade vi också på att sola på däck vilket vi inte kunde göra något annat än skratta åt; vem hade trott att man kunde åka på solsemester i Tyskland i mars?!

Vin, nunnor och vyer

Viva Moments som var det fartyg vi reste med, har flera härliga utomhusområden att njuta av vid fint väder. Högst upp finns en puttinggreen, solstolar och solsängar liksom en liten pool.

Den testade vi också. Liksom färgglada drinkar! Som sagt, vem har sagt att wellness inte kan innebära något gott i glaset? Och det måste ju inte innehålla alkohol…

Stoppet i Rüdesheim var det jag hade sett fram emot allra mest och det blev också den mest innehållsrika dagen. Här väntade vandring upp bland de högt belägna vinfälten med utsikt över staden och floden Rhen, besök i flera kyrkor och kloster och provsmakning av det vin som nunnorna i Hildegard von Bingens kloster tillverkar.

Jag har faktiskt skrivit om Hildegard von Bingen förut. Hon var både abbedissa, tonsättare, predikant och författare. Hon fick visioner och hade även tankar kring vilken slags mat som gynnar vår hälsa bäst och intresserade sig även för naturmedicin.

Stretch i morgondiset

Trots att hon levde på medeltiden hade hon nog räknats som modern även idag. Hildegard von Bingen var helt klart tidig med att exempelvis dokumentera den kvinnliga orgasmen, och hon uppmanade sina anhängare (nunnor) att släppa ut håret och dansa i långa vita klänningar…  

Jag har därför varit lite av ett fan ända sedan den gången jag knparade hennes magvänliga kakor på en restaurang i Österrike och på denna kryssning fick jag pilgrimsvandra i hennes fotspår!

För att följa upp henens tankar om hur man bäst får kropp, själ och ande i balans såg jag varje morgon till att väcka kroppen mjukt med stretch, ute på däck i morgondiset eller i fartygets lilla gym. Här fanns löpband och motionscyklar, jag hade nog gärna sett ett par vikter också men ändå bra att det fanns detta utrymme trots att fartyget är litet.

Massage och spa

En annan sak som vi uppskattade var att det ingår en halvtimmes massage när man wellnesskryssar med Viva Cruises. Terapeuten var dessutom mycket skicklig och visste vad hon gjorde, så trots att det bara var 30 minuter fick hon verkligen in maximal effekt…jag var helt slut efteråt. På ett bra sätt! Pandemin har skapat ett alltför långt behandlingsuppehåll i mina rutiner och det fanns därför gott om knutar och stela muskler att bearbeta vill jag lova.

Däremot ska man inte komma med alltför höga förväntningar när det gäller termen spa. Det är lite missvisande att de skriver att de har ett för det har de inte. Det finns gym, behandlingsrum och en nagel- och skönhetssalong men man ska inte leta efter en värld med pooler, bastur och upplevelseduschar…

Vårblommande träd och ”vårsnö”

En fin service rederiet har är att de vid varje stopp radar upp cyklar på kajen som det är gratis att låna. Perfekt när man vill ta sig runt lite snabbare eller längre och spara på fötterna. Både i Boppard och Bonn gjorde vi just detta, lånade cyklar och såg oss omkring i staden.

Det som fångade oss var vare sig muséer eller byggnader utan gator fyllda av vårblommande träd! Som sagt, var och en får hitta vari wellness-faktorn ligger… 😉

Det blev en underbar dag i ”vårsnö”, ett uttryck min väninnan myntade och som passade väldigt bra in på känslan när de bröllopsvita blombladen singlade ner i vårt hår…

Vill du se detta ligger det en filmrulle (reel) på Spabankens instagram-konto. Följ mig gärna där! Och har du frågor om denna kryssning, bara lämna en kommentar här under.

Prisvärd kryssning

Om Viva Cruises kan jag bara säga detta (och det är ingen betald åsikt – vilket är trist att man ens ska behöva påpeka men så vi bara har det klart) att det är ett rederi som levererar mycket mer än vad de tar betalt för.

All mat, dryck och dricks ingår liksom wifi, snygg vattenflaska, lån av cyklar, badrock och tofflor finns i hytten liksom Rituals produkter i badrummet. Inredningen är stilfull och det känns verkligen som om du betalar för bra mycket mer än den dryga tusenlapp det kostar per dag (frånpris).  

Nu i april erbjuder de dessutom fri uppgradering till nästa hyttkategori, du kan avboka upptill 24 timmar innan och få alla pengar tillbaka plus betalar bara 20 % extra om du nyttjar hytten solo.  

Jag kommer absolut flodkryssa igen, I’m hooked! 

Alla foton på mig i detta inlägg är tagna av LiMi Green.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier