Havsbadens spa; en smaragdskimrande wellness-oas

Jag hade inga direkta förväntningar när jag anlände till Hotell Havsbadens spa, visste inget, när jag lämnade min minisvit på Hotell Havsbaden iklädd badkläder och badrock. Faktum är att jag inte ens riktigt visste vart jag skulle gå. Även om jag anade. Jag hade ju sett trappan som gick nedåt och den stora texten; Welcome to Paradise…

Väl nere kikade jag runt i omklädningsrum (där det fanns sminkbord, dusch, wc och produkter) samt drog på munnen åt skylten på väggen; ”Men to the left because women are always right.” 😉

Texten var exakt samma som jag hade sett utanför omklädningsrummen på The Steam bara dagen före. Snart hittade jag dörren in till poolområdet och bastuavdelningen och klev in.

Pirrande nyfikenhet

Det första man möts av är en stor bar. Här finns sallader, mackor och glass – samt champagne! Allt man behöver alltså beroende på vilken slags spavistelse man tänkt sig; hälsosam, flärdfull eller smarrigt familjeinriktad (mellan kl. 14 och 18 är barn från 5 år välkomna).

Självklart är jag JÄTTEnyfiken när jag kommer till ett nytt spa för första gången! Jag kan bli sådär att jag inte riktigt vet vart jag ska börja! Först tittade jag därför runt för att bilda mig en uppfattning om vad som fanns.

Intill baren, alldeles vid utgången för Velvet experience (som jag kommer berätta om i nästa inlägg) fanns flera himmelsängar, även kallade Bali-bäddar, St Tropez-sängar… jag tror det är samma som de har ute sommartid som de ställer in här vintertid. Bra, bäddar i alla former behövs på ett spa.

Hjärtat på Havsbadens spa; en smaragdgrön pool

Hjärtat i Hotell Havsbadens spa är deras stora inbjudande pool som lyser vackert smaragdgrön! Här tog jag mig förstås ett dopp, simmade runt och försökte ta reda på var färgen kom ifrån…ibland kan det ju vara små färgade mosaikplattor som ger vattnet en viss färg men här var det lampor som lyste under vattnet.

Den stora poolen på Havsbadens spa.

Runt om poolen, ja överallt i hela spat, stod gott om rottingstolar att slå sig ner vid för en stunds vila, snack med sitt sällskap eller för att äta eller dricka något från baren. Om man jämför med andra spa så har de inte satsat lika mycket på relaxbäddar dock. Utöver de där himmelsängarna så finns det inga. Här är man alltså mer aktiv – slumra får man gå tillbaka till sitt rum för att göra.

Den smaragdskimrande poolen.
I vissa ljus såg poolen helt smaragdskimrande ut, väldigt inbjudande!

Bortanför stora poolen hittar man flera andra utrymmen. Dels finns ett par rymliga – grönlysande även de – bubbelpooler (i alla fall vill jag minnas att de bubblade, vad man glömmer fort!). Här hängde det grönska från taket som ramade in upplevelsen på ett fint sätt.

Havsbadens spa har många bad att välja på.

Fyra bastur i Sauna World

Det går också att välja en grund mellanvarm pool att ligga och koppla av i om man vill ha ett alternativ till de varma, kanske efter en längre bastusession till exempel (glöm inte att duscha först bara! Ingen vill bada i någon annans svett…).

Duschar ja, det finns flera stycken rediga med skön känsla på rad som stänger av sig själva. Här tog jag flera uppfriskande svala avrivningar efter olika bastubesök – så skönt! Lite fint var det också att de byggt som en portal man kunde gå igenom för att på andra sidan väggen hitta Sauna World.

Basturna ligger på rad och är fyra till antalet; två torrbastur finns, en infraröd och en ångbastu. Jag ääälskar att basta så självklart blev jag glad direkt när jag såg att det inte bara fanns en utan flera olika att välja på! Tre av dem har dessutom fönster/glasvägg så att man kan se ut. Vid mitt besök var utsikten den snöinramade och ångande utomhuspoolen…

Infrabastu – perfekt för detox

Varför det fanns två torrbastur vet jag inte. Kanske hade utrymmet för den andra ursprungligen tänkts till något annat som gick i stöpet? Infrabastun applåderar jag, det ser man sällan i Sverige men dessa är suveräna.

Infrabastu på Havsbadens spa.

Perfekt för någon som tycker torrbastu är för hett, plus att här kan man samtidigt få en riktigt bra hälsoupplevelse (detox menar vissa även om jag vill använda det ordet med försiktighet…det har gått inflation i ordet detox!).

Om du sitter i 30 minuter i en detoxbastu så kommer du i alla fall förstå vad jag menar. Man svettas inte från ytan på huden utan inifrån vilket sägs driva ut slaggämnen och toxiner på ett mer effektivt sätt.

Den folktomma ångbastun

Ångbastu är också en favorit men den på Havsbaden har tyvärr flera problem. Allt är ju nybyggt så den är ju väldigt fräsch och så, men det första jag märkte när jag kom in – eller rättare sagt saknade – var den sedvanlig vattenslangen så att man kan spola av sittytan (där någon annan suttit innan och där man själv vill slå sig ner). Det fanns ingen.

Den smaragdskimrande poolen
Alla de gröna smaragdskimrande poolerna är verkligen läckra! 🙂

Nästa sak som jag la märke till var lutningen; golvet är felbyggt för detta utrymme och lutar inte mot golvbrunnen utan inåt mot mosaikbänkarna. Det gör att vatten från ångan i rummet ansamlas där. Stillastående varmt vatten i gemensamma utrymmen på spa är ingen hit. Hoppas de går in och skyfflar undan det ofta.

Det största problemet dock är att ångbastun är på tok för varm. Ofta är situationen den motsatta; jag kan nästan sitta och frysa i en ångbastu som inte är tillräckligt varm, men här var den så het att jag var tvungen att röra mig i slowmotion. Det är nämligen så att om man rör sig snabbt i för het fuktig värme så känns det som att luftdraget bränner på huden! Det kan göra riktigt ont till och med. Och det gjorde det här. Satt man blickstilla gick det bra, men när jag skulle ut fick jag nära på panik…

Vikten av visuella blickpunkter

En annan detalj var att jag tycker de borde placerat något visuellt vackert att titta på utanför ångbastuns glasdörr. Det är bara aktuellt där för ingen av de andra har britsar/lavar där man sitter med ansiktet vänt mot dörren. Det finns en sak utanför ångbastun dock  och det är den långsmala fotpoolen.

Fotpoolen är en sådan där grej som drar, man måste liksom bara stoppa ner fötterna och gå fram och tillbaka i den, men det är alltså ingen kneipp eller så, utan – som jag ser det – mer en ”grej”. Jag hade nog valt bort den ELLER haft iskallt vatten i den (med tanke på att den är precis utanför basturna.

Men, eftersom den är i golvnivå fungerar den inte som något att fästa blicken på från ångbastun, utan jag hade hellre sett någon slags utsmycknad, gärna med tanke bakom, utanför ångbastuns glasdörr.

Sliriga simhalls-stegar

Det finns en pool också utanför deras Sauna World; en långsmal lite djupare pool. Det är ingen ”kall dipp” ni vet en sådan där djup med 10-gradigt vatten som man bara kliver rakt ner ifrån en stege för att kyla ner sig, utan denna var bara lite svalare och inte lika djup. Den gillade jag.

Miljöbild från Havsbadens spa.

Jag testade även den långsmala utomhuspoolen som var bra uppvärmd och funkade fint trots många minusgrader vid mitt besök. Min enda kritik här var badstegen, det går att göra mycket mer eleganta lösningar än en badstege à la simhall, se bara på hur Skepparholmen Nacka löst det.

Heidi i utomhuspoolen på Havsbadens spa.

Med is och snö blev det nu lite slirigt att ta sig nerför en kall metallstege men det gick bra och väl i var det som sagt skönt. Jag såg många som faktiskt gick ut och nyttjade denna vilket ju måste glatt personalen också för jag kan tänka mig att det inte är helt gratis att värma upp en så stor pool vintertid…!

Det fanns faktiskt ett utomhusområde till med två varma källor i rostfritt stål. Dem testade jag också förstås. Supermysigt att ligga där i det gröna vattnet och spana upp med bara nästippen ovanför vattenytan mot den kolsvarta natten.

Entré till Havsbadens Spa ingår för hotellgäster

Nu låter jag kanske väldigt negativ men det är jag inte alls. Tvärtom. Jag var både positivt överraskad av utbudet på Hotell Havsbadens spa och tyckte det var jättefint. De har verkligen inte snålat när de byggt det nya spat utan satsat på att ge gästerna många olika pool- och bastuupplevelser. Lite för få bäddar kanske även om det finns, och värmen på den där ångan måste justeras, men annars är det en härlig wellness-oas de skapat.

Ett extra plus också för att de inte tar någon extra entréavgift hit. Du behöver inte heller tänka på att du måste ha ett särskilt spapaket eller liknande utan om du så bokat det billigaste och minsta rummet så har du som hotellgäst alltid tillgång till spat.

Jag gillar det, då värnar man om sina gäster. För väljer man att checka in på ett spahotell så ska väl spa också ingå tycker jag, vilket är precis vad det gör här!

2 thoughts on “Havsbadens spa; en smaragdskimrande wellness-oas

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier