Palanga, den okända spapärlan vid Östersjön

När jag öppnade mailboxen imorse hade jag fått ett mail med rubriken Sommardestinationen Litauen. Förra året var tydligen ett rekordår för landets turism då det kom 1,7 miljoner utländska turister och 1.9 miljoner inhemska.

Att intresset för Litauen växer förvånar inte mig som varit där. Beskrivningen av landet som en oupptäckt pärla vid Östersjön stämmer. Prisnivån är lägre än hemma och närheten i kombination med att inte allt för många varit där än gör att det känns lockande och spännande.

På första plats bland landets populära sommardestinationer nämns Palanga i samma nyhetsbrev. Palanga ligger norr om Klaipéda precis vid Östersjön. Resmålet är känt för att ha flest soldagar i Litauen och vidare nämns såväl närheten till havet som till natur och vandringsleder.

Palanga, en fin spaort

Att destinationen passar både barnfamiljer och par stämmer, men jag är förvånad över att de inte nämner ortens fina spahotell med ett ord! Palanga har flera förstklassiga spaanläggningar och även ett par med anslutande femstjärniga hotell.

Ett av dem är Hotel Vanagupe som har ett lite orientaliskt inspirerat spa med vackra inomhusfaciliteter såväl som en stor utomhuspool. En bra sak med hotellets spa är också att de olika delarna är uppdelade så att barn får vara med på vissa ställen medan andra är ”adults only” – på så vis kan alla trivas och ändå känna sig välkomna.

Jag var där med min familj sommaren 2017 och vi njöt av såväl härliga spamiljöer, god mat och härliga timmar på stranden liksom upptäcktsfärder till ortens muséer och parker. Har du inget bestämt för sommaren och är sugen på att testa en annorlunda – men smidigt närliggande spasemester – är denna destination ett tips.

Nästa gång jag åker hit vill jag spendera mer tid på Kuriska näset och Nida som vi tyvärr bara snabbt bilade igenom förra gången. Vi besökte ett fint delfinarium men hann inte se mer av dessa delar. Men, som jag brukar säga – lämnar man något osett finns det ju alltid anledning att komma tillbaka! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier