Sagolik stämning på Ästad Vingård

Ett fantastiskt spa att besöka sommartid, att ”spaa” mitt i naturen är oslagbart! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Under förra sommarens roadtrip längs västkusten och till Danmark, besökte vi bland annat Ästad Vingård; ett mysigt gårdshotell med spa, vinproduktion och mycket mer.

Stället är beläget i fina omgivningar med vacker natur, och allt sedan första rundvisningen för drygt fyra år sedan har jag velat komma tillbaka och uppleva detta ställe med alla sinnen. Nu var det äntligen dags!

Alla dessa fina hus och stugor, ingen den andra lik. Foto: Heidi Rovén.

Postadressen är Tvååker vilket ligger en bit in i landet mellan Falkenberg och Varberg kan man säga. Här finns boende, fångarna-på-fortet liknande gruppaktiviteter, egen vinproduktion, förstklassig restaurang och inte minst ett annorlunda och unikt utomhusspa.

Spadelen är inbäddad bland dammar och grönska. Foto: Heidi Rovén.
Gångar, hus, små mysiga vrår…det finns mycket att upptäcka. Foto: Heidi Rovén.

Sagan om Ringen-känsla

Hela familjen var med och vi hade fantastiskt mysigt och hann nosa på det mesta som finns att göra på gården, äldsta sonen gick även en skattjakt som var riktigt klurig!

Våra underbara barn var glada att kunna springa fritt och slippa bli hyschade! 🙂
Skattjakten var riktigt svår, men till slut så! Foto: Heidi Rovén.

Vi hade ett stort och fint rum i en av sidobyggnaderna med gräsklädda tak och hemtrevlig inredning. Praktiskt också då vi kunde parkera alldeles intill.

Här bodde vi, men man kan också bo i separata hus av olika storlek och slag. Foto: Heidi Rovén.
Rymligt och med hög mysfaktor! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Skrivbord och mysig sovhörna till äldste sonen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vinproduktionen ligger i en mycket speciell byggnad, integrerad inuti en gräskulle. Här verkar ett riddarfort ha gjort fusion med ett hobbit-hem och man undrar lite vem man ska möta; någon ur Sagan om Ringen eller någon i riddarrustning?!

Vinhuset är mycket speciellt byggt! Här ligger reception, restaurang och vinkällare samt produktion.

Ingetdera visade det sig utan vi fick en guidad visning av Helena Bonebjär Daerr, sommelier på Ästad Vingård. Hon tog oss med ut bland vinrankorna och berättade om druvor, växtförhållanden, de utmaningar de har med att producera eget vin och ambitionerna för framtiden.

Helena Bonebjär Daerr, sommelier på Ästad Vingård. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Egen vinproduktion

När vi trampat leran tillsammans med Helena och även fått se in i det heligaste där de förvarar vinet på ståltankar, var det dags för vinprovning. Det vin som produceras är ett mousserande på druvan Solaris.

Vi fick prova årgångarna 2014 och 2015, vilket var mycket spännande. Men de gör inte bara eget vin utan har också en maffig vinkällare med brett utbud av olika viner. Ursnyggt dessutom, eller hur?!

Hur snyggt liksom? Och utbudet…en vinkännares våta dröm.
Några av Ästad vingårds egna viner.
Jag har faktiskt studerat vin i Bourgogne! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Här måste jag flika in en parentes, jag var nämligen på plats för drygt fyra år sedan när de höll på att bygga detta och kan berätta att de tre syskon som äger och driver gården är otroligt drivna och duktiga. De har inte bara visioner och affärssinne utan är händiga och har byggt detta själva! Att en av dem har särskilt vinintresse passa förstås extra bra…

Restaurangdelen har utsikt över de vackra ängarna. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Middagen på kvällen gav prov på både kökets kvalitet liksom hur vinerna kan matchas på bästa sätt med smakerna på tallriken. Vi åt och njöt, både av det och miljön.

Förrätten bjöd på en mängd olika smaker och ingredienser i en spännande kombination.
Vi fick prova flera olika viner till för att hitta bästa matchning.
Proteiner och mycket grönt gillar vi! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Sinnenas Spa

Innan vi lämnade Ästad såg vi självklart också till att besöka Sinnenas Spa. Upplevelsen började i restaurangen där vi mötte en värdinna och bjöds på ett glas uppfriskande druvjuice. Därefter gick vi i grupp ner till själva spadelen, förbi ett vattenfall och fantastisk utsikt över ängarna.

Ah vilka vyer, så otroligt vilsamt och välgörande!
Visst råder det en slags sagoskimrande stämning över deras spa?

Det kan vara svårt att förstå men detta är verkligen ett utomshusspa vars stil går väl ihop med anläggningen i övrigt. Via små grusgångar tar man sig fram mellan de olika bastuhusen som i sin tur omringas av kalla dammar (och då menar jag KALLA, som i 13 grader) där man kan svalka sig vid behov.

Jag och Isac tar ett fotbad i den svala dammen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Mamma-son-mys! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Är man här en vacker sommardag som vi var, är känslan verkligen magisk. Allra häftigast är undervattensbastun, helt unik i sitt slag, där man sitter och bastar under vattnet samtidigt som man ser in i en av dammarna. Ibland simmar en öring eller en regnbågslax förbi, sakta framför ett av de många fönstren. Känslan är väldigt speciell!

Härifrån tar man trappan ner till undervattensbastun.
Isac får bråttom fram till fönstret när en fisk plötsligt simmar förbi!

Kristallkronor och dofter

Flera av basturna är också doftsatta med aromer som ”Godfather”, ”Nighttime” och ”Sensual”. Det arbete de lagt ner på att bygga allt detta är imponerande. Ett av husen har bågformade fönster kantade med tegel, i taket hänger kristallkronor och vill man inte sitta i en av korgstolarna inne kan man vila i en solstol utomhus.

Ahhh, stör mig inte, jag laddar batterierna… Foto: Kristofer Scheiderbauer.

En bastu är en gammal bro som plockats ner bit för bit och transporterats hit. Nu är den inbyggd, har ånga och glasdörr och är delvis nedsänkt i vatten. Här kan man nu sitta under bron och basta medan fötterna svalkar sig i vattnet!

”Kom in vetja, det är jätteskönt här!” Foto: Kristofer Scheiderbauer.

I ytterligare ett hus ges möjlighet till en stunds ro och här serveras också frukt på stora fat. Ute finns även stora träkar att bada varmt i liksom varma jacuzzis (skyddade under tak).

När vi var klara med allt fotande och filmande fick familjens minsta också bada. 🙂 Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Här trivs alla, barn som vuxna, och efter ett sista dopp då lilleman också fick vara med satte vi motvilligt punkt för vår upptäcktsfärd och det var dags att bege sig vidare. Klara blev vi dock inte, bara kanske nöjda för stunden ;-). Hit vill vi absolut komma tillbaka!

Vill bara bjuda på några sista frukostbilder också; 🙂

Priser

Paketet ”Vingårdsresa Klassisk” med boende, vinguidning och vinprovning (tre viner), entré till Sinnenas spa, avsmakningsmeny samt frukost kostar från 3880 kronor för två personer beroende på tid på året.

Ps. Läs också här om det nya spa som de bygger på Ästad vingård. 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier