När ländryggen skriker efter bättre ergonomi. Eller nåt.

Igår var det löpningens dag! Sprang jag? Nix. Som jag skrev på min instagram så höll jag ju uppe en runstreak i 164 dagar. Mycket för vissa, lite för andra. Just nu måste jag i alla fall erkänna att jag inte är jättepigg på att springa.

Heidi på promenad.
Just nu går jag hellre. Vissa dagar blir det uppåt 14 000 steg.

Älskar detta vinterväder, men springa i minus 10 grader? Nja. Jag är inte riktigt där än. Halt på sina ställen också, och jag halkade ju för lite sedan och hade ont i sidan och handleden en vecka efteråt, så lite ”tantförsiktig” blev jag allt efter det. Och apropå tant, eller – det har förmodligen inget alls med det att göra, just nu har jag ont i musklerna på andra sidan. Det hugger i ländryggen. Jag har tre teorier. Få se vilken ni tror mest på.

Tre troliga teorier till ryggont

  1. Teori 1 är den mest lekfulla, eller vad man ska säga. När jag drar pulkan med lillkillen på så drar jag helst med höger hand. Detta i sin tur för att min smarta Samsung-klocka sitter på vänster hand och jag vill att den handen ska svänga fritt (för att maximera antalet registreringar av steg jag tar när jag går :-)). Alltså blir det en snedbelastning, och smärtan sitter långt ner på höger sida. Samma sida som får ta mesta belastningen när jag drar pulkan.
  2. Snöskottning är min andra tanke. Om det nu inte är en kombination av denna teori och ovanstående. Vi har ju en stor framsida / garageuppfart framför huset och med all snö som kommit har det varit ett tungt arbete att få bort all snö. Även om det går att byta hand och håll man skottar åt så blir det inte så. Är man högerhänt skottar men helst på ett sätt, är man vänsterhänt tvärtom. Ni med hus vet vad jag menar! 😉
  3. Orsaken är ergonomisk. Kanske är detta den mest troliga? Jag har i och för sig inte bytt till hemmakontor på grund av coronapandemin, jag har det i vanliga fall också. Men jag har nyligen skaffat ny kontorsstol. Modell ”Långfjäll” från IKEA. Vit, skön, men jag märker att det är en sak att provsitta en stol i butik och en helt annan att använda den hemma. Det är bara att erkänna; jag sitter fel. Stussen hamnar framme på kanten vilket ger felbelastning i ländryggen, jag känner det. Jag måste tvinga mig att sitta med hela sätet på sitsen och även då känner jag att jag liksom lyfter mig framåt. Inte bra.
Ikeas kontorsstol Långfjäll. Dålig för ländryggen?
Ikeas kontorsstol Långfjäll är snygg, särskilt i detta helljusa utförande tycker jag, men jag måste lära mig att sitta på den rätt.

DIY-lösningar mot ryggvärk

Som tur är har jag en massagedyna. Den ska jag sätta mig i strax. Jag tog också en bastustund igår, värme gör gott! Jag ska också lägga på lite liniment tror jag, det kan aldrig skada. Och göra snälla ryggövningar. Men vet ni vad jag allra helst skulle vilja? Boka en massagetid.

Min kropp och framförallt ländryggen skriker efter en massage att jag skulle kunna gråta! Lyxproblem, visst, men inte desto mindre sant. Det var därför, när det negativa svaret på antikroppstestet jag tog i veckan kom, som jag ville gråta igen. Annars hade det ju varit fritt fram. Nu får mina spabesök vänta ännu längre.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier