Monchique i Algarve; berg, vandring och spa

monchique resort and spa

Nästa del i min bloggserie om Algarve och mina spadagar där, handlar om Monchique – namnet på både en stad och kommun som hör till Algarve. Monchique ligger i bergstrakterna norr om Lagos och Portimão. Besökare som lockas hit vill vandra, cykla eller spana efter fåglar.

Här är tempot lugnare och mer traditionellt. Det finns ett historiskt centrum för den som vill uppleva detta men också fin utsikt från de två topparna i Foia och Picota. Naturen är frodig vilket gör att trakten lämpar sig för odling. Till det som produceras hör eukalyptus, apelsiner, citroner, honung och olivolja med mera. Det bergiga, höga landskapet andas lugn och trygghet. Själv älskar jag variation och att varva hav med inland och berg!

Mitt mål var framförallt att besöka och uppleva Monchique Resort & Spa, det enda femstjärniga hotellet i området. Hotellet ligger högt, med ett stillsamt och behagligt läge. Stilen är ren, modern och ganska så avskalad. Jag kan absolut tänka mig att komma hit igen för en längre vistelse än bara ett par timmar!

Foto: Monchique Resort & Spa.

Monchiques varma källor

Den viktigaste anledningen att åka hit är dock – i alla fall ur spasynpunkt – de heta källor som ligger här. Redan på romartiden var vattnet i de svavelhaltiga källorna uppskattat. Romarna kallade det för det heliga vattnet då de upptäckte att det var hälsosamt och välgörande. Vattnet är väldigt basiskt med ett pH på 9,5. Att motverka försurning av kroppen är viktigt för att hindra sjukdomar från att få fäste, gör att matsmältningen fungerar bättre, motverkar tidiga ålderstecken och har en rad andra fördelar.

Photo credit: Carlos Duarte. Copyright: Algarve Tourism Bureau.
Photo credit: Carlos Duarte. Copyright: Algarve Tourism Bureau.

Det ska gå att vandra dit från Monchique Resort & Spa (det ska vara cirka 4 km) men med två små barn med oss – det yngsta bara 2 år – var det inte tal om att ge sig ut på en nära på mil-lång vandring. Eftersom det hade blivit 8 km totalt att gå dit och tillbaka valde vi istället att gå en kortare vandring i området, som ändå blev längre än planerat då vi gick vilse mer eller mindre.

Sensorial Spa

Som tur var hann jag i alla fall tillbaka till den spabehandling jag hade inbokad. Som en prova-på-upplevelse skulle jag få en halvtimmes massage innan det var dags att göra deras sensorial spa circuit, den sparitual som inkluderar användningen av alla deras faciliteter för att slappna av, mjuka upp såväl muskler som hud, djuprengöra och öka cirkulationen.

Jag blev vänligt bemött, något som är så oerhört viktigt för den fortsatta känslan, och när jag hade bytt om fick jag en rundvisning. Sensorial spa på Monchique Resort & Spa är inte stort men erbjuder ändå många olika ”stationer” och faciliteter med vatten, värme och svalka.

Foto: Monchique Resort & Spa.
Foto: Monchique Resort & Spa.

Här finns en inomhuspool, fotbad, keramiska uppvärmda bäddar, en ”aroma cabin”, himalayan rock salt sauna, mountain steam cabin, ghassoul clay chamber och iglo ice cave. Hotellet har även en utomhuspool som inte är del av spaet samt en täckt pool som är avsedd för familjer.

Foto: Monchique Resort & Spa.
Foto: Monchique Resort & Spa.

De har också två upplevelseduschar; en rain shower och en storm shower. I den ena duschen kan du välja mellan olika doftknappar och trycka på pepparmint, lavendel, akaciablomma eller finsk björk! Annorlunda och dofter jag inte sett förekomma förut i denna form på spa.

När jag hade gått igenom de olika stationerna; värmt mig i ångbastun, duschat mig i dofter, skrubbat mig med is och så vidare, lät jag bara kroppen få vila på en av de uppvärmda mosaikbäddarna. Formade efter kroppen får allt från svank till underben stöd i dessa och värmen gör att stela muskler slappnar av. Mycket skönt!

Just denna kombination av naturupplevelse, rörelse/motion, kroppsvård samt vila känns för mig som själva essensen av ett bra spabesök. Att jag sedan även fick avsluta med en ljuvlig massage blev grädden på moset!

Behandlingsrummet som gick i brun-beiga toner var fint och hade behagligt dämpat ljus. Terapeuten var duktig och gav mig en mycket professionell och härlig upplevelse. Jag rekommenderar med glädje både spat och att ta en behandling med enda rådet att ha mer tid för båda. Spa ska njutas långsamt och länge!

Foto: Monchique Resort & Spa.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier