Det hälsosamma vattnet i Prolom

_MG_3521_1

I den serbiska kurorten Prolom kretsar allt, ALLT, kring vattnet och så med rätta. Mineralvattnet är basiskt och ytterst hälsobringande. Som hotellgäst på Prolom Banja, spahotellet på orten, har man fri tillgång till mineralvattnet. Det är bara att hämta ut/be om en ny flaska överallt och det står även glas och flaskor till exempel på frukosten, utanför behandlingsavdelningen och så vidare.

För mig som är en riktig ”vattenoman” (jag älskar vatten och dricker litervis per dag!) var detta förstås heaven. Det blir alltid omständligt i länder där man inte kan dricka kranvattnet utan måste ut till en butik så fort man landat på hotellet, släpa hem tunga dunkar och sedan portionera upp ifrån.

_MG_3518_1

Vattnet i Prolom är dessutom gott! Det smakar mycket bra så att få i sig rejäla mängder av det hälsogörande vattnet var liksom inga problem…

Vad är det då som är så bra med det? Jo, det fick vi veta under en föreläsning en kväll. Dragoslav Basic, urolog, berättade om det basiska vattnet och dess fördelar. Ju högre ph desto mer alkaliskt är vattnet och i Prolom ligger ph-värdet på 9. Detta är mycket bra, särskilt för den som har problem med njursten, men även för andra.

Mina tankar gick genast till den enda rejäla detox-kur jag gjort i mitt liv då syftet var just detta: att minska allt syrabildande i kroppen och äta mer basisk föda. Här hade man alltså ett rent vatten som bidrog till just detta!

Under 2013-2015 bedrevs forskning på 200 patienter i Prolom. Man ville ta reda på vad som hände om de drack 2-3 liter av vattnet per dag. Resultatet visade tydligt nyttan av att hålla denna kur, men rekommendationen ligger på en vistelse på minst 14 dagar för att få maximal effekt. Väl där kan man inte bara dricka vattnet utan också bada i det på flera sätt.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier