Vila Vita Parc – en drömdestination för hälsoresan i Algarve

Vita Parc

Ett av de spahotell jag besökte under mina dagar längs Algarvekusten var lyxresorten Vila Vita Parc. Hotellet är medlem av The Leading Hotels of The World och bjuder på det mesta av det bästa för en renodlad hälsosemester. Totalt finns 170 rum, sviter och privata villor. Det finns en pool för varje dag i veckan, liksom möjligheter att spela tennis, segla, fiska, spela golf (själva har de en 9-hålsbana för pitch & putt).

Vattensporter kan de också erbjuda en uppsjö av, såväl ovan ytan som under, liksom ett gediget utbud av yoga och olika PT-klasser. Självklart har de ett välförsett gym liksom klasser i pilates, aqua-aerobics, stretching och core. Vila Vita Parc har också Portugals enda Hypoxi-studio. Hypoxi är en lågintensiv träningsmetod för att förbränna fett som kombineras med rätt kost och vakum-/tryckteknologi.

En av hotellets 11 (!) restauranger är belönade med hela två Michelinstjärnor! Tyvärr åt vi inte där… Vila Vita har också egen vingård samt Portugals största privata vinkällare. Mer intressant ur hälsoaspekt är kanske deras ambition att erbjuda gäster som önskar kost med temat clean eating. I deras Health Club & Gym ligger Delfim Bar och för den med särskilda önskemål kan hotellets kockar laga specialmenyer.

Pressbild, Vila Vita Parc.
Pressbild, Vila Vita Parc.

Vila Vita Parc by Sisley – centret för spa och hälsa

Hotellet har ett oerhört behagligt läge med vy över Atlanten högt upp från en klippa och är samtidigt inbäddat i vacker grönska och planteringar med dammar och fontäner. Delar av detta fick jag se när jag blev visad runt, eller körd…det är så stort att vi fick åka i en liten golfbil för att ta oss fram.

Huvudmålet för mitt besök var ju dock hotellets spa; Vila Vita Parc by Sisley, som ligger i en egen byggnad. Sisley är också märket de använder i många av sina behandlingar. Spamenyn består av drygt 30 olika behandlingar, från phyto-aromatiska ansiktsbehandlingar till kroppsbehandlingar som exfolierar, slimmar, mjukar upp eller återfuktar. Vila Vita Parcs signaturbehandlingar är en ambitiös lista med 16 behandlingar, alla med sitt specifika syfte.

Utöver sådana som är relativt vanligt förekommande som hot stone, svensk massage, lymfmassage och zonterapi, har de även kraniosakralterapi, thaimassage och indisk huvudmassage. Spa wave är en balanserande behandling med ljud och vibration, fast utan terapeut. Bra för den som av någon anledning är tveksam till att bli berörd. Filippinsk hilotmassage är en intensiv helkropps- och huvudmassage med uppvärmd kokosolja blandad med ingefära. På slutet används bananblad på spända muskler vilket traditionellt anses hjälpa. Lät väldigt spännande!

Högst på min personliga önskelista ligger Golden Quartz Massage. Behandlingen låter helt unik och fantastisk även i mina erfarna öron; med hjälp av uppvärmda kvartskristaller och het sand samt en rad olika tekniker masseras du till djupavslappning samtidigt som flyter iväg ytterligare i takt med ljudande klangskålar….så är det också den dyraste behandlingen på menyn; 160 euros för 90 minuter.

Individanpassad aromamassage

Med hela familjen väntande på mig i hotellets (visserligen fina) lekpark kändes dock 90 minuter lite väl länge, så istället fick det bli en 50-minuters aromaoljemassage. Jag var svallande positiv till massagen, från det inledande trevliga bemötandet till utförandet och effekten! En terapeut ledde mig till vad som verkade vara ett hotellrum som fått bli behandlingsrum. Där fick jag slå mig ner och först välja den olja som tilltalade mig mest.

Jag älskar när behandlingar individanpassas för vi är ju alla unika, eller hur? Och hur skulle någon annan kunna veta vad vi bäst behöver där och då i just den stunden. Faktum är att det är svårt att veta det själv, men tanken att vårt luktsinne vet, att doften från de aromatiska oljorna talar till vårt inre och sökandet efter balans, känns väldigt rätt.

När jag valt fick jag lägga mig ned och bara koncentrera mig på att koppla av och ta emot, ett jobb gott som något! För den som inte vet verkar aromaoljor (eteriska oljor) på djupet då de inte bara går in via luftvägarna och dofterna utan tack vare sin flyktiga karaktär och små molekyler snabbt flödar fram i blodet och där verkar på cell- och organnivå. Effekten blir både känslomässig och fysisk.

Cykelutflykt till Praia de Nossa de Senhora da Rocha

Många underbara minuter senare var jag redo att fortsätta dagen och ansluta till familjen igen. Med Vila Vita Parc som utgångspunkt ägnade vi eftermiddagen åt en cykeltur i de vackra omgivningarna och naturen. Med oss hade vi en cykelguide från Bikesul som tog oss med på en tur via små byar, grusvägar och hagar samt ut till havet vid Praia de Nossa Senhora da Rocha.

Den här platsen är känd för sina vackra stränder och de magnifika klipporna. Det sticker ut en smal landtunga, en klippa faktiskt med ett kapell längst ut. Det var väldigt effektfullt med den gula sanden och klipporna, det turkosa havet och klarblå himlen samt kritvita kapellet! Platsen är verkligen fantastisk, och vilken utsikt! Jag hade gärna spenderat mer tid här och på någon av stränderna nedanför, tänk att bada här eller att ha en solnedgångspicknick!

Den första söndagen i augusti varje år ordnas en religiös procession då man tar med avbildningen av jungfru Maria som står i kyrkan, ner till stranden. Praia de Nossa Senhora (bilden ovan) är den som ligger öster om landtungan, västerut ligger också en strand som heter Praia Nova (bilden nedan).

Det ska gå en tunnel mellan de båda stränderna (som vi inte såg eftersom vi aldrig var ner till strandnivån) men man gör bäst i att bara använda den vid lågvatten. Vill man fortsätta att upptäcka området från ovan, går det en promenadstig västerut på klipporna till stranden Praia de Marinha. Tar du dig istället hit med bil finns en gratis parkering intill kapellet.

Spenderar du mer tid här ska du inte missa att ta en båttur från Praia de Nossa Senhora. Här finns gott om fiskebåtar som mot en slant kan ta med dig på en tur (det är i alla fall vad jag har läst mig till). Be sedan att de tar dig till närliggande stränder och visar olika klippformationer som finns här. En av de mest kända, som tydligen ofta toppar listor på platser man bara måste se, är Benagil Cave. Jag var bara tvungen att låna en bild från den lokala turistbyrån för att visa, denna bara måste jag besöka och se nästa gång jag är i Algarve!

Benagilgrottan, foto Bruno Carlos, med tillstånd från Algarve Tourism Bureau.

Bor du på Vila Vita Parc kan du hyra hotellets egen yacht över dagen och utforska kustens grottor! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier