Att banta med socker – vilken galenskap!

Jag älskar artiklar som den jag såg i Metro häromdagen; ”Bantningsmedel – en riktig sockerbomb”. Där kunde man till exempel läsa att måltidsersättningar som Naturdiet Smoothie Blueberry innehåller 10,5 sockerbitar, Nutrilett Hunger Control Rich Chocolate Drink 10 sockerbitar, en Allévo Toffee Bar 5,5 sockerbitar…ja det är ju helt galet. Bara detta att allt ska smaka (och vara) sött/sötat!

Bäst var läkaren Andreas Eenfeldts kommentar: ”Man kan lika gärna dricka O’boy och ta en vitamintablett”, det skulle vara ungefär detsamma men bra mycket billigare!

Det är helt vansinnigt att sätta i sig sådana här mängder socker under en längre period för att gå ner i vikt. Hälsan då och kroppens reaktioner på sockret i övrigt? Insulinet kommer väl fara som en jojo upp och ner. Och jag tror på att man kan bli sockerberoende (ju mer man låter bli ju mindre sugen blir man ju och tvärtom) så hur känns det när man ska sluta och gå tillbaka till vanlig kost? Kanske vill man fortfarande ha sin ”bar” och då får man ju dubbla energimängden i sig: den vanliga måltiden + ersättningsbaren. Hm, det kan ju lätt få vikten att åka upp igen…

Soppa är mitt favvosätt att få i sig massvis med nyttigheter lätt!

Själv lagade jag igår en spenatsoppa till lunch som jag åt med kokt ägg och en hård smörgås till. Busenkelt, snabbt och gott. Spenat innehåller mycket K-, A-vitamin och C-vitamin, samt mangan och folsyra.

Vitamin K är viktigt för blodets förmåga att koagulera men är också bra för att bygga upp skelettet. A är bra för synen och C är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och deltar vid en mängd olika funktioner, som att bilda kollagen och att öka järnupptaget. Spenaten innehåller också hyfsat med järn men är inte det födoämne som vi lättast tillgodogör oss järnet ifrån. Vi behöver samtidigt äta något C-vitaminrikt som till exempel en frukt eller dricka ett glas juice till.

I alla fall, hälsa behöver inte vara svårt och jag tror på att inte krångla till saker. Lagom av allt och att söka balans brukar man komma långt med!

ps. Vill du testa spenatsoppan jag gjorde så hacka en lök och fräs det tillsammans med ett paket tinad spenat (mitt innehöll 600 gr) i lite smör, häll på cirka en liter vatten drygt och lägg i två buljongtärningar (gärna ekologiska, jag tog en höns och en grönsak). Red med 2 msk mjöl utblandat i lite vatten. Låt puttra och häll sedan i en dl grädde (soya eller laktosfri om man vill), smaka av med salt och peppar – klart!

3 thoughts on “Att banta med socker – vilken galenskap!

    1. Ja kör på – går säkert att göra samma soppa och bara byta ut spenaten mot grönkål! Jag älskar alla soppor, potatis och purjo, morot osv. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier