vadstena_ext
Vadstena klosterhotel. Pressbild.

Vadstena. Bara namnet skapar associationer och tankar i huvudet på de flesta, oavsett om man varit där eller inte. Den gamla klosterstaden, pilgrimsstaden, orten där helgonet Heliga Birgitta levde och verkade. Här möts historia, mystik, religion och makt.

Då när det begav sig, på 1200- och 1300-talet, var Vadstena ett nöjescentrum som det talades om i hela Europa. Kung Valdemar som just hade flyttat in i sitt nybyggda kungapalats (vilket Heliga Birgtta senare omvandlade till nunnekloster) var för ung för att regera och ägnade sig istället åt att festa!

vadstena guidtur
Vår guide Bengt, parken utanför hotellet i kvällssol. Foto: Heidi Rovén.

För bara tre veckor sedan öppnade klosterhotellet sitt spa, vilket är anledningen till att jag precis varit på besök för lite rekreation i Vadstena! Hela klosterområdet ligger precis vid Vätterns strand, vackert och lugnt, späckat av historia som rullades upp som en film för vår pressgrupp under guiden Bengts levande berättelser.

Förutom Vadstena Klosterhotel, som drivs av Carina Milton med familj sedan 30 år, med det nyöppnade spat, ligger här vägg i vägg bland annat Vadstena slott, Vadstena kyrka och det gamla nunneklostret (idag frukostmatsal och museum).

carina milton och hotellet
Klosterhotellets entré längst till vänster, interiör, kyrkan och Carina Milton längst till höger. Foto: Heidi Rovén.

Den rika miljön och att man bor mitt i allt, gör verkligen förutsättningarna ideala för en intensiv upptäckarhelg där man både kan ägna sig åt rekreation och historia, liksom sinnliga njutningar. Och det ena måste inte utesluta det andra…

Innan jag går över till att berätta om spat, kan jag bara säga att vi på kort tid fick en bra inblick i det mesta på området. Hotellet (fin service, utsökt mat, bekväma rum – om än lite kallt…), nunnornas liv (vi träffade själva abbedissan, en kvinna med humor som berättade för oss om Birgittinerorden och Birgittasystrarnas liv) samt att vi fick en suverän guidning och sent på kvällen efter middagen också en orgelkonsert i den mäktiga kyrkan som öppnades upp enkom för oss.

birgittinerorden
Abbedissan, trädgården runt klostret och skrinet med Heliga Birgittas reliker. Foto: Heidi Rovén.

Man måste inte vara katolik för att känna sig andäktig inför att stå framför skrinet med den Heliga Birgittas reliker, trampa marken där hon fick sina uppenbarelser eller röra sig i de valv och gångar som rymt så skilda aktiviteter som lustfyllda och påkostade kungliga fester liksom strikt klosterliv för de munkar och nunnor som levt här och vigt sitt liv åt Gud.

matbild
Rådjursfilé med tryffelsky. Foto: Heidi Rovén.

Vadstena Klosterhotel har ett 70-tal rum, ingår i Countryside Hotels, Smultronställen samt Historic Hotels of Europe. Restaurangen lagade verkligen fantastisk mat åt oss. Till lunch åt jag en smakrik svampsoppa med efterföljande röding i hummersås. Till middag serverades kräftbisque med quenell på gös till förrätt (himmelsk!) och rådjursfilé med potatispuré smaksatt med Hemost från Brostorp, tryffelsky, kantareller och pumpacreme till huvudrätt (helt perfekt tillagad och underbart god). Till efterrätt yoghurtpannacotta med maräng och citroncreme (som jag inte prövade utan bytte till blåbärssorbet).

Jag lämnar Vadstena med fina minnen, rofylld själ och såväl lenare hy som nya vänner och insikter. TACK Vadstena Klosterhotel och alla andra som gjorde resan till en så härlig upplevelse!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier