Bad bland medeltida pelare på Selma City Spa Wisby

Clarion Hotel Visby öppnade 1991 men hotell har drivits i lokalerna sedan 1800-talet och delar av huset är medeltida. Ja, du läste rätt, visst är det häftigt! Hotellet ligger innanför Visbys gamla ringmur nära allt man vill ”komma åt” och nära hamnen. Det finns 212 hotellrum och deras restaurang Kitchen & Table Visby är signerad Marcus Samuelsson.

Andan känns lyxig och samtidigt hemtrevlig när man kommer in. Direkt bakom receptionen ligger en bar och bistro som flyter samman med loungeaktiga soffor och fåtöljer. Det är högt i tak, säkert mer än bara bokstavligen. 😉 ”Clarion loves music” står det på en skylt och jag inbillar mig att det visa kvällar kan bli riktigt bra stämning här.

Men nu var det ingen sådan kväll jag var ute efter och jag kunde inte njutit mer av lugnet denna söndag när jag checkade in. Hela dagen hade flutit perfekt tack vare lite planering och min GPS. Prick kl 14 var jag framme och hade turen att både knipa en av de fem fria parkeringplatserna (är de fulla kan man hyra en för 150 kronor dygnet) och få tillgång till mitt rum direkt. När jag hade släppt bagaget styrde jag direkt stegen ner mot spat; Selma City Spa Wisby.

Nytt ekologiskt spamärke

Jag har varit på Selma spa+ i Sunne och Selma City Spa på Clarion Hotel Sign i stockholm men aldrig i Visby tidigare, Uppsala har jag också kvar. De gamla valven möter och skvallrar om stilen redan när man kommer ner för trappan.

Efter att ha lämnat skorna på ett ställ i receptionen och fått famnen full av rock, tofflor, handduk samt ett ansiktskit från deras nya spamärke c/o Gerds, gick jag mot omklädningsrummet. Jag hade en behandling, en kort massage, inbokad strax efter så det var bara att göra sig iordning och byta om direkt.

Tidigare hade de haft hudvårdsjätten Babor som produktmärke men bytt eftersom de ville jobba med något svenskt och ekologiskt. ”Kunderna undrade varför vi hade ett tyskt märke på ett spa i Visby, berättar Fia som jobbar som terapeut på Selma City Spa Wisby, gästen som kommer till oss förväntar sig en lokalförankrad upplevelse.

Nja, nu görs ju produkterna i Jokkmokk varifrån många av ingredienserna också hämtas, men visst känns blåbär, lingon och hjortron i alla fall mer svenskt än thermalvatten från Aachen.

Omklädningsrummet var fräscht med handfat, duschar (med draperier, tack för det!), wc och bastu. Den sneglade jag längtansfullt mot men fick spara lite till senare under mitt besök. Behandlingen jag skulle prova var en 20-minuters massage med olja från c/o Gerds.

Djupmassage med tistelolja

Rummet var behagligt med en del att hänga av sig på samt en massagebrits ett par trappsteg ner. Eftersom massagen var kort valde jag rygg och fick därmed lägga mig på mage. Min terapeut Fia visade sig vara rätt kvinna på rätt jobb; vilka nypor!

Här fanns varken tvekan eller pardon mot mina muskelknutor som jag dragit på mig av den tunga ryggsäcken och kamerautrustningen samt för mycket bilsittande under mina dagar på Gotland. Jag hade fullt sjå att inte gny av smärta!

Oljan hon använde var Deep Massage Oil från c/o Gerds med bland annat tistelolja, sheasmörsolja och avocadoolja. Jag upplevde ingen direkt doft utan den kändes mer som en basolja, men den verkade göra sitt jobb! Efteråt fick jag ligga kvar och ta det lugnt, Fia varnade för yrsel då massagen varit rejäl, och mycket riktigt, jag var yr en bra stund efteråt. Som tur var fanns härliga ytor att ta igen sig på.

Relax, frukt och dofter

Dels finns sittplatser vid deras fruktbuffé (där det även finns vatten och te) plus att de har olika soffor runtom i rummet. Tyvärr tyckte jag att soffan jag slog mig ner i var hård, för låg och nersutten – inte alls bekväm efter en behandling. Bättre var då den lilla ”hyllan” som försetts med lammskinn. Här låg jag länge och bläddrade i tidningar, något jag verkligen aldrig hinner annars så bara det kändes lyxigt.

Till slut var det dags att äntra den vackra poolavdelningen, men först en dusch. Inga pooler mår bra av att man kliver ner i dem full av olja (eller smuts). Här fanns även schampo, balsam och duschtvål från c/o Gerds. Håret fick vänta men jag njöt av doften från deras Body Shower Oil…

Sedan var det dags att kliva ner i den vackra poolen. Poolen har ett helt eget rum, det innersta. Här stänger man dörren om sig och kan bara vara, antingen i vattnet eller på någon av sittytorna runtom. Det var mycket vackert att komma in med tända lyktor runt hela poolen, verkligen inbjudande!

Meditativ vattenvandring

Eftersom det var söndag före stängning var jag helt själv (sånär som på Sofia ”Fia” Wikström då, min terapeut som också var vänlig nog att hjälpa mig att fota). När hon gått gav jag mig hän. Det var något mycket speciellt att bada med en medeltida pelare i mitten av poolen.

Både den historiska miljön gjorde sitt men också poolens form; som ett nav, en kub med centrerad kärna… Jag vet också att jag skrev att den där pelaren (och även delar av muren) är från 1200-tal på instastories, men har nu läst på deras hemsida att den är från 1400-talet. Jaja…same same *lol* O L D i alla fall!!! 😀

Jag gick som en långsam vandring runt och runt med synkad djupandning; för varje gång jag satte ner en fot i vattnet andades jag ut med en väsande ton; mäktigt och lugnande. Som allt njutbart varade det för kort och jag blev snart tvungen att kliva upp för att röra mig mot duschen, eftersom spat skulle stänga. Där passade jag på att testa schampot och balsamet från c/o Gerds plus fyra av deras ansiktsprodukter som jag fick i en liten beautybox. Men mer om det i nästa inlägg!

Priser

Att besöka Selma City Spa Wisby kostar, även för boende på hotellet, 95 kronor. Kommer man utifrån, alltså som icke-hotellgäst, får man betala 195 kronor för spaentré måndag till torsdag och 245 kronor fredag till söndag.

3 thoughts on “Bad bland medeltida pelare på Selma City Spa Wisby

    1. Vad roligt att kunna inspirera till något nytt, även för någon som ”kan” Gotland! 🙂 Och visst är det kul när en plats som man varit på många gånger ändå fortsätter att överraska… Välj dock en lugn dag om du vill ha ”spafeeling”, kan tänka mig att det kan vara hårt tryck sommartid på helger och i högsäsong. /Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier