Vackrare hy i Prolom med vatten, diamant och massage

prolom banja

Jag tänkte berätta lite mer om spafaciliteterna på Prolom Banja. Spahotellet har en medicinsk avdelning och ett wellness center. I oktober 2016 öppnar även den helt nya avdelningen med saltrum, ångbad med mera.

Det första jag och äldste sonen gjorde när familjen hade checkat in på hotellet var att byta om till badkläder och gå till spat. Efter en lång resdag i buss från Belgrad på morgonen var vi verkligen sugna på ett uppfräschande dopp!

Förutom utomhusbassängerna som vi sparade till dagen därpå fanns en större inomhusbassäng som höll runt 30 grader och en varm bubbelpool på 36 grader, båda med det välgörande spavattnet från Prolom. Vi badade och njöt, både länge och väl 🙂 .

_MG_3530_1
På Prolom banja är poolen fylld med det lokala mineralvattnet. Foto: Heidi Rovén.

Nästa dag åkte hälften av gänget (det var en gruppresa) iväg för att se på sevärdheten Devil’s town, ett par mäktiga klippformationer en bit från trakten.

IMG_7500_1
Mannen och äldste sonen åkte till Devil’s Town, foto: Kristofer Scheiderbauer.

Det ska erkännas att jag var frestad att åka med, platsen är känd och omskriven och det ser riktigt häftigt ut (dessutom älskar jag sådana naturens egna under) men att missa spa? Nä, det fanns förstås inte på världskartan! 😉

IMG_20160527_132011_1

Efter ett kort möte med doktorn fick jag okej på att testa dels dermabrasion, det vill säga hudslipning, dels en ansiktsbehandling à la Prolom. Hudslipningen var inte av den kirurgiska sorten utan en mycket skonsammare variant som också är vanlig hemma.

Terapeuten använde en maskin med diamantmunstycke som både roterade och slipade men också hade vakuumfunktion så att den smuts och de döda hudceller som föll bort sedan sögs upp i ett filter. Medan slipningen tar fram ny fräsch hud stimulerar vakuumfunktionen hudens cirkulation vilket i sin tur stimulerar elastin- och kollagenproduktionen.

Egentligen rekommenderas oftast flera behandlingar som en kur men även en enstaka gång ger resultat, inte minst känns huden fantastisk fräsch och len efteråt. vilket ger en klarare, fastare hud med fantastisk lyster. I och med att de döda hudcellerna tas bort, de som annars kan ligga och blockera efterföljande produkter, ges det nu också möjlighet för efterbehandlande produkter att tränga ner på djupet och göra behandlingen så effektiv möjligt.

Efteråt var huden lite röd i ett par dagar framförallt på kinderna men den kändes ändå väldigt len och jag var mycket nöjd med resultatet. Min enda invändning var i så fall att ingen, verkligen ingen, påpekade att jag borde vara försiktig med solen efteråt. Nu är jag det ändå, jag har alltid en kräm med minst spf 30 i ansiktet, men ändå. Det borde ha påpekats. Vårsolen är ju superstark hemma, och ännu starkare i Serbien. Men priset då? Jo, 2000 serbiska dinarer vilket med nuvarande kurs motsvarar cirka 153 kronor. Jepp! Inget rån direkt :-). Här hemma går det på ungefär 500-800 kronor beroende på vart man går.

_MG_3610_1

Den andra behandlingen jag gjorde var en ansiktsbehandling med massor av lyxig massage. Riktigt skönt! Produkterna som användes var en ”oxygen-serie”, det vill säga syrerik. Det var intressant att höra kvinnorna på hotellet prata innan jag valde; två stycken bedyrade att de inte behövde använda hudkräm längre eftersom vattnet i Prolom var så mjukgörande och hälsosamt för huden i sig självt.

Faktum är att jag tror dem; jag tänkte på det när jag duschade och först funderade på om det var en dålig tvål för den gick ju aldrig att skölja bort. Men så insåg jag att det var vattnet som nästan fick huden att känns lite glatt och halkig!

Även om hudkräm kanske blir överflödigt för vissa under en vistelse här så håller hotellet på att ta fram en kräm. Prolom är nämligen beläget på Radan-berget där det växer örter och läkeväxter. Både växter och vattnet har nu förenats i en läkande kräm som kommer att både användas i behandlingar men också säljas på plats tror jag. Tyvärr fick jag aldrig tillfälle att prova den men det lät väldigt spännande!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier