Så fixar du dina drömmars hemmaspa!

Få saker går upp emot en ordentlig spadag på ett lyxigt spa i en tropisk destination, men det är inte så vardagen ser ut för de flesta av oss. Att fixa ett eget hemmaspa är ett skönt och billigt alternativ till lyxiga sparesor, som vi alla kan få uppleva när som helst! Tack vare den växande populariteten av spa i Sverige så finns det fler alternativ och produkter än någonsin.

Koppla ur, koppla bort och koppla av

För att få en verkligt avslappnande upplevelse i ditt hemmaspa bör du se till att eliminera alla potentiella distraktioner och källor till ångest. Börja med att få alla sysslor överstökade, så att du inte behöver ha en röst i bakhuvudet som gnäller om den odiskade disken, den otvättade tvätten eller de obetalda räkningarna. Stäng sedan av din mobil, TV, dator, etc. och tänd några levande ljus. Sätt på stämningsfull musik, en härlig badrock och ta fram rena, mjuka handdukar.

Skrubb

Det finns naturligtvis massvis av fantastiska produkter att köpa, så det kan vara värt att experimentera för att hitta det som passar dig och din hy bäst. Det behöver dock inte vara komplicerat; det är bara att blanda en deciliter salt med cirka en matsked olivolja (och tillsätta mer om det behövs för att få en fin konsistens).

Ansiktsmask

När man hör ordet ”spa” föreställer man sig kanske någon i en vit badrock med en ansiktsmask och gurkskivor på ögonen. Det finns tusentals olika sorter att köpa, men det har även blivit populärt med naturliga, hemlagade ansiktsmasker som till exempel är gjorda på yoghurt, äggvita, frukt och grönsaker. Experimentera!

Fotbad

För att skapa ett simpelt fotbad som är riktigt skönt behöver du egentligen bara en balja med varmt vatten, där du kanske blandar i lite salt/olivolja, eller en skonsam tvål. Det går dock att köpa elektroniska fotbad som håller en jämn temperatur, har specialfunktioner som bubbeleffekt, samt dessutom masserar och skrubbar fötterna. De allra billigaste modellerna är inte mycket att hurra för, men de behöver inte vara jättedyra heller.

Varma bad

Tappa upp ett riktigt varmt bad, med badolja eller skrubb, så kan du få en extremt avslappnande och mjukgörande upplevelse. Om du är lyckligt lottad kanske du har ett riktigt spabadkar, eller åtminstone en härlig badtunna, men ett vanligt badkar räcker gott till. Om du vill prova på ett örtbad så kan du koka ett riktigt starkt örtte, helst på 100–200 färska örter. Det kan exempelvis vara kamomill, lavendel, rosmarin, timjan, humle, lindblommor eller citronmeliss.

Bada bastu

Våra grannar i Finland har redan vetat om det i åratal, men nu börjar fördelarna med att bada bastu bli uppenbara. Inte bara öppnas porerna, utan värmen gör även bland annat så att musklerna slappnar av, inflammation minskar och blodcirkuleringen ökar. På senare år har vi lärt oss att bastun även ökar produktionen av vita blodkroppar och nyttiga hormoner så som serotonin och tillväxthormon – Och dessutom bränner man kalorier! Har du möjlighet att bygga bastu hemma så är det värt att fundera på.

Finansiera hemmaspat

Om du verkligen älskar spa och vill ha den bästa möjliga upplevelsen i ditt hemmaspa så kan det bli dyrt, särskilt om du vill köpa ett eget utomhusspa eller dylikt – då de kostar en bra bit över 50,000 kr. I princip allt annat som behövs kan du göra själv, med produkter som de flesta redan har hemma eller som kan köpas in billigt, så som salt, citron, yoghurt och olivolja. Om du vill få hjälp med att finansiera ditt hemmaspa så kan Lånemäklaren jämföra olika låneerbjudanden åt dig, så att du får den bästa möjliga räntan. När pengarna ska gå till konsumtion så är det ett så kallat blankolån som gäller.

Lycka till

Ta hand om dig, det är du värd!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier