Allt sedan jag nåddes av ryktet att Hotell Havsbaden i Grisslehamn satsade stort på att renovera upp hotell och spa, har jag stått och trampat för att få åka dit och testa det hela. Först skulle det ju bli klart vilket det också blev till sommaren 2018, men sedan skulle de kännas sig redo för att ta emot bedömande besökare…en sådan som mig. 😉
Till slut så var jag välkommen så en dag i förra veckan satte jag mig i bilen och körde upp den vackra vägen genom Roslagen. Mina föräldrar hade sommarhus nära Hallstavik när jag var yngre så vägen är bekant. Jag älskar naturen och trakterna…Väddö, Edeby, Skebobruk…varje resa leker jag med tanken om ett eget sommartugeköp fast jag egentligen inte alls ska ha en sommarstuga! Det går liksom bara inte att låta bli…
Högt på en klippa
Framme i Grisslehamn styrde jag mot hotellet som ligger högt på en klippa ovanför Eckerölinjens terminal och hamnläge. Härifrån har vi många gånger tagit den lilla Ålandsfärjan M/S Eckerö över till just Eckerö för olika trevliga dagsbesök men också familjeutflykter med övernattning. Denna gång skulle jag stanna iland för att helhjärtat gå in för att njuta – vilket jobb va… 🙂
När dörrarna gick upp till hotellet och jag klev in i entrén blev första intrycket lite överrumplande – på ett positivt sätt! Lobbyn är rolig med flytande känsla och mix av incheckningsreception, café, shop.
Stilen påminde mig av någon anledning om Göteborgs-hotellet Arken, kanske lite om Varbergs Stadshotell, varför vet jag inte riktigt…kanske var det något med färgerna. Läckert som tusan i alla fall och jag visste direkt att detta skulle bli ett bra besök!
Minisvit med tamponger
Mitt rum visade sig vara en jättefin och mysig minisvit i deras nya hotelldel och utanför gardinerna anade jag både en terrass med korgstolar (svårnyttjad nu med all snö…) samt en pool som de kallar barnpool för att den är öppen för barn sommartid. Ni kan se rummet och min väg dit i en av mina ”highlights-bollar” på instagram.
Färgerna var dämpade vilket gav en ombonad känsla. Förutom en maffig dubbelsäng fanns även sköna fåtöljer, badrock och tofflor med mera. Badrummet var till och med preppat med tamponger utöver de sedvanliga minisarna med schampo, balsam och tvål – en bra och fin service till oss kvinnor tyckte jag!
En trappa ner har Hotell Havsbaden ett stort spa som jag ska berätta separat om och det finns även två restauranger; Gastro (som jag åt frukost och middag på) samt fiskrestaurangen Pescaria Albert med enbart 15 platser, där jag redan drömmer om att få äta skaldjur i sommar…!
Läcker inredning
Gastro har jättesnygg inredning och påminner om både Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad i stilen. Och så lite Asia/Arken på det – ja ni fattar; som om man hade plockat det bästa av Sveriges alla spahotellvärldar…fast självklart gjort det på sitt eget vis.
Det jag gillar med restaurangen är öarna; tvåbord, större bord, sittgrupper med runda soffor, höga barbord, orangeriet i mitten med kryddor…på sidorna hittar man en bar och till frukost är maten uppdukad som i ett öppet kök vilket är väldigt mysigt.
På kvällen efter att jag hade haft det dunderskönt i deras stora spaavdelning och verkligen testat igenom allt där, begav jag mig till Gastro för att äta middag. I min paketvistelse ingick en middagsmeny där jag kunde välja mellan två förrätter, två varmrätter och två efterrätter. Det var inte det lättaste eftersom det ena lät godare än det andra…!
Gastronomiskt på Restaurang Gastro
Såhär blev den meny jag valde:
- Laxtartar med miso/yozumajonnäs, picklad gurka och forellrom
- Torskrygg, grillad grön sparris, räkrisotto smaksatt med tryffelost från Väddo gårdsmejeri
- Chokladmousse, pepparkaksglass, marinerad apelsin och chokladkaka
Servicen var personlig, jag blev hela tiden kallad ”vännen”. Ibland kan jag reagera på sådant här – det kan lätt bli fel – men jag vande mig och bestämde mig för att det bara var rart! När jag nämnde detta för min servitörs kollega sa han att de alla hade sitt sätt att tilltala gästerna, själv sa han Maestro och Madame berättade han. 🙂
När jag gav min varmaste komplimanger för maten fick jag reda på annat intressant också, som att en trend nu inom hotell och restaurang var att kökslagen säljer in sig i team, driver upp en restaurangs rykte, utbildar dem att klara sig själva och går sedan vidare. Smart tycker jag då det nog kan vara ordentligt hektiskt i köket och att då ”prata samma språk” och vara inkörda med varandra måste hjälpa en hel del.
Ett kocklag som kan sin sak
Maten ja. Vilken mat! WOW – det där köksteamet ska de hålla hårt i på Hotell Havsbaden. Jag är ganska så tacksam som restauranggäst vill jag påstå, gillar det mesta. Samtidigt har jag både varit matrecensent och skrivit många artiklar med fokus på maten så förmodligen är jag också ganska petig. Jag brinner verkligen för alla slags sinnliga upplevelser där ju smakresor som bekant är en…
Vid besöket hade jag faktiskt tyvärr lite eftersviter av en seg förkylning så mina smaklökar var inte 100 % på topp, kanske bara på 80% ;-). Ändå njöt jag i fulla drag.
Laxtartaren var gjord på Fröjalax som även den som är gravid ska kunna äta, omtänksamt och bra. Alla smaker kompletterade och lyfte verkligen varandra som att krämigheten i majonnäsen stod i bra kontrast till den krispiga friterade palsternackan och vitlöken överst. Jag åt rätten lååångsamt och njöt av varje tugga!
Saliga halleluja-ögonblick
Torskryggen var också ett litet halleluja-kapitel. Här fick jag vet att de gick emot självaste Mannerström om jag inte missminner mig och drog ner temperaturen ytterligare två grader från hans rekommendationer; 42 grader tillagar Havsbaden sin torskrygg på och det med perfekt resultat kan jag hälsa. Den där risotton var också helt himmelsk; så krämig och fin, som rena rama vuxengodiset!
Desserten var elegant men mild – eller så var det min förkylning som inte släppte igenom alla smaker. Lite otippat kanske också att servera pepparkakstoner i januari just efter jul, men att apelsin, choklad och pepparkaka valsar fram fint hand i hand är ju ingen nyhet, så topp på den med.
Salig lämnade jag restaurangen den kvällen och somnade med ett leende på läpparna och sov gott i min stora svit och dubbelsäng!
Dignande frukostbuffé
Nästa morgon doftade det nybakt redan när jag kom ut i entrén. Härifrån var det bara att trippa ett par trappsteg upp för att nå starten på Hotell Havsbadens dignande frukostbuffé. Konceptet är öppet kök, det känns verkligen som om man går inne i ett gammaldags slottskök eller något – alla ytor är ju så fina och generösa –det är bara att förse sig själv med det man önskar bland fat och grytor.
Här fanns det mesta av yoghurt, frön och nötter (älskar när det inte bara finns trista flingor), dessutom kallskuret i långa rader (inklusive min favorit lax!). Bröd och croissanter, bullar och annat mums fanns också, liksom goda ostar och fräscha fruktbitar som exploderade av färg.
Man kunde också grädda egna våfflor och ta för sig av ägg, korv och bacon… Själv körde jag min klassiker med kaffe, omelett och lax. Denna dag fick det bli lite yoghurt med frön och nötter också samt en croissant – som jag inte orkade äta upp! 🙂
In nästa inlägg ska ni få läsa om spaavdelningen på Hotell Havsbaden och deras sparitual Velvet Experience…
One thought on “Hotell Havsbaden; Roslagens nya spapärla”